Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Θα πολιτευτεί στην Ελλάδα ο Χατζημαρκάκης;

Είναι πολύ πιθανό, ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Γιώργος Χατζημαρκάκης μετά την απόφασή του να μην πολιτευτεί άλλο στη Γερμανία διαμαρτυρόμενος για την ανελέητη πολιτική που επέβαλε η Γερμανία για τη διάσωση της Κύπρου, να πολιτευτεί στην Ελλάδα. Το 2012 έγινε μέλος της συντονιστικής επιτροπής του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κόμματος «Κοινωνία Αξιών» του καθηγητή Δημήτρη Μποuραντά. Η “Κοινωνία Αξιών για Ενότητα, Ανάπτυξη, Πολιτισμό”, εκπροσωπεί τον Κοινωνικό Κεντρώο χώρο, που στη πολιτική θεωρία εκφράζεται με την έννοια του κοινωνικού φιλελευθερισμού (social liberalism-center, center left).

«Για ηθικούς λόγους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «δεν μπορώ, η ψυχή μου και το πνεύμα μου δεν μου το επιτρέπει, γι αυτό επέλεξα να μην ξαναβάλω υποψηφιότητα στη Γερμανία». «Είναι πολύ δύσκολο να περάσει κανείς μηνύματα που δεν μπαίνουν στα στερεότυπα που επηρεάζουν τον πολιτικό χώρο της Γερμανίας τα οποία θέλουν τον Έλληνα τεμπέλη και τον Κύπριο γκάνγκστερ που πρέπει να τιμωρηθεί». Ο Χατζημαρκάκης θεωρεί ότι ήταν προσχεδιασμένη η επιμονή και η εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει «τάξη» στο οικονομικό καθεστώς της Κύπρου και σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι οι μυστικές γερμανικές υπηρεσίες με «παραγγελία» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρήγγειλαν τη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας από τις στήλες του περιοδικού Spiegel στις 3 Νοεμβρίου, και η οποία παρουσίαζε την Κύπρο ως εστία ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Γι’ αυτό και πρόσφατα έκανε έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση να αποσυνδέσει τον ορυκτό της πλούτο από τη δανειακή σύμβαση. Επισημαίνει δε ότι στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα για το μνημόνιο της Κύπρου, οι λέξεις αέριο (gas) και πετρέλαιο (gasoil) εμφανίζονται δώδεκα φορές, περιγράφοντας τη σύνδεση του ορυκτού πλούτου με τα μέτρα λιτότητας.

Ο Χατζημαρκάκης γεννήθηκε το 1966 στο Ντούισμπουργκ της Γερμανίας, σπούδασε γεωργία και πολιτικές επιστήμες στη Βόννη και την Οξφόρδη. Μιλά γερμανικά, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων