Η Χαμάς και οι Χούθι άνοιξαν γραφεία στη Βαγδάτη, αντανακλώντας την εξελισσόμενη σχέση των δύο ομάδων με το Ιράκ, καθώς η Τεχεράνη εργάζεται για τη δημιουργία ενός περιφερειακού μπλοκ εξουσίας.
Της Alissa J. Rubin
Δεν υπάρχει καμία επιγραφή στην πόρτα του νέου πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Βαγδάτη και η διεύθυνση φυλάσσεται αυστηρά. Το ίδιο ισχύει και για το νέο γραφείο των Χούθι, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο.
Οι αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης επέτρεψαν αθόρυβα και στις δύο ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν να αποκτήσουν μια πιο μόνιμη παρουσία στη Βαγδάτη στις αρχές του καλοκαιριού, μετά από χρόνια επισκέψεων των εκπροσώπων τους. Η μετατόπιση, την οποία οι Ιρακινοί αξιωματούχοι αρνούνται δημοσίως, ακόμη και όταν φωτογραφίες των ομάδων στο Ιράκ κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έρχεται καθώς το Ιράν φαίνεται να ενθαρρύνει τους πληρεξουσίους του από διαφορετικές χώρες να μοιράζονται στρατιωτικές δεξιότητες και ακόμη και να συντονίζονται για στόχους.
Τα νέα γραφεία αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο ρόλο του Ιράκ στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ του Ιράν, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για περισσότερα από 20 χρόνια, μετά την εισβολή των ΗΠΑ για την εκδίωξη του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ αγωνίζεται να διατηρήσει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ του Ιράν, με το οποίο μοιράζεται σύνορα μήκους 1.000 μιλίων, και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν περίπου 2.500 στρατιώτες στη χώρα.
Η ισορροπία έχει σταδιακά μετατοπιστεί υπέρ του Ιράν. Ο γείτονας του Ιράκ εργάστηκε σταθερά για να ενισχύσει τη γεωπολιτική του επιρροή επεκτείνοντας τη στρατολόγηση και τη χρηματοδότηση συμπαθών δυνάμεων στο εσωτερικό του Ιράκ. Είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Τεχεράνης να οικοδομήσει ένα περιφερειακό μπλοκ σιιτικής δύναμης που εκτείνεται στον Λίβανο με τη Χεζμπολάχ και στην Υεμένη με τους Χούθι.
Το Ιράν πίεσε τα τελευταία χρόνια την ιρακινή κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τις σιιτικές πολιτοφυλακές της χώρας, ορισμένες από τις οποίες είναι πιστές στην Τεχεράνη, καθώς και τις συνεργαζόμενες σουνιτικές, χριστιανικές και ένοπλες ομάδες των Γιαζίντι, καθιστώντας τες μέρος του μηχανισμού ασφαλείας του Ιράκ. Οι σιιτικές δυνάμεις δημιούργησαν επίσης επιτυχημένα πολιτικά κόμματα, ένας συνασπισμός των οποίων κέρδισε αρκετές έδρες στις εκλογές του 2021 για να επιλέξει τον πρωθυπουργό.
Σε αυτό το πλαίσιο της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν, η ηγεσία του Ιράκ συναίνεσε όταν οι Χούτι και η Χαμάς θέλησαν να ανοίξουν γραφεία. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους που μίλησαν στους New York Times, λένε κατ’ ιδίαν ότι δεν είναι ενθουσιασμένοι με τους νέους επισκέπτες τους, αλλά δεν είχαν τη δύναμη να τους εμποδίσουν, δεδομένης της επιρροής των ιρακινών πολιτικών κομμάτων με δεσμούς με το Ιράν.
Τα γραφεία, που επικεντρώνονται κυρίως στην ανάπτυξη δεσμών στο Ιράκ, ιδρύθηκαν τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους Ιρακινούς και τους Δυτικούς αξιωματούχους, καθώς και με ένα μέλος μιας ιρακινής ένοπλης ομάδας. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.
Η μεταβαλλόμενη σχέση Ιράκ – Ιράν
Τα δύο νέα γραφεία, το ένα για τη Χαμάς, μια σουνιτική ομάδα, και το άλλο για τους Χούθι, μια σιιτική ομάδα, αντικατοπτρίζουν πόσο έχει αλλάξει η πολιτική του Ιράκ από την εποχή του Χουσεΐν.
Αν και ήταν σουνίτης μουσουλμάνος, το καθεστώς του κατέστειλε τα σουνιτικά ισλαμιστικά κινήματα όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα με την οποία ήταν συνδεδεμένη η Χαμάς. Τα έβλεπε ως δυνητική απειλή για την ηγεμονία του κόμματός του Μπάαθ. Πολλοί Ιρακινοί παρέμειναν δύσπιστοι απέναντι σε τέτοιες ομάδες πολύ μετά την πτώση του Χουσεΐν, όχι λιγότερο από όλα λόγω της ανόδου των σουνιτών μαχητών, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και, αργότερα, του Ισλαμικού Κράτους.
Όσο για τα κινήματα των σιιτών μουσουλμάνων, καταπνίγηκαν βίαια επί Χουσεΐν, ο οποίος φοβόταν ότι θα συνωμοτούσαν για την ανατροπή του. Τα μέλη αυτών των ομάδων είτε αναγκάστηκαν να φύγουν είτε φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν.
Η πολιτική στο Ιράκ σήμερα κυριαρχείται από σιιτικά κόμματα, με ισχυρή συγγένεια με το Ιράν. Η μετατόπιση αυτή επέτρεψε σε ξένες ομάδες με δεσμούς με το Ιράν να διεισδύσουν, ενισχύοντας αυτό που είναι γνωστό ως Άξονας Αντίστασης του Ιράν, το ένοπλο δίκτυό του σε όλη τη Μέση Ανατολή που είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση της αμερικανικής και ισραηλινής επιρροής στην περιοχή.
Ο Thomas Juneau, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι ακαδημαϊκοί είχαν παρατηρήσει μια τάση του Ιράν να ενθαρρύνει ένοπλες ομάδες από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται. Επισημαίνουν τις προσπάθειες ιρακινών και λιβανέζικων ομάδων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.
Υπάρχει «μια αυξανόμενη θεσμοθέτηση των σχέσεων μεταξύ των εταίρων του Ιράν στον Άξονα της Αντίστασης», είπε. Με αυτόν τον σκοπό, είπε, η Τεχεράνη έχει δημιουργήσει κοινά δωμάτια επιχειρήσεων και πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις που φέρνουν κοντά τους ηγέτες τους, προσπάθειες που έχουν «ενταθεί» από τότε που η Χαμάς και οι σύμμαχοί της επιτέθηκαν στο Ισραήλ και άρχισε ο πόλεμος στη Γάζα.
Μια ανησυχία είναι ότι η παρουσία τόσων πολλών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ θα μπορούσε να ωθήσει τον στρατό του Ισραήλ να χτυπήσει στο εσωτερικό του Ιράκ, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω την περιοχή.
Ομοίως, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ιρακινές ένοπλες ομάδες θα συνεργάζονται συχνότερα με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν πληρεξούσιους και θα προγραμματίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ από κοινού. Οι ιρακινές ομάδες, μαζί με τους Χούθι, ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν από κοινού στο Ισραήλ οκτώ φορές τον Ιούνιο και τρεις φορές τον Ιούλιο, σύμφωνα με ένα ημερολόγιο χτυπημάτων που διατηρεί το Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
Καλλιέργεια τοπικών δεσμών
Η Χαμάς άνοιξε το γραφείο της στη Βαγδάτη στο Arosat, μια γειτονιά της μεσαίας τάξης με ένα μείγμα διώροφων σπιτιών που χτίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και πιο πρόσφατων κατασκευών, που διασχίζονται από δρόμους με μια πλειάδα από καφετέριες πίτσας και καταστήματα επίπλων, καθώς και νέα κτίρια, ορισμένα ακόμη υπό κατασκευή. Τμήματα της περιοχής ελέγχονται από την Kata’ib Hezbollah, την πιο εξέχουσα και μυστικοπαθή από τις ιρακινές σιιτικές ένοπλες ομάδες που είναι πιστές στο Ιράν.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Βαγδάτη είναι ο Μοχάμεντ αλ-Χάφι, μέλος του γραφείου της Χαμάς για τις αραβικές και ισλαμικές σχέσεις. Επικοινωνώντας τηλεφωνικά τον περασμένο μήνα στη Βαγδάτη, ο κ. αλ Χάφι αρνήθηκε το αίτημα να μιλήσει με τους Times, λέγοντας: «Δεν έχω άδεια να μιλήσω με τα μέσα ενημέρωσης».
Ο κ. αλ Χάφι, του οποίου η ασφάλεια στο Ιράκ παρέχεται από την Kata’ib Hezbollah, έχει συναντηθεί με διάφορες ιρακινές ομάδες και άτομα, τόσο με σιιτικές οργανώσεις που συνδέονται με τον Άξονα της Αντίστασης όσο και με σουνιτικές ομάδες που συμμερίζονται τη φιλοσοφία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Χαμάς.
Ο Χοσάμ αλ Ρουμπάι, εκπρόσωπος της Khadamat, ενός ιρακινού σιιτικού πολιτικού κόμματος που συνδέεται με μια ένοπλη ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν, δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον κ. αλ Χάφι αρκετές φορές. Είπε ότι το γραφείο παρέχει έναν τρόπο στους Ιρακινούς να έχουν άμεση σύνδεση με τη Χαμάς.
Ο κ. αλ Χάφι είναι «μια πολιτική προσωπικότητα, όχι μια στρατιωτική προσωπικότητα, και η ύπαρξη ενός γραφείου του επιτρέπει να μεταφέρει μηνύματα στους ιρακινούς πολιτικούς απευθείας, όχι μέσω ενός μεσάζοντα», δήλωσε ο κ. αλ Ρουμπάι.
Το άνοιγμα του γραφείου της Χαμάς ήταν επίσης μια ευλογία για το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, ένα σουνιτικό κόμμα που μοιράζεται τη φιλοσοφία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά είχε μικρή δημόσια παρουσία τα τελευταία χρόνια. Η Αδελφότητα, μια διεθνής σουνιτική οργάνωση, έχει καταδικαστεί ως τρομοκρατική από ορισμένες αραβικές χώρες, αλλά έχει αγκαλιαστεί από άλλες.
Ο Ρασίντ αλ-Αζάουι, πρόεδρος του Ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος, δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα, ο οποίος ήταν καταστροφικός για τους αμάχους, έφερε τη συμπάθεια των Ιρακινών όλων των θρησκειών και τους έκανε πιο ανοιχτούς στην παρουσία της Χαμάς. Η ομάδα, είπε, θεωρείται ότι μάχεται για «ανθρωπιστικό σκοπό».
Η υποδοχή των Χούθι ήταν ιδιαίτερα θερμή μεταξύ των σιιτών. Από τις αρχές Ιουλίου, ο αντιπρόσωπος των Χούθι στο Ιράκ, ο Αμπού Ιντρίς αλ-Σαράφι, έχει συναντηθεί με βαριά ονόματα της Βαγδάτης, συμπεριλαμβανομένου του Κάις αλ-Χαζάλι, του ηγέτη της ένοπλης ομάδας Asa’ib Ahl al-Haq που συνδέεται με το Ιράν και ιδρυτή της σημαίνουσας πολιτικής πτέρυγας της. Ο εκπρόσωπος των Χούθι επισκέφθηκε επίσης ηγέτες φυλών στο αγροτικό νότιο Ιράκ, δημοσιεύοντας στο κανάλι των Χούθι στο Ιράκ ένα βίντεο με μια ομιλία του εκεί, στην οποία φορούσε ένα τελετουργικό στιλέτο και χειρονομούσε έντονα καθώς τους προέτρεπε να διεξάγουν τζιχάντ κατά του Ισραήλ.
«Η παρουσία ενός εκπροσώπου των Χούθι στο Ιράκ είναι ευπρόσδεκτη από όλα τα πολιτικά κόμματα στο Ιράκ», δήλωσε ο Σάαντ Αλ-Σαάντι, μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Sadiqoon, του κορυφαίου σιιτικού πολιτικού κόμματος στο κοινοβούλιο. «Ειδικά επειδή εκπροσωπούν την κυβέρνηση της Υεμένης και επίσης αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος του Άξονα της Αντίστασης».