Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ανώτερος πολιτικός ηγέτης της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου με την είδηση ενός λουτρού αίματος. Οι στρατιωτικοί διοικητές της Χαμάς, που εδρεύουν στη Γάζα, ήταν τόσο αποφασισμένοι να κρατήσουν μυστικό το σχέδιό τους για μια εισβολή στο Ισραήλ πριν από την αυγή που είχαν κρύψει τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης ακόμη και από τους πολιτικούς ηγέτες της οργάνωσης – συμπεριλαμβανομένου του Αμπού Μαρζούκ , που ζει εξόριστος στη Ντόχα του Κατάρ. Είχε πάει για ύπνο χωρίς να περιμένει τίποτα, μας είπε, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη. «Όλοι οι ηγέτες της Χαμάς που δεν είναι στρατιωτικοί έλαβαν τα νέα νωρίς το πρωί του Σαββάτου», είπε ο Αμπού Μαρζούκ. Ο ισχυρισμός ήταν εύλογος: δεδομένης της διείσδυσης των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και της παρακολούθησης που συνήθως περιβάλλουν τους εξόριστους ηγέτες της Χαμάς, δεν θα ήταν συνετό να δοθεί στον Αμπού Μαρζούκ η πρόγνωση της επίθεσης.
Η επίθεση της Χαμάς έχει εισαγάγει ένα επικίνδυνο νέο στάδιο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Οι μαχητές της Χαμάς και άλλοι μαχητές σκότωσαν περισσότερους από χίλιους διακόσιους Ισραηλινούς—πολλοί από αυτούς ήταν πολίτες και περισσότεροι από εκατόν πενήντα όμηροι συνελήφθησαν. Η ισραηλινή κυβέρνηση αντέδρασε διακόπτοντας τρόφιμα, καύσιμα και νερό στους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να ισοπεδώνει ολόκληρες γειτονιές με αεροπορικές επιδρομές, προκαλώντας χίλιους εννιακόσιους θανάτους μέχρι στιγμής, και δεκάδες χιλιάδες χερσαίοι στρατιώτες ενδέχεται σύντομα να αναπτυχθούν σε μια αποστολή για την εξάλειψη της Χαμάς ως οργάνωση.
Γιατί η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, είχε αναλάβει αυτήν την επίθεση τώρα, με τόσο μικρό απτό κέρδος και με τόσο αναμενόμενα σοβαρό κόστος για τους Παλαιστίνιους αμάχους; Μέχρι στιγμής, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν εκτοξεύσει κυρίως προπαγάνδα. («Αυτή είναι η ημέρα της μεγάλης επανάστασης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή!» δήλωσε σε μια δήλωση ο Μοχάμεντ αλ-Ντέιφ, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.) Στις 12 Οκτωβρίου, μιλήσαμε με τον Αμπού Μαρζούκ—έναν μακροχρόνιο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς που ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της να προσεγγίσει τη Δύση—με την ελπίδα να κατανοήσει καλύτερα τη στρατηγική σκέψη της ομάδας.
Ο Αμπού Μαρζούκ τόνισε ότι, αν και δεν γνώριζε τις τελευταίες λεπτομέρειες, αυτός και άλλοι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς είχαν εγκρίνει τη συνολική στρατηγική της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας και της φιλοδοξίας της. «Οι στρατιώτες είναι αυτοί που σχεδιάζουν, εκτελούν και ούτω καθεξής, αλλά τηρούν τις γενικές πολιτικές που προτείνει το πολιτικό μας γραφείο», είπε. «Μας εξέπληξε η ημερομηνία αλλά όχι οι πράξεις». «Τους αθώους που φυλακίστηκαν, δεν θα τους κρατήσουμε», μας είπε. (Απομένει να φανεί αν οι στρατιωτικοί ηγέτες της Χαμάς συμφωνούν.) Ανέφερε ότι η Χαμάς μπορεί να επιδιώξει να ανταλλάξει ορισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες με Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, αλλά πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανταλλαγές».
Ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς είχε πει ότι εάν το Ισραήλ βομβάρδιζε σπίτια στη Γάζα χωρίς να προειδοποιήσει τους ενοίκους να φύγουν, η ομάδα θα μετέδιδε βίντεο με την εκτέλεση αμάχων ομήρων. Ο Αμπού Μαρζούκ ανακάλεσε αυτή την απειλή. «Αυτό είναι λάθος – δεν μπορούμε να εκτελέσουμε ομήρους», μας είπε. Είπε ότι τέσσερις αιχμάλωτοι είχαν ήδη πεθάνει—ισραηλινοί στρατιώτες που συνελήφθησαν στο συνοριακό πέρασμα του Erez—αλλά είχαν σκοτωθεί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όχι από μαχητές της Χαμάς. Είπε, «Ας ηρεμήσει η κατάσταση και ας σταματήσει ο βομβαρδισμός για να μπορέσουμε να διαφοροποιήσουμε τους κρατούμενους από διάφορες φατρίες. Είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός». Ο Αμπού Μαρζούκ συνέχισε: «Ας σταματήσουμε τον πόλεμο και όλα μπορούν να συζητηθούν για αυτό το θέμα».
