Ο κόσμος τελικά συσπειρώνεται για να σώσει την Ουκρανία καθώς πολεμά μόνη της, στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945.
Με το Κίεβο να πολιορκείται από ρωσικά τανκς, αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού, τα φώτα σε όλο τον κόσμο βάφονται στα χρώματα της Ουκρανίας. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο και στην Ντάουνινγκ Στριτ Νο 10 του Λονδίνου, κτίρια φωτίστηκαν στα χρώματα της χώρας που δοκιμάζεται. Από το Σαντιάγο μέχρι το Σίδνεϊ και το Σακραμέντο, από το Τόκιο και την Ταϊπέι μέχρι το Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές έχουν οργιστεί κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη βάρβαρη εκστρατεία του για την κατάκτηση της Ουκρανίας.
Παρά την πανδημία, τεράστια πλήθη έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, κρατώντας πλακάτ και κινητοποιήθηκαν με οργή μπροστά στις ρωσικές πρεσβείες. Σε μια διαδήλωση στη Γερμανία που συγκέντρωσε εκατό χιλιάδες κόσμου, μια γυναίκα είχε γράψει “stop putin” στη μάσκα της.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη Ρωσία—ή να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές συνέπειες. Μία από τις πιο εντυπωσιακές διαδηλώσεις ήταν στη Γεωργία, όπου χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, στην Τιφλίδα, για να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Irakli Garibashvili αφού αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παγκόσμια κίνηση κυρώσεων στο καθεστώς του Πούτιν. Η οργή έχει χτυπήσει ακόμη και την αγορά της βότκας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα μπαρ να αποσύρουν ρωσικές μάρκες από τα ράφια και τους κυβερνήτες του Οχάιο και του Νιού Χάμσαϊρ να απαγορεύουν την πώλησή τους.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, σε καθημερινά βιντεομηνύματα από τη μαχόμενη πρωτεύουσα ότι αρνείται να φύγει, κάλεσε με θυμό και παραπονεμένα τον κόσμο για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδεχτεί τη χώρα τους ως μέλος της.
Μίλησε με ηγέτες στην Ουάσιγκτον, το Νέο Δελχί, τη Ρώμη, το Λονδίνο, την Άγκυρα και τη Βαρσοβία, ενώ ακόμη προσπαθούσε να υπερασπιστεί ένα έθνος υπό πολιορκία. Η διεθνής ανταπόκριση έχει αποκτήσει δυναμική, αν και σίγουρα δεν είναι αρκετή για να τερματίσει τον ανελέητο πόλεμο σύντομα. Περισσότερες στήλες αρμάτων μάχης T-72 έτρεχαν πέρα από τα σύνορα όλο το Σαββατοκύριακο. Η κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει πολύ χρόνο για να επιλυθούν πλήρως τα πολλά της επίπεδα, αναγνώρισε την Παρασκευή ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Νομίζω ότι αυτό θα διαδραματιστεί όχι σε ημέρες, ούτε σε εβδομάδες, ίσως ούτε σε μήνες, αλλά ενδεχομένως σε χρόνια», είπε σε μια μικρή ομάδα αρθρογράφων.
Στο πρώτο, αν και χλιαρό, σημάδι ελπίδας, η Ρωσία πρότεινε συνομιλίες με την Ουκρανία στα σύνορα της Λευκορωσίας. Όμως, την ίδια στιγμή, ο Πούτιν διέταξε τις πυρηνικές του δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού -που σημαίνει ετοιμότητα για εκτόξευση- ως απάντηση στις “επιθετικές δηλώσεις” των ηγετών των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Την παραμονή της εισβολής, ο Ζελένσκι είχε προσπαθήσει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν για να κάνει έκκληση για διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ρώσος ηγέτης δεν δέχτηκε την κλήση. Πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι δύσπιστοι για την πρόθεση του Πούτιν. «Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι οτιδήποτε λένε οι Ρώσοι, οπότε θα πρέπει να το δούμε, αλλά νομίζω ότι είναι ένα θετικό σημάδι», είπε ο Τζέιμς Κλάπερ, πρώην διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, την Κυριακή, στο CNN. Ο Πούτιν, πρόσθεσε, φαίνεται τώρα να είναι «απροσάρμοστος». Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τις συνομιλίες ενώ μαινόταν ο πόλεμος. «Τώρα βλέπουμε τη Μόσχα να προτείνει ότι η διπλωματία γίνεται στην κάννη ενός όπλου ή καθώς οι ρουκέτες, οι όλμοι και το πυροβολικό της Μόσχας στοχεύουν τον ουκρανικό λαό», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις. «Δεν είναι αυτές οι προϋποθέσεις για πραγματική διπλωματία». πρόσθεσε, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τους βομβαρδισμούς, να διατάξει την απόσυρση των στρατευμάτων και να πει «αναμφισβήτητα» ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να αποκλιμακώσει την κρίση».
