Έξυπνες κυρώσεις πρέπει να τερματίσουν την κρατική χορηγία που επιτρέπει την ανάπτυξη των εποικισμών και την άνθηση της πολιτικής επιρροής των θρησκευτικών φανατικών
Ποια χώρα σήμερα αγνοεί αξιόπιστες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε μια στρατιωτική εκστρατεία όπου οι ενέργειές της ερευνώνται για γενοκτονία; Η πολιτική ηγεσία ποιου έθνους επιδοκιμάζει την παράνομη, βίαιη απαλλοτρίωση γης και μειώνει τον πιο σταθερό φίλο της – η προστασία του οποίου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή της – να απειλεί ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του; Δυστυχώς, η απάντηση είναι το Ισραήλ, το οποίο έστρεψε την ανεξέλεγκτη οργή του στους Παλαιστίνιους, αφού η Χαμάς σφαγίασε 1.200 πολίτες του και πήρε ομήρους άλλους 253. Η εκδίκηση οδήγησε σε μια εντεινόμενη σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες.
Ενώ η πρόσφατη βία είναι πρωτοφανής στην αγριότητά της, το Ισραήλ έχει ιστορικό συμπεριφοράς απατεώνων. Αλλά μια βαθύτερη κρίση για τη χώρα βρίσκεται πίσω από την προκλητικότητα με την οποία τα ακροδεξιά μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου απαντούν στην προειδοποίηση του Τζο Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακρατήσουν τα όπλα σε περίπτωση που το Ισραήλ εισβάλει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά θα φτάσουν οι εξτρεμιστές στο Ισραήλ για να αγνοήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να μείνει αμέτοχη και να παρακολουθεί το Ισραήλ να συνεχίζει να δρα ατιμώρητα. Ένα κλιμακούμενο καθεστώς κυρώσεων επιδιώκεται να το πείσει να αλλάξει πορεία. Χώρες διακόπτουν διπλωματικές σχέσεις, σταματούν τις πωλήσεις όπλων και υποστηρίζουν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση. Η απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει το εμπόριο με το Ισραήλ θα βλάψει. Το Βέλγιο ζητά να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στις εισαγωγές από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Ένας τίτλος της Haaretz υποδηλώνει μια κουρασμένη αδιαφορία: “Το Ισραήλ έχει ήδη γίνει διεθνής παρίας. Οι Ισραηλινοί νοιάζονται;”
Η διεθνής διπλωματία ευνοεί την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, παράλληλα με ένα μακροπρόθεσμο ειρηνευτικό σχέδιο για τη διάλυση των παράνομων οικισμών και την ενδεχόμενη επιστροφή του Ισραήλ στα σύνορα του 1967, εντός των οποίων οι Εβραίοι Ισραηλινοί αποτελούν σαφή δημοκρατική πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, περιφρονεί τέτοιες ιδέες. Οι ψηφοφόροι του δεν απέχουν πολύ από αυτόν, διαμορφωμένοι από τη σταθερή συσσώρευση των εποικισμών και τις κατασχέσεις γης. Στο Ισραήλ έχει επικρατήσει η άποψη ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή -για λόγους ασφαλείας- από το να διατηρήσει τον έλεγχο των κατεχομένων εδαφών και να περιφρονήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που απαιτούν την αποχώρησή της.
Είναι σαφές σήμερα ότι η συνέπεια της στρατιωτικής δράσης και της οικοδόμησης οικισμών για την πλειονότητα των Παλαιστινίων είναι είτε η απειλή του επικείμενου θανάτου, είτε η βίαιη εκδίωξη, είτε η απώλεια της γης και του βιοπορισμού, με ελάχιστες επιλογές από το να πάνε στην εξορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που χρηματοδοτούν εκστρατείες εποίκων. Η επέκταση των παράνομων φυλακίων στη Δυτική Όχθη, την πολιτική βάση της ισραηλινής ακροδεξιάς, υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές της περιοχής. Οι εν λόγω κρατικοί φορείς έχουν αποφύγει τις κυρώσεις. Αλλά αυτό είναι που πρέπει να εξεταστεί στη συνέχεια. Ο τερματισμός της κρατικής χορηγίας που επιτρέπει στους εποικισμούς να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται σημαίνει την επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες που υποστηρίζουν παράνομες δραστηριότητες, στις εταιρείες που χτίζουν σε απαλλοτριωμένη γη και στην Παγκόσμια Σιωνιστική Οργάνωση, μια ισραηλινή ΜΚΟ που είναι εξοπλισμένη με κυβερνητικές εξουσίες για την αρπαγή γης.
Ο κ. Νετανιάχου τρέχει προς το τέλος του χρόνου. Αναζητά μια ευνοϊκή στιγμή για να κάνει εκστρατεία επανεκλογής ως καταστροφέας της Χαμάς. Ποντάρει στην επιστροφή στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρεί τους εποικισμούς νόμιμους. Η κατοχή του Ισραήλ βρίσκεται στη ρίζα του εξτρεμισμού της κυβέρνησής του. Χρειάζεται ένα έξυπνο καθεστώς κυρώσεων, διότι μια παράνομη, βίαιη επιχείρηση αντιπροσωπεύει ανείπωτους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς και για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.