«Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα ήταν προσβολή για τους Ουκρανούς αθλητές», δήλωσε σήμερα (20/3) ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο περιλαμβάνει 46 κράτη-μέλη, 27 από τα οποία είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε ήδη ζητήσει πέρυσι τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Χθες η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε ότι οι αθλητές από αυτές τις δύο χώρες, που γίνονται δεκτοί ατομικά και ως ουδέτεροι, δεν θα παρελάσουν κατά την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου.
«Λυπάμαι που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να μην ακολουθήσει το κάλεσμά μας», σημειώνει ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
«Οι θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού είναι, εξ ορισμού, αντίθετες με τον πόλεμο. Οπότε θέτω το ερώτημα: πρέπει αθλητές από μια χώρα που έχει εισβάλει σε άλλη να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να εκπροσωπούν περήφανα αυτή τη χώρα;» αναρωτήθηκε.
«Με άλλα λόγια: μπορούμε να καταδικάζουμε τη Ρωσία που βομβαρδίζει Ουκρανούς αμάχους, απαγάγει παιδιά, βασανίζει κρατούμενους, διενεργεί σφαγές και στη συνέχεια να επικροτήσουμε τους αθλητές της; Γνωρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς τους αθλητές ασχολούνται πράγματι με τον ρωσικό στρατό και η συντριπτική τους πλειοψηφία δέχεται μισθούς από το κράτος;» συνεχίζει.
Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είχε εγκρίνει ένα ψήφισμα τον περασμένο Ιούνιο «με μια απλή απάντηση: Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές δεν πρέπει να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Γιατί; Επειδή η συμμετοχή τους θα ήταν προσβολή για τους Ουκρανούς αθλητές, συμπεριλαμβανομένων πολλών που πέθαναν εξαιτίας του πολέμου, και η πλειοψηφία των οποίων δεν μπορεί να προπονηθεί σωστά, λόγω της καταστροφής των αθλητικών υποδομών. Έχω ακούσει κάποιους να προτείνουν ότι οι αθλητές δεν πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι για τις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Ας μην είμαστε αφελείς. Οποιαδήποτε νίκη αυτών των αθλητών, ακόμη και υπό ουδέτερη σημαία, θα μπορούσε να γιορταστεί και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προπαγάνδας», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ρώσοι και οι Λευκορώσοι έγιναν δεκτοί στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπό αυστηρούς όρους από τη ΔΟΕ. Χωρίς τα εθνικά τους χρώματα, οι αθλητές από τις δύο χώρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ θα είναι λίγοι σε αριθμό, το πολύ 55 Ρώσοι και 28 Λευκορώσοι, πολύ λιγότεροι από τους Αγώνες του Τόκιο όπου ήταν 330 και 104 αντίστοιχα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