Αν πριν λίγες μέρες οι «τραπεζίτες ήταν στα κάγκελα», όπως γράφαμε, τώρα φαίνεται ότι έχουν συνέλθει και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ετοιμάζονται να «κουρέψουν» τα τραπεζικά ομόλογα, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Οι τραπεζίτες είναι έτοιμοι για όλα, προκειμένου να μειώσουν τόσο την κάλυψη του Δημοσίου, όσο και την συμμετοχή νέων επενδυτών που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Στην ουσία προσπαθούν να κρατήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους, κάτι που είναι αμφίβολο αν θα πετύχει η Εθνική Τράπεζα που φαίνεται ότι θα περάσει στον έλεγχο της Deutsche Bank. Λέγεται ότι μόνο η Alpha Bank θα την γλυτώσει, με κόστος και απώλειες ποσοστών.
Οι τραπεζίτες έχουν να αντιμετωπίσουν επίσης τέσσερα καυτά θέματα:
Πρώτον, το ζήτημα της απορρόφησης των καταστημάτων των εν Ελλάδι θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών που έχουν σημαντικές καταθέσεις και γεμάτες θυρίδες.
Δεύτερον, την αντίδραση των καταθετών στην από σήμερα ελεύθερη πρόσβαση του ΣΔΟΕ σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τρίτον, το διαφαινόμενο αδιέξοδο με την ΟΤΟΕ για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Τραπεζοϋπαλλήλων, καθώς πίσω από αυτήν κρύβονται οι απολύσεις 25.000 τραπεζοϋπαλλήλων και το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, λόγω των συγχωνεύσεων.
Τέταρτον, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς διαφαίνεται ότι οι τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Βρετανία πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να καλύψουν επισφαλή δάνεια. Δεν είναι τυχαίο που ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε τελευταία έκθεσή του κάνει λόγο για αστάθεια του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ και ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ενδέχεται να χρειαστεί να το στηρίξουν. Κάτι που για την Ελλάδα θα ήταν αδιανόητο.
Πάντως, τις επόμενες μέρες φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί σχέδιο διαχείρισης στοιχείων του ενεργητικού (Liability Asset Management, LME) με στόχο την ανακατανομή του βάρους των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.
Στην ουσία η Τρόικα ζητά την επαναγορά την πραγματοποίηση της επαναγοράς χρέους μειωμένης εξασφάλισης (subordinated debt), που αφορά ομόλογα lower tier 1 και tier 2 και όχι senior ομόλογα, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ, «κούρεμα» που θα ωφελήσει κεφαλαιακά τις τράπεζες κατά 800 εκατ. ευρώ.