Του Nicholas Kristof
Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία, βγάζει τα μεγάφωνα. Ανακοινώνει τις αποστολές της και χαιρετίζει τις δικές της προσπάθειες “να υποστηρίξει τον γενναίο ουκρανικό λαό καθώς υπερασπίζεται τη χώρα του”, όπως το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken τον περασμένο μήνα. Ο Λευκός Οίκος δίνει έμφαση στη διαφάνεια σχετικά με τη βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία, λέγοντας ότι θέλει να είναι σαφές πώς “τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί”.
Είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν ο προορισμός είναι το Ισραήλ. Κάποιες λεπτομέρειες διαρρέουν στον αμερικανικό ή τον ισραηλινό Τύπο, αλλά συνολικά, όταν στέλνει όπλα στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να προτιμά τον ήχο της σιωπής.
Η διαφάνεια σχετικά με τις μεταφορές όπλων αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν υπέγραψε ένα εμβληματικό πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο εγκρίθηκε μετά από μεγάλες καθυστερήσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό το πακέτο θα καλύψει τα δισεκατομμύρια δολάρια των όπλων που ρέουν στην Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλα έθνη. Μόλις το νομοσχέδιο έγινε νόμος, η κυβέρνηση εξέδωσε νέες ανακοινώσεις για τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, αλλά όχι για τις μεταφορές στο Ισραήλ.
Πώς γνωρίζουμε ποια όπλα έχουν αποσταλεί;
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι εύκολο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαριθμεί μεγάλο μέρος του στρατιωτικού υλικού που στάλθηκε στην Ουκρανία σε ένα ενημερωτικό δελτίο που ενημερώνεται τακτικά, τελευταία την περασμένη Τετάρτη. Αλλά μέχρι στιγμής, έχουν υπάρξει μόνο δύο δελτία Τύπου από το Υπουργείο Άμυνας, στις 9 και 29 Δεκεμβρίου, σχετικά με την έγκριση έκτακτων στρατιωτικών πωλήσεων στο Ισραήλ, καθώς και ένα ενημερωτικό δελτίο τον Οκτώβριο που παρέχει μια γενική επισκόπηση των ιστορικών πωλήσεων.
Ορισμένες πληροφορίες προκύπτουν από απόρρητες ενημερώσεις. Η Washington Post ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνηση είχε πει στο Κογκρέσο ότι πραγματοποίησε περισσότερες από 100 μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας γκάμας πυραύλων, βομβών και φορητών όπλων. Ο ισραηλινός Τύπος ανέφερε ότι 244 φορτηγά αεροπλάνα και 20 πλοία έχουν παραδώσει περισσότερους από 10.000 τόνους αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
Για να είμαστε δίκαιοι, οι μεταφορές όπλων σε κάθε χώρα εμπίπτουν σε διαφορετικές αρχές και συνεπάγονται διαφορετικές απαιτήσεις αναφοράς. Αλλά ο Josh Paul, ο οποίος ως υπάλληλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πέρασε 11 χρόνια ως διευθυντής στο γραφείο που επιβλέπει τις μεταφορές όπλων, πριν παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα, λέει ότι είναι σαφές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις αντιμετωπίζει διαφορετικά.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υπουργείο παρέχει πληροφορίες στο Κογκρέσο που δεν υποχρεούται να παρέχει όταν πρόκειται για τις άδειες της Ουκρανίας, και το κάνει με μη διαβαθμισμένο τρόπο, ενώ για το Ισραήλ παρέχει λιγότερες πληροφορίες και το κάνει με διαβαθμισμένη μορφή”, μας είπε.
Το παρασκήνιο είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αντιμετωπίσει περιοδική κριτική για τη μη αποστολή περισσότερου εξοπλισμού στην Ουκρανία, οπότε είναι προς το συμφέρον του να ρίξει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτές τις αποστολές. Οι ανακοινώσεις ενθαρρύνουν επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Αντίθετα, το Δημοκρατικό Κόμμα είναι βαθιά διχασμένο από τον πόλεμο στη Γάζα, με ορισμένους Δημοκρατικούς στη Βουλή και τη Γερουσία να τον καλούν να στείλει λιγότερες βόμβες στο Ισραήλ – και οι ανακοινώσεις για τις μεταφορές όπλων μπορεί να ενισχύσουν αυτή τη συζήτηση.
“Νομίζω ότι η διοίκηση φροντίζει να διαρρεύσει στη φιλοϊσραηλινή κοινότητα ότι αυτά τα πράγματα έχουν μεταφερθεί, αλλά δεν θέλει να φουντώσει τη μη φιλοϊσραηλινή κοινότητα”, δήλωσε ο Daniel C. Kurtzer, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. “Η λέξη βγαίνει ούτως ή άλλως, αλλά δεν είναι πρωτοσέλιδο”.
Τόσο η Ουκρανία όσο και το Ισραήλ εξαρτώνται από τις αμερικανικές αποστολές όπλων. Η Ουκρανία έχει χάσει έδαφος έναντι των ρωσικών δυνάμεων εν μέρει επειδή έχει εξαντληθεί τόσο σε στρατεύματα όσο και σε πυρομαχικά. Το Ισραήλ μιλάει για εισβολή στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πολέμου με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο ή με το Ιράν. Μια μεγάλη επίθεση από ιρανικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ αυτόν τον μήνα, αφού το Ισραήλ έπληξε μια ιρανική ένωση στη Συρία και σκότωσε στρατιωτικούς διοικητές, υπογράμμισε τον κίνδυνο κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή.
Υπάρχει και μια άλλη διάκριση που αξίζει να σημειωθεί. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί αμερικανικό οπλισμό κυρίως κατά των στρατευμάτων εισβολής. Το Ισραήλ αντιμετώπισε μια βίαιη εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έκτοτε χρησιμοποιεί αμερικανικό οπλισμό με τρόπους που φαίνεται να έχουν σκοτώσει χιλιάδες γυναίκες και παιδιά. Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ιατρικό προσωπικό και δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των νεκρών στη Γάζα, και ο Λευκός Οίκος μάλλον δεν επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο του στις δολοφονίες αμάχων.
Στις 4 Απριλίου, κατά τη διάρκεια μιας έντονης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπάιντεν απείλησε να θέσει όρους στη μελλοντική στρατιωτική βοήθεια εάν το Ισραήλ δεν εργαστεί σκληρότερα για να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. Παρόλα αυτά, ο Μπάιντεν φαίνεται πρόθυμος να αποφύγει τη ρήξη και να διατηρήσει την παροχή όπλων και πυρομαχικών. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν πιέσει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη μόχλευση που διαθέτει και να βελτιώσει την υποβολή εκθέσεων στο Κογκρέσο. Σε απάντηση, η κυβέρνηση εξέδωσε το Μνημόνιο Εθνικής Ασφάλειας 20, το οποίο απαιτεί έκθεση προς το Κογκρέσο έως τις 8 Μαΐου σχετικά με το κατά πόσον το Ισραήλ τηρεί τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα μόλις φτάσουν στον ισραηλινό στρατό. Χρησιμοποιούνται στη Γάζα και πώς; Πηγαίνουν στη Δυτική Όχθη; Υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν σε τάγματα στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν κυρώσεις λόγω υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Η διαφάνεια είναι το αίμα της ζωής των δημοκρατιών. Για τον ίδιο λόγο που ο Λευκός Οίκος φροντίζει να εξηγήσει πώς ξοδεύονται τα δολάρια των φορολογουμένων για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, η κυβέρνηση οφείλει στους Αμερικανούς να είναι ειλικρινής σχετικά με τα όπλα που μεταφέρονται στο Ισραήλ, ακόμη και αν θεωρεί την αποκάλυψη πολιτικά δυσάρεστη.