Στις τέσσερις ημέρες από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά έθνη έχουν υποσχεθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε νέα όπλα. Η Γερμανία, για πρώτη φορά, θα προμηθεύσει πεντακόσιους αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και χίλια αντιαρματικά όπλα. Όμως, με την πρωτεύουσα να βομβαρδίζεται από τέσσερις πλευρές, η παράδοσή τους στο Κίεβο θα είναι μια πρόκληση. Και τα νέα όπλα είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά ή γρήγορα την ισορροπία στρατιωτικής ισχύος. Ο ουκρανικός στρατός παραμένει ξεπερασμένος και υπεροπλισμένος από τη Ρωσία. Παρά την εμπνευσμένη ουκρανική αντίσταση που έχει επιβραδύνει την αρχική εισβολή, η Μόσχα διατηρεί ένα πλεονέκτημα. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης άλλα πενήντα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους περισσότερους από εκατό χιλιάδες Ουκρανούς που έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω του πολέμου. Αυτό ανεβάζει τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ σε κάτι περισσότερο από τετρακόσια εκατομμύρια δολάρια από το 2014. Για μια χώρα σαράντα τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων, αυτή η βοήθεια είναι κατά μέσο όρο λιγότερο από δέκα δολάρια ανά Ουκρανό.
Το Σαββατοκύριακο, η G-7 – μια ομάδα από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, την Ιαπωνία και τον Καναδά – ανακοίνωσε επίσης πέντε σαρωτικά μέτρα για να αποκόψει τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτά τα βήματα θα περιορίσουν τη ρωσική κεντρική τράπεζα από τη χρήση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων -που υπολογίζονται σε περισσότερα από εξακόσια δισεκατομμύρια δολάρια- που είχε δημιουργήσει ο Πούτιν για να μειώσει τη ζημιά στην οικονομία κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Το μέτρο θα περιορίσει επίσης τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες —αν και όχι όλες— από τη χρήση του συστήματος ταχείας ανταλλαγής μηνυμάτων, μέσω του οποίου έντεκα χιλιάδες τράπεζες σε περίπου διακόσιες χώρες και εδάφη πραγματοποιούν και λαμβάνουν πληρωμές. Με έδρα το Βέλγιο, το swift έχει περιγραφεί ως το Gmail των οικονομικών συναλλαγών. Μεταδίδει περίπου σαράντα δύο εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα. Ο συνασπισμός δημιούργησε επίσης μια νέα διεθνή ειδική ομάδα για να κυνηγήσει και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία —συμπεριλαμβανομένων των γιοτ, των τζετ, των φανταχτερών αυτοκινήτων και των πολυτελών κατοικιών— των Ρώσων ολιγαρχών στις χώρες G-7.
Το πολεμικό σεντούκι των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας «είναι ισχυρό μόνο εάν ο Πούτιν μπορεί να το χρησιμοποιήσει», δήλωσε σε δημοσιογράφους το Σάββατο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Και χωρίς να μπορεί να αγοράσει το ρούβλι από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα του Πούτιν θα χάσει την ικανότητα να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων μας». Το ρούβλι, που ήδη πέφτει, θα πέσει ακόμη περισσότερο και ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί, είπε, και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα είναι «ανυπεράσπιστη» να κάνει οτιδήποτε γι’ αυτό. Ο αντίκτυπος θα είχε αμέσως αντίκτυπο, προέβλεψε ο αξιωματούχος.
