Αλλά το Ισραήλ δεν έχει ακόμη τις δυνάμεις για εισβολή
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Ισραήλ διεξάγει αμυντικό πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. Από τις 8 Οκτωβρίου το μοτίβο είναι γνωστό. Οι άμαχοι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν φύγει. Η Χεζμπολάχ, η σιιτική πολιτοφυλακή του Λιβάνου, έχει εκτοξεύσει πυραύλους και εκτοξεύσει εκρηκτικά drones προς τις πόλεις και τις βάσεις κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) απάντησαν με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές. Αυτό το μοτίβο έχει πλέον σπάσει.
Πέρυσι, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών παραδέχθηκαν ότι είχαν αποσπάσει την προσοχή τους από την ομάδα που εδρεύει στη Γάζα. Είχαν περάσει τα προηγούμενα χρόνια εστιάζοντας τις προσπάθειές τους κυρίως στη Χεζμπολάχ, έναν πολύ πιο τρομερό εχθρό. Τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν ότι το επίπεδο διείσδυσης του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ είναι πράγματι εκτεταμένο.
Στις 17 Σεπτεμβρίου ανατινάχθηκαν ταυτόχρονα χιλιάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της πολιτοφυλακής, σκοτώνοντας δεκάδες, τραυματίζοντας χιλιάδες και προκαλώντας καταστροφή στα δίκτυα επικοινωνίας του κινήματος. Την επόμενη ημέρα, εκατοντάδες walkie-talkie πυροδοτήθηκαν με παρόμοιο αποτέλεσμα. Οι επιθέσεις σηματοδότησαν μια αλλαγή, με το Ισραήλ να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την εντατικοποίηση του πολέμου.
Δύο ημέρες αργότερα το Ισραήλ προχώρησε ακόμη περισσότερο, βομβαρδίζοντας και καταστρέφοντας μια πολυκατοικία στη συνοικία Dahiyeh της Βηρυτού, το κύριο προπύργιο της Χεζμπολάχ. Το χτύπημα σκότωσε τον Ιμπραήμ Ακίλ, ιδρυτικό μέλος του κινήματος και επικεφαλής των επιχειρήσεων του, μαζί με διοικητές της επίλεκτης δύναμης Radwan- το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το Ισραήλ έχει δολοφονήσει και άλλους ανώτερους διοικητές της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. Στις 30 Ιουλίου σκότωσε τον Fuad Shukr, τον de facto στρατιωτικό επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Αυτό, ωστόσο, έγινε σε αντίποινα για μια πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ που είχε σκοτώσει 12 παιδιά σε ένα χωριό των Δρούζων στα Υψίπεδα του Γκολάν. Η δολοφονία του κ. Aqil ήταν μια υπολογισμένη κίνηση από το Ισραήλ για να αλλάξει τη δυναμική της σύγκρουσης και να αρχίσει να αποσπά υψηλότερες τιμές από τη Χεζμπολάχ.
Μετά την επίθεση με τον βομβητή το Ισραήλ έχει επίσης αρχίσει νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές, πλήττοντας πολύ βαθύτερα στο εσωτερικό του Λιβάνου απ’ ό,τι τον τελευταίο χρόνο. Ισραηλινοί αξιωματικοί λένε ότι έχουν καταστρέψει πάνω από 300 θέσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ, καθώς και ορισμένους από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της πολιτοφυλακής, τους οποίους δεν έχει ακόμη αναπτύξει. Ένας αξιωματικός περιέγραψε αυτό ως το «στάδιο της άρνησης των δυνατοτήτων» και «άλλο ένα κλικ στον επιλογέα κλιμάκωσης».
Η Χεζμπολάχ, η οποία βρισκόταν ακόμη σε σύγχυση μετά τις πιο πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ, δεν άργησε να απαντήσει- αλλά νωρίς το πρωί της 22ας Σεπτεμβρίου εκτόξευσε μια ομοβροντία 115 πυραύλων προς το βόρειο Ισραήλ, βάλλοντας πιο μέσα στη χώρα από ό,τι μέχρι τώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ. Μόνο μια χούφτα πολίτες τραυματίστηκαν από αυτούς που πέρασαν.
Παρά την κλιμάκωση, δεν πρόκειται ακόμη για ολοκληρωτικό πόλεμο. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει εξαπολύσει ούτε κατά διάνοια την πλήρη δύναμη πυρός της. Από τη Χεζμπολάχ, αυτό θα σήμαινε την εκτόξευση πολύ μεγαλύτερων σαλβάρων, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς προς βασικές πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες στο κεντρικό Ισραήλ, και την πραγματοποίηση πολλαπλών χερσαίων εισβολών στο ισραηλινό έδαφος. Για το Ισραήλ θα περιλάμβανε μια πολύ ευρύτερη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά του πυραυλικού δικτύου της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων εκτόξευσης σε μη στρατιωτικές περιοχές, και ως τελική λύση την καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών με την ελπίδα να στραφεί ο λιβανέζικος πληθυσμός εναντίον της οργάνωσης (πολλοί Λιβανέζοι ήδη δυσανασχετούν με τον πόλεμο της οργάνωσης με το Ισραήλ). Στρατιωτικές πηγές λένε ότι το Ισραήλ σχεδιάζει επίσης μια επίγεια επίθεση που θα περιλαμβάνει την κατάληψη μιας νεκρής ζώνης που αποτελείται από μερικά μίλια εδάφους βόρεια των συνόρων.
Οι IDF ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας δεύτερης μεραρχίας που βρισκόταν στη Γάζα μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα προς τα βόρεια σε ετοιμότητα για το σκοπό αυτό. Ωστόσο, σε μια επίσκεψη στα σύνορα το Σαββατοκύριακο, μια τέτοια εισβολή δεν φαινόταν επικείμενη. Μονάδες μάχης εκπαιδεύονταν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου σε βάσεις στο βορρά, αλλά δεν είχαν αρχίσει ακόμη να συγκεντρώνονται σε χώρους συγκέντρωσης στα σύνορα. «Τα σχέδια για μια χερσαία εισβολή είναι έτοιμα», δήλωσε ένας έφεδρος αξιωματικός που συμμετέχει στις προετοιμασίες. «Αλλά απέχουμε ακόμη πολύ από το να έχουμε εδώ τις επαρκείς δυνάμεις για να τα πραγματοποιήσουμε».
Η χρονική στιγμή των τελευταίων βημάτων του Ισραήλ κρύβει τις διαιρέσεις εντός των ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών κλιμακίων του. Ορισμένοι παροτρύνουν για πολύ ταχύτερη κλιμάκωση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το χάος στις τάξεις της Χεζμπολάχ για να καταστρέψει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των δυνατοτήτων της και να καταλάβει εδάφη. Οι πιο προσεκτικοί στρατηγοί, συμπεριλαμβανομένου του Yoav Gallant, του υπουργού Άμυνας, προτιμούν την τρέχουσα, πιο σταδιακή στρατηγική, η οποία ελπίζουν ότι θα δώσει στη Χεζμπολάχ το περιθώριο να επανεξετάσει τη θέση της και να υποχωρήσει.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει υποσχεθεί να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους. «Οι στόχοι μας είναι σαφείς και οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους», επιμένει.
Στην πραγματικότητα, η προτεραιότητα για τον κ. Νετανιάχου είναι να αποδείξει σε ένα ολοένα και πιο επικριτικό ισραηλινό κοινό ότι μπορεί να επιτύχει τουλάχιστον σε ένα μέτωπο. Στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της παράκτιας λωρίδας και μαζί της τη στρατιωτική δομή της Χαμάς, σκοτώνοντας πάνω από 40.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας στην περιοχή. Όμως απέτυχαν να διασώσουν τους 101 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται εκεί ή να αναγκάσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός με τους όρους του Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου θέλει να στρέψει την προσοχή του στο βορρά και να αποσυνδέσει τα δύο μέτωπα.
Στις 19 Σεπτεμβρίου, ένας εμφανώς ταραγμένος Χασάν Νασράλα, γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, βγήκε στον αέρα για να απευθυνθεί στα μέλη του. Επέμεινε, όπως έκανε από τον περασμένο Οκτώβριο, ότι «δεν θα σταματήσουμε τις επιθέσεις μας όσο ο εχθρός δεν σταματά τον πόλεμό του στη Γάζα». Σε αντίθεση με τη Γάζα, το πλαίσιο για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στο Λίβανο υπάρχει ήδη με τη μορφή του ψηφίσματος 1701 των Ηνωμένων Εθνών. Επιτάσσει την απόσυρση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στον ποταμό Λιτάνι, σχεδόν 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Αλλά ο κ. Νασράλα αρνείται να το πράξει μέχρι το Ισραήλ να αποσυρθεί από τη Γάζα.
Προς το παρόν δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Νετανιάχου μπορεί να αποκαταστήσει την ηρεμία ή να επιτρέψει στους Ισραηλινούς πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βορρά. Ό,τι κι αν λέει ο πρωθυπουργός, ούτε οι στόχοι ούτε η στρατηγική του είναι σαφείς. Και όμως γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι στον πόλεμό του με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ δεν είναι διατεθειμένο να περιμένει μέχρι να γίνουν.