Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, ήλπιζε ότι η παρουσία του στη διάσκεψη του Μαρακές με στόχο τη διαμόρφωση των λεπτών σημείων της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα θα αποτελούσε ένα θετικό γεγονός, που θα αντικατόπτριζε την επιτυχία ενός χρόνου διαπραγματεύσεων καταλήγοντας σε μια παγκόσμια συμφωνία ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Αντ’αυτού, κλήθηκε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους 200 κρατών και να τους πείσει ότι μπορούν να υπολογίζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως προς την τήρηση της συμφωνίας του 2015 στο Παρίσι, παρά την υπόσχεση του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, περί αποχώρησης των τις Ηνωμένων Πολιτειών από τη συνθήκη για το κλίμα.
«Ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πρέπει να πάρει την απόφασή του», δήλωσε ο Kerry την Τρίτη στους δημοσιογράφους. «Αυτό που θα κάνω είναι να μιλήσω στη συνέλευση για τις προσπάθειές μας, με τί ασχολούμαστε και γιατί ασχολούμαστε με αυτό, καθώς και τη βαθιά δέσμευσή μας ως αμερικανικός λαός σε αυτή την προσπάθεια». Παράλληλα πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος της επόμενης διοίκησης, αλλά ξέρω ότι ο αμερικανικός λαός θα υποστηρίξει τη συμφωνία κατά συντριπτική πλειοψηφία».
Από την πλευρά του ο Trump έχει αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή φάρσα και δήλωσε ότι θα σχίσει τη συμφωνία του Παρισιού, θα σταματήσει οποιαδήποτε χρηματοδότηση των ΗΠΑ ενώπιον των προγραμμάτων του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και θα αναζωογονήσει τον κλάδο του άνθρακα στις ΗΠΑ.
Αν μείνει πιστός στις υποσχέσεις του, θα καταστρέψει την παρακαταθήκη του προέδρου Barack Obama, ο οποίος αφενός έχει καταστήσει την κλιματική αλλαγή ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του, αφετέρου έχει χαρακτηρίσει τις αυξητικές τάσεις της θερμοκρασίας και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής “τρομακτικές”.
Μια πηγή από την μεταβατική ομάδα του Trump ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο ίδιος επιδιώκει γρήγορους τρόπους για την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία αποσκοπεί στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμφωνία κέρδισε αρκετή υποστήριξη για να τεθεί σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ, και το συνέδριο στο Μαρόκο ξεκίνησε εν μέρει ως μια γιορτή για το εν λόγω ορόσημο.
Πηγή: Reuters