Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Θα πάρουν το “σκαλπ” των τραπεζών;

Ενώ κάποια Hedge Funds ετοιμάζονται να καταγράψουν τρελά κέρδη στην περίπτωση που ισχύσει η επαναγορά μέρους των νέων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δόθηκαν στα πλαίσιο του PSI τον Μάρτιο, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο και απρόσμενο «κούρεμα», καθώς κατέχουν τα 16-17 δις ευρώ από τα νέα ομόλογα των 62 δις ευρώ που προέκυψαν από το PSI. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή αν υποχρεωθούν να δώσουν τα χαρτιά στην τιμή της δευτερογενούς αγοράς, τότε, δεν θα πρόκειται «για κούρεμα», αλλά στην κυριολεξία θα έχουν πάρει το σκαλπ των ελληνικών τραπεζών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ορισμένα Hedge funds αγόρασαν τους προηγούμενους μήνες σε χαμηλές τιμές κουρεμένα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου από το PSI, σε πολύ χαμηλές τιμές, κοντά στο 14 έως 15. Τώρα οι αξίες αυτές έχουν εκτιναχθεί στο 28 έως 30 κάτι που σημαίνει ότι εάν τελικά ισχύσει η επαναγορά τότε θα έχουν κέρδος κατά 100%. Σημειώνεται ότι τα Hedge funds έχουν στην κατοχή τους γύρω στα 15 δισ. ομόλογα.

Συνολικά στην αγορά υπάρχουν σήμερα ελληνικά ομόλογα που εκδόθηκαν με το PSI, ονομαστικής αξίας 62 δισ. ευρώ. Αντιπροσωπεύουν το 31,5% της ονομαστικής αξίας των προηγουμένων, που «κουρεύτηκαν» στις αρχές Μαρτίου. Οι τιμές αυτές αφορούν σε 20 συνολικά ομόλογα, των οποίων οι λήξεις εκτείνονται από το 2023 έως το 2042. Οι υπεραξίες είναι πολύ μεγαλύτερες για το «κοντινό» ομόλογο και συγκεκριμένα αυτό που ωριμάζει το 2023. Εδώ το κέρδος για όποιον αγόρασε στα τέλη Μαΐου είναι της τάξης του 160%, μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες. Καθόλου άσχημα!

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος μόλις στα 1,9 δισ. ευρώ, (στοιχεία πρώτου εξαμήνου), σύμφωνα με στοιχεία της European Banking Authority και της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ενώ οι ελληνικές που έχασαν 50 δις ευρώ από το PSI, είναι εκτεθειμένες. Τα 25 δις δεν θα φτάνουν για την ανακεφαλαιοποίηση ούτε για καλημέρα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων