Στο ερώτημα του Φώτη Παπούλια, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Με τούτα και μ’ εκείνα», κατά πόσο η δημοκρατία μας «αντέχει» τις Ανεξάρτητες Αρχές ή τις θέλουμε κατά το δοκούν, απάντησε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τονίζοντας πως «τις θέλουμε και τις θέλουμε να λειτουργούν για το λόγο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί».
«Το ζήτημα είναι το εξής» συνέχισε, «άκουσα να βγαίνει στέλεχος της Ανεξάρτητης Αρχής, η κ. Παπανικολάου, διερμηνεύοντας και τις απόψεις του Προέδρου κ. Ράμμου και να λέει ότι είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία. Με βάση και το Σύνταγμα, το συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται στην Ανεξάρτητη Αρχή της ΑΔΑΕ, της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών, αλλά και με το νόμο που φτιάχτηκε για να μας πει τι είναι η ΑΔΑΕ, δεν υπάρχει πουθενά η πρόνοια ότι ο σκοπός της είναι να προστατέψει τις δημοκρατικές ελευθερίες. Υπάρχει αντιθέτως σαφέστατα ο σκοπός, που λέει θα πρέπει να είναι εδώ για να προστατεύσει το απόρρητο των επικοινωνιών. Ευρύτερα λοιπόν, η προστασία των ελευθεριών και της δημοκρατίας επαφίεται στη Βουλή των Ελλήνων και στη Δικαιοσύνη. Πώς ανέλαβε, ρωτώ εγώ, αυτήν την ευθύνη για να κάνει κάτι το οποίο παραβιάζει τη βασική αρχή, τον βασικό σκοπό;»
«Εγώ δεν επιτίθεμαι σε καμία Ανεξάρτητη Αρχή. Αντέχουμε και τις θέλουμε, αλλά η κάθε μία Ανεξάρτητη Αρχή είναι εκεί για ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Είναι λοιπόν σαν να λέμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει αρμοδιότητες στην τηλεόραση, ξαφνικά επεκτείνει τις αρμοδιότητές του και σε έναν άλλο τομέα, όπου νομίζει ο Πρόεδρος, το Συμβούλιο, η πλειοψηφία του Συμβουλίου, η μειοψηφία του Συμβουλίου. Αυτό πού μας οδηγεί; Στο ότι λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές με τον σκοπό που είχαν ή όπου θέλει ο καθένας κάθε φορά;» προσέθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.
«Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Ράμμος να ενημερώσει κανέναν για τρίτο πρόσωπο» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έδωσε προσωποποιημένα στοιχεία. «Αυτό θεσμικά είναι απαράδεκτο. Δημιουργείται η αίσθηση ότι πρέπει να τα δίνει τα στοιχεία αυτά, διότι δήθεν είναι εκεί με σκοπό αυτό που είπα, ενώ είναι σαφές ότι ο σκοπός αυτής της ανεξάρτητης αρχής είναι τελείως διαφορετικός, είναι το απόρρητο των επικοινωνιών. Δεν μπορεί λοιπόν ο καθένας να ερμηνεύει όπως θέλει τους νόμους και το Σύνταγμα και να παραβιάζει τους θεσμούς και εν συνεχεία να εγκαλεί άλλους ότι παραβιάζουν τους θεσμούς, όταν το έχει κάνει πρώτος ο ίδιος» συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Επιπλέον, σημείωσε πως στην επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ «δίνονται προσωποποιημένα στοιχεία, δηλαδή οι ιδιότητες των ανθρώπων που παρακολουθούνταν τα τηλέφωνά τους» . «Γι’ αυτό και είπε ο κ. Τσίπρας τα ονόματα, άλλη παραβίαση θεσμική, όταν κάποιος μιλά υπέρ των θεσμών, δίνει στη δημοσιότητα έξι ονόματα» επισήμανε.
«Να θυμίσω ότι από το 1994 που λειτουργεί η Αρχή μέχρι σήμερα ουδέποτε δόθηκαν προσωποποιημένα στοιχεία στην έκθεση πεπραγμένων. Ούτε ο κ. Ράμμος το είχε κάνει τα τελευταία 4 χρόνια, γιατί κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένος να δίνει έκθεση πεπραγμένων. Τι μεσολάβησε ξαφνικά και δίνει προσωποποιημένα στοιχεία, παραβιάζοντας, όπως εξήγησα, και το Σύνταγμα και το νόμο;» διερωτήθη ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.
Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή πρόταση του κ. Βενιζέλου ότι οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε «δεν θα σχολιάσω τον κύριο Βενιζέλο. Δεν έχω κάποιο λόγο να το κάνω».
Επιπλέον, αναφορικά με τις επισυνδέσεις, ο κ. Ρουσόπουλος, έκανε την εξής παρατήρηση. «Υπάρχουν δύο τρόποι να παρακολουθηθεί κάποιος νομίμως, γιατί εδώ μιλάμε για νόμιμες επισυνδέσεις. Ο πρώτος είναι αν έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου και ο δεύτερος για λόγους εθνικής ασφαλείας. Το ότι κάποιος παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει κατ’ ανάγκην αδίκημα, αλλά γιατί η ασφάλεια μπορεί να είναι η απειλή εναντίον της ζωής του ή απειλή εθνικής ασφαλείας επειδή κατέχει μια δημόσια θέση, μπορεί να παρακολουθείται από κάποιον πράκτορα ξένης δυνάμεως και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να προσπαθήσει να διερευνήσει κατά πόσον αυτή η παρακολούθηση είναι εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» εξήγησε.
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι ακόμα και με αυτή την λογική, το να παρακολουθείται ο ΑΓΕΕΘΑ είναι «βαρύ», ο βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε πως θέλει απαντήσεις «σε όλα». «Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Λέω όμως ότι κάποιος που παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν σημαίνει ότι έχει διαπράξει κατ’ ανάγκην αυτός κάποιο αδίκημα, αλλά μπορεί να υπάρχει απειλή εις βάρος του. Μπορεί δηλαδή να παρακολουθείται για να προστατευτεί. Πού το ξέρουμε αυτό;» είπε χαρακτηριστικά.