Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Η αποχώρηση του Aχμέτ Νταβούτογλου από τον πρωθυπουργικό θώκο της Τουρκίας προκαλεί αναταραχές σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Προσφυγικό, το Κυπριακό και το Αιγαίο. Ο Νταβούτογλου ήταν αντίθετος με την αλλαγή στο προεδρικό σύστημα, αφού ήταν υπέρ του κοινοβουλευτικού συστήματος, το οποίο ήθελε να εναρμονίσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η εναντίωσή οδήγησε πιθανότατα στην απομάκρυνσή του.
Μπορεί ο χειρισμός της κατάστασης στη Μέση Ανατολή από πλευράς Νταβούτογλου να αμφισβητείται από πολλούς, κανείς δε μπορεί να παραβλέψει, όμως, ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι τα ελληνοτουρκικά και την πολυπλοκότητα των διαφορών στο Αιγαίο.
O Νταβούτογλου, επίσης, ήταν πρόσωπο που ενδιαφερόταν για την προσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση και για την αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την αυταρχική και επικεντρωμένη στο εσωτερικό πολιτική του Ερντογάν. Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, άλλωστε, ήταν καρπός των διαπραγματεύσεων του κ. Νταβούτογλου.
Δεν αποδίδινται, όμως, μόνο οι χειρισμοί της προσφυγικής κρίσης στον Νταβούτογλου, αφού, χωρίς αυτόν, στο Κυπριακό θα είχε χαθεί άλλη μια ευκαιρία, την ώρα που παραιτείται ότι οι συνομιλίες για βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο Ερντογάν δεν επιθυμεί στην πραγματικότητα τη λύση του ζητήματος.
Όσο για το Αιγαίο, δεν είναι βέβαιο ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Είναι γνωστές, όμως, οι θεωρίες περί «στρατηγικού βάθους» και ότι οι θέσεις της Τουρκίας δεν αλλάζουν ανάλογα με τις κυβερνήσεις. Τις αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν τις λαμβάνει καν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
θα μας λείψει, άραγε, ο κ. Νταβούτογλου; Κανείς δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα… Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον θα περιοριστούν τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νταβούτογλου, όμως, δε θα λείψει μόνο στην Ελλάδα, η απουσία του θα γίνει αισθητή τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Νίκο Αναστασιάδη. Πλέον τίθεται θέμα βούλησης …ως προς επίλυση των όποιων διαφορών.