Οι πολίτες της Γάζας έχουν λίγες πιθανότητες να εκφράσουν αντιρρήσεις για το υψηλό τίμημα που πληρώνουν τώρα για την επιθετικότητα της Χαμάς. Ο αυστηρός έλεγχος της οργάνωσης στη Γάζα αφήνει λίγα περιθώρια για διαφωνία ή κριτική. Όμως, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία από τη Γάζα, ο Mkhaimar Abusada, ένας πολιτικός επιστήμονας με έδρα την πόλη της Γάζας, είπε ότι η διαφορά στη στάση μεταξύ των ηγετών της Χαμάς και άλλων κατοίκων της Γάζας ήταν σαφής: «Ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα έχει πολλά να χάσει. Οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να πεθάνουν και δεν θέλουν να πεθάνουν με αυτόν τον άσχημο τρόπο, κάτω από ερείπια. Αλλά μια ιδεολογική οργάνωση όπως η Χαμάς πιστεύει ότι το να πεθάνεις για έναν δίκαιο σκοπό είναι πολύ καλύτερο από το να ζεις αυτήν την ανούσια ζωή».
Ο Αμπού Μαρζούκ απέτρεψε τις συζητήσεις για την προσωπική του απώλεια και επέμεινε ότι οι κάτοικοι της Γάζας δέχονταν τέτοιες θυσίες: «Οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να πληρώσουν ακόμη υψηλότερο τίμημα για την ελευθερία τους».
Ο Αμπού Μαρζούκ, εβδομήντα δύο ετών, γεννήθηκε τρία χρόνια μετά το κράτος του Ισραήλ. Μεγαλωμένος από αναλφάβητους πρόσφυγες γονείς που είχαν καταφύγει στη Ράφα, ήταν βιβλιομανής και θρησκευόμενος και ως νέος αφοσιώθηκε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1982, όπου απέκτησε Ph.D. στη μηχανική. Αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Χαμάς, ένα μαχητικό παρακλάδι της Αδελφότητας, το 1987, ο Αμπού Μαρζούκ έγινε ένας από τους ηγέτες της, πετώντας τακτικά πέρα δώθε μεταξύ των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής. Το 1995 κρατήθηκε κατά την άφιξή του στο J.F.K. Αεροδρόμιο και κρατήθηκε για περισσότερο από ένα χρόνο, σε απομόνωση, στο Metropolitan Correctional Center, στο Μανχάταν. Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, καταπολέμησε την έκδοση στο Ισραήλ, όπου αντιμετώπισε κατηγορίες για υποβοήθηση της τρομοκρατίας. το 1997, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κανόνισε την απέλασή του στην Ιορδανία. (Αργότερα εκείνο το έτος, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.)
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν την αφήγηση του Abu Marzouk. Τα τελευταία χρόνια, η Χαμάς είχε εμφανιστεί πρόθυμη να συνυπάρξει με το εβραϊκό κράτος. Όμως, όπως μας αναγνώρισε ο Αμπού Μαρζούκ, η Χαμάς επίσης δεν εγκατέλειψε ποτέ βασικά αιτήματα όπως η πλήρης παλαιστινιακή ανεξαρτησία και το δικαίωμα όλων των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ούτε η ομάδα εγκατέλειψε τα όπλα της. «Αλλά δεν παραπλανήσαμε κανέναν», μας είπε. «Δεν κρύψαμε ποτέ αυτά τα συνθήματα».
Είναι πιθανό να δούμε τις πρόσφατες επιθέσεις ως μέρος μιας εσωτερικής μάχης μεταξύ των ίδιων των Παλαιστινίων. Οι ενέργειες της Χαμάς θα σφίξουν τη μέγγενη που ήδη σφίγγει την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχεται από κοσμικούς αντιπάλους της Χαμάς. Δημιουργία των ειρηνευτικών συμφωνιών του Όσλο, η αρχή θεωρήθηκε κάποτε ως ο πρόδρομος ενός παλαιστινιακού κράτους. Καθώς αυτή η πιθανότητα έχει εξατμιστεί, το ίδιο ισχύει και για τον λόγο ύπαρξης της αρχής. Οι δυνάμεις ασφαλείας της αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο Παλαιστίνιους πολίτες που στρέφονται στη βία εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών ή εποίκων, βοηθώντας ουσιαστικά στην επιβολή της κατοχής της Δυτικής Όχθης. Η Χαμάς, πληγώνοντας το Ισραήλ και υποφέροντας την ανταπόδοση του, πιθανότατα έχει πυροδοτήσει νέο θυμό στη Δυτική Όχθη τόσο προς την κατοχή όσο και προς την Παλαιστινιακή