Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Θα πληρώσουν πάλι οι καταναλωτές τους «πράσινους επιχειρηματίες»;

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εισφορά επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών, πλην των οικιακών, που επιβάλλεται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα αποφέρει έσοδα 490 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ του λογαριασμού ΑΠΕ.

Πρόκειται για το λογαριασμό από τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, αιολικών κλπ και τα ελλείμματα του οποίου στο τέλος του 2014 θα ανέρχονταν σε 1,4 δις. ευρώ, αν δεν λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα. Ε, λοιπόν, με τα πρόσθετα μέτρα του νομοσχέδιου, το έλλειμμα θα μειωθεί σε 900 εκατομμύρια, ενώ στόχος, σύμφωνα με το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει, είναι να μηδενιστεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Οπότε; Οπότε και αφού οι φωτοβολταϊκοί δεν θα μπορούν να προσφέρουν άλλο, και ανάλογα με το πόσο θα ελαφρύνει το λογαριασμό ΑΠΕ, η αλλαγή του υπολογισμού της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, έρχεται η σειρά των καταναλωτών να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την «πράσινη» ανάπτυξη και τους «πράσινους επιχειρηματίες».

Το θέμα είναι πότε θα κληθούν οι καταναλωτές να συνεισφέρουν με τον οβολό τους. Πριν, ή μετά τις εκλογές. Μετά τις εκλογές θα ήταν η σωστή απάντηση. Μόνο που το χρόνο των εκλογών τον καθορίζει μεν το Σύνταγμα και η Κυβέρνηση, αλλά τα μέτρα τα επιβάλλουν οι δανειστές. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχουν καμία διάθεση εκτός από τα ελλείμματα του δημοσίου να χρηματοδοτούν και τους «πράσινους επιχειρηματίες».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων