Την άκρη του νήματος στην απίστευτη υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα επιχειρούν να βρουν οι εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές. Αν και η υπόθεση θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας έχει ήδη αποδοθεί σε εγκληματική ενέργεια, η οποία προσωποποιήθηκε στη μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, παραμένουν ανοιχτές οι υποθέσεις των θανάτων της 3,5 ετών Μαλένας και της 7 μηνών Ιριδας.
Οι εισαγγελείς Απόστολος Ανδρέου και Αντώνης Ελευεθεριάνος έχουν αναλάβει να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ αυτής της ιστορίας που έχει σοκάρει το πανελλήνιο. Εχουν αναθέσει την προανάκριση σε έμπειρους αστυνομικούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχουν ήδη λάβει τις πρώτες καταθέσεις μαρτύρων. Την ίδια στιγμή, οι δύο εισαγγελείς μελετούν τους ιατρικούς φακέλους, ποιοι γιατροί ενεπλάκησαν στις δύο υποθέσεις, αλλά και τι εξετάσεις μπορούν να γίνουν από εδώ και πέρα, ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Τα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος Απριλίου, ενώ, αν και αυτοί οι θάνατοι αποδοθούν σε εγκληματική ενέργεια, θα οδηγηθούν στην ίδια ανακρίτρια για συνανάκριση, εφόσον δεν έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της.
Κεταμίνη
Μπορεί για την υπόθεση της Μαλένας η μήνυση των Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη για ιατρική αμέλεια να είχε μπει στο αρχείο, όμως πλέον όλα θα ερευνηθούν υπό άλλο πρίσμα, μετά την εύρεση κεταμίνης στην Τζωρτζίνα σε ποσότητα που θα μπορούσε να σκοτώσει -όπως εξηγούν οι γιατροί- ακόμη κι έναν ελέφαντα. Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχει μπει και ο θάνατος της μόλις λίγων μηνών Ιριδας, ο οποίος μετά την επαναξιολόγησή του κρίνεται ότι ίσως φωτίσει την πολύπλοκη υπόθεση.
Η ιατροδικαστική υπηρεσία έχει ήδη στα χέρια της την εισαγγελική παραγγελία που αριθμεί αρκετές σελίδες και έχει προχωρήσει στην αναψηλάφηση των ιατρικών φακέλων. Οπως φαίνεται, δύο είναι τα σημεία που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Το ένα αφορά στο πανάκι με τα σημάδια αίματος που βρέθηκε στην κούνια της Ιριδας, αλλά και η εκδορά στο εσωτερικό του στόματός της. Στην έκθεσή της, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που είχε διενεργήσει τη νεκροψία-νεκροτομή, είχε αποδώσει τον θάνατο του βρέφους σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου. Η ίδια, πάντως, είχε προχωρήσει σε ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους διαπιστώνοντας αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου.
Ωστόσο, και για τον θάνατο της Μαλένας οι υπηρεσίες έχουν σηκώσει τα μανίκια, καθώς έχει διατηρηθεί ιστός του κοριτσιού, ο οποίος θα επαναξιολογηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική έκθεση νεκροψίας εντόπιζε «κενοτοπιώδη εκφύλιση» των ηπατικών κυττάρων. Το κορίτσι είχε αντιμετωπίσει μια μορφή λευχαιμίας και είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, οι οποίες το είχαν απαλλάξει από την ασθένεια. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατος της Μαλένας αποδόθηκαν τότε σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, όμως, στο πλαίσιο επανεξέτασης της υπόθεσης, ιατροδικαστές σημειώνουν ότι η «κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» μπορεί να προκληθεί από ανωμαλία στον μεταβολισμό, χρήση τοξικής ουσίας ή ασφυξία. Μάλιστα, τα δύο πρώτα ενδεχόμενα μοιάζει να έχουν αποκλειστεί και να ερευνάται αυτό της ασφυξίας.
Αρσεις απορρήτου
Στοιχεία αναμένουν οι Αρχές και από τις άρσεις του τηλεφωνικού και ηλεκτρονικού απορρήτου που διατάχθηκαν με την έκδοση σχετικού βουλεύματος. Τα οκτώ τηλέφωνα, ο φορητός υπολογιστής, το τάμπλετ, αλλά και ιστορικό των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο ίσως δώσουν απαντήσεις. Τέλος, μεγάλο βάρος έχει δοθεί και στους μάρτυρες, αφού μετά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα εξεταστεί, αναμένεται να «παρελάσουν» μάρτυρες του φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος και όχι μόνο, με τις αρμόδιες πηγές να σχολιάζουν πως σε μια κλειστή κοινωνία, όπως αυτή της Πάτρας, θα βρεθεί το πρόσωπο που θα δώσει το στοιχείο για την ώθηση της έρευνας.
ΡΟΥΛΑ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ: «Εχω βρεθεί άδικα σε αυτήν τη θέση»
Την ώρα, πάντως, που κορυφώνονται οι έρευνες γύρω από την υπόθεση, η κεντρική πρωταγωνίστρια Ρούλα Πισπιρίγκου προετοιμάζει τα επόμενα βήματά της. «Θέλω να σας πω ότι ποτέ δεν έχω πειράξει κανένα μου παιδί, έχω χάσει τρία παιδιά και έχω βρεθεί σε αυτήν τη θέση άδικα. Θέλω να πάω στα παιδιά μου. Πριν βρεθώ σε αυτήν τη θέση έπρεπε να έχει γίνει μια καλύτερη έρευνα», είχε πει κλείνοντας την απολογία της στην ανακρίτρια. Αυτήν την «καλύτερη έρευνα» έχει αναθέσει στη μητέρα και την αδελφή της, οι οποίες εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές σε ρόλο ντετέκτιβ, υπογραμμίζοντας ότι αναζητούν την αλήθεια. Ηδη, αν και ο συνήγορός της, Οθωνας Παπαδόπουλος, είχε προαναγγείλει την κατάθεση αιτήματος αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης, ανακοίνωσε ότι έπειτα από συνάντηση με την εντολέα του το μεταθέτει για το επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, θα αναζητηθούν στοιχεία για να κλονιστεί η ιατροδικαστική έκθεση για την κεταμίνη, ενώ θα τηρηθεί -όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Παπαδόπουλο- στάση αναμονής ως προς την αίτηση διαζυγίου και την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της Ρούλας Πισπιρίγκου.