Για τον Ιούνιο μετατίθεται η επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, από το 2018. Την ανακοίνωση έκανε στο Μπακού ο Al Cook, αντιπρόεδρος της BP αρμόδιος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που θα προσφέρει τις νέες ποσότητες αερίου. Η ανακοίνωση έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η κοινοπραξία που θα εξορύξει το φυσικό αέριο, θα επιλέξει μεταξύ του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, που ακολουθεί την Ελληνική διαδρομή για να καταλήξει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας και του αγωγού Nabucco West που διασχίζει τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία για να καταλήξει στην Αυστρία.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την προτίμηση της κοινοπραξίας, αν και οι ΗΠΑ δείχνουν να ευνοούν το Nabucco. Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζαπό την πλευρά της, δηλώνει ότι θα κάνει την αξιολόγησή της με κριτήρια την οικονομικότητα, την δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας του αγωγού, και τα οφέλη που θα αποκομίσουν από τις αγορές. Ο Nabucco για παράδειγμα θα καταλήξει στο Baumgarten της Αυστρίας, που αποτελεί κόμβο (hub) όπου καταλήγουν αγωγοί από διάφορες περιοχές και διαμορφώνεται τοπική τιμή. Ο κατά πολύ οικονομικότερος ΤΑΡ, καταλήγει στη Νότια Ιταλία. Άρα θα έχει πρόσβαση κυρίως στην τοπική αγορά που δεν χαρακτηρίζεται από έντονη κινητικότητα.
Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή θα έχουν και μη ανακοινώσιμα, πολιτικά κριτήρια. Από την άλλη, η ΒΡ ως επικεφαλής της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ, με τον πρόσφατο συμβιβασμό που πέτυχε με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, πρόσφερε στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar, τις πρωτοβουλίες για τα θέματα της μεταφοράς του αερίου. Με δεδομένο ότι η Socar παραμένει υποψήφια για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του ελληνικού δικτύου μεταφοράς αερίου, αφήνει να εννοηθεί ότι συνδυάζει την εξαγορά, με τη διαδρομή που θα ακολουθήσει το αέριο της χώρας της για να φτάσει στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αυτό μένει να αποδειχτεί το επόμενο τρίμηνο, οπότε θα πρέπει η Socar να καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Αν προχωρήσει, τότε οι πιθανότητες να περάσει το αζέρικο αέριο από την Ελλάδα θα είναι οι μεγαλύτερες. Αν όχι, χάσαμε και αυτό το παιχνίδι.