Γράφει ο Πέτρος Χασάπης
Όποιον πρωθυπουργό έριξαν οι αντιπρόσωποι του λαού εξαφανίστηκε από το πολιτικό σκηνικό και ταυτόχρονα πήγε στις πίσω σελίδες της ιστορίας του τόπου, ως μια αποτυχημένη παρένθεση. Όπως όλα τα δεδομένα δείχνουν, αυτό θα συμβεί και με τον Σαμαρά τη Δευτέρα 29-12-2014 και ώρα 1 μμ, όταν και θα έχει περατωθεί η τρίτη ψηφοφορία για εκλογή του ΠτΔ, όπου οι αντιπρόσωποι του λαού θα απορρίψουν τη δική του πρόταση.
Το ερώτημα είναι αν θα αφήσει ο κ. Σαμαράς να συμβεί αυτό ή θα προκηρύξει άμεσα εκλογές; Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η Βουλή ρίχνει τον Σαμαρά από την εξουσία, αφού η αμφισβήτηση δεν είναι στο πρόσωπο του κ. Δήμα, αλλά στο πρόσωπο του ίδιου. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη ευκαιρία να υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς αυτή την άποψη και να προκηρύξει άμεσα εκλογές ο ίδιος, πριν τον σύρει αναγκαστικά η αντιπολίτευση στην πτώση του.
Αυτές τις ώρες κυκλοφορεί ακόμα και αυτό το σενάριο, όμως αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, το οποίο επιβάλει τρεις ψηφοφορίες. Αυτό έπρεπε να γίνει πριν την έναρξη των ψηφοφοριών για ΠτΔ, όπως είχε κάνει πολύ ενωρίτερα ο κ. Καραμανλής το 2009. Αν αντιθέτως γίνει αυτό τώρα, μεταξύ δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας, τότε θα έχουμε ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, στην οποία θα πρέπει να συναινέσει και ο νυν ΠτΔ ο οποίος και θα υπογράψει το σχετικό ΠΔ. Υπάρχει φυσικά η περίπτωση να μην εμφανιστεί κανείς υποψήφιος στην τρίτη ψηφοφορία, αλλά τότε η Βουλή είναι και πάλι υποχρεωμένη να συνεδριάσει και να πιστοποιήσει ότι δεν εκλέχτηκε νέος ΠτΔ, οπότε θα διαλυθεί και πάλι η Βουλή, όπως ακριβώς θα συμβεί και στην περίπτωση μη εκλογής.
Τη μόνη λύση που έχει ο κ. Σαμαράς τώρα πλέον είναι να προτείνει κάποια καινούργια πολιτικά πράγματα, τα οποία δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί ο κ. Τσίπρας και αν το κάνει τότε θα φορτωθεί εκείνος πλήρως τις εκλογές. Αυτή είναι η μόνη λύση, προκειμένου να αποφύγει αφενός την πολιτική εξαφάνιση (εμφανιζόμενος ως συναινετικός), αφετέρου την εκτίναξη της αντιπολίτευσης στα ύψη.
Φυσικά, αμέσως μετά τις εκλογές, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εκλεγεί ΠτΔ και να γίνουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα. Όμως, αφενός ο κ. Σαμαράς θα εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της ΝΔ, αφού δεν θα κινηθεί καμία διαδικασία εσωκομματικής ανατροπής του μεσούσης όλης αυτής της διαδικασίας, αφετέρου θα είναι σε θέση να πρωταγωνιστήσει των εξελίξεων και να επιβάλει τους δικούς του πολιτικούς όρους που θα τον κρατήσουν στην πολιτική ζωή.
Επομένως εκείνο που του απομένει να κάνει είναι στη χειρότερη περίπτωση να επιτύχει μια διαχειρίσιμη ήττα (με συναινετικό πρόσωπο) και στην καλύτερη να περιμένει ένα λαϊκό θαύμα.