Σε κοινή δήλωση το Σάββατο, ο δυτικός συνασπισμός κήρυξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «μια επίθεση στους θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες και κανόνες που επικρατούν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Δεσμεύτηκαν επίσης «να λογοδοτήσουν από τη Ρωσία και να διασφαλίσουν συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Πούτιν». Τα οικονομικά βήματα αντανακλούσαν μια απότομη αλλαγή στην προθυμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τον Πούτιν. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πει ότι τα ευρωπαϊκά έθνη ήταν απρόθυμα να κόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο swift. Η νέα οικονομική συμπίεση σηματοδοτεί ένα «μεγάλο επίτευγμα», μου είπε ο William Taylor, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τώρα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των ΗΠΑ. «Είμαι εντυπωσιασμένος με τη διπλωματική προσπάθεια να τους πάρουμε όλους».
Ωστόσο, τα μέτρα είναι πιθανότατα πολύ αργά για να αλλάξουν τη φρικτή στρατιωτική πραγματικότητα επί τόπου. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος αναγνώρισε ότι «κανείς δεν περίμενε ότι οι κυρώσεις θα αποτρέψουν κάτι από το να συμβεί. Αυτό θα πάρει χρόνο». Ο Πούτιν δεν επρόκειτο να πει, «Θεέ μου, αυτές οι κυρώσεις έρχονται. Θα παραιτηθώ», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Οι νέες κυρώσεις επίσης δεν αποκλείουν όλες τις ρωσικές τράπεζες από τη swift. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε πριν διευθετηθούν οι λεπτομέρειες και εντοπιστούν οι τράπεζες. Υπάρχουν «χαρακτηρισμοί», επίσης, για τις ενεργειακές συναλλαγές, που έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιούν τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ιδίως στην Ευρώπη, η οποία εξαρτάται εν μέρει από τη Ρωσία εδώ και χρόνια. Τα μέτρα είναι τιμωρία μετά το γεγονός μιας εισβολής, δεν την αποτρέπου όμως, είπε ο Τέιλορ. «Δεν θα κάνουν τον Πούτιν να γυρίσει και να επιστρέψει στη Ρωσία. Θα τον τιμωρήσουν με τον καιρό. Θα έχουν συσσωρευτικό αποτέλεσμα».
Κοιτάζοντας πίσω, το κεντρικό ελάττωμα στη στρατηγική της Δύσης ήταν ο φόβος ότι οποιεσδήποτε προληπτικές ενέργειες -είτε παρέχοντας περισσότερα όπλα υψηλής ισχύος στην Ουκρανία είτε επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις στους μεσίτες της Ρωσίας νωρίτερα- θα χρησιμοποιούνταν από τον Πούτιν ως δικαιολογία για να επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Δύση προσπάθησε επίσης να αποφύγει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που θα διαταράσσουν τη ροή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και των δικών τους οικονομιών. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Ρώσος ηγέτης σκόπευε να εισβάλει, ό,τι κι αν έκανε η Δύση. «Έφυγε από τις ράγες», είπε ο πρώην υπουργός Άμυνας και διευθυντής της C.I.A, Ρόμπερτ Γκέιτς, την Κυριακή, στο CNN. Αν και ο Πούτιν ήταν πάντα ένας ριψοκίνδυνος κατά τη διάρκεια των είκοσι δύο χρόνων στην εξουσία, «αυτή η συμπεριφορά είναι διαφορετική». Καθώς οι δυτικές δυνάμεις κινητοποιούνται για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τον Πούτιν πιο επιθετικά, υπάρχει μια υποβόσκουσα αίσθηση λύπης. Και οι διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ήδη ερωτήματα που τίθενται, με πολλά άλλα σίγουρα να ακολουθήσουν, σχετικά με το γιατί δεν έγιναν πολύ περισσότερα εκ των προτέρων για να προετοιμαστεί η Ουκρανία για πόλεμο ή να σταματήσει ο διαταραγμένος ηγέτης της Ρωσίας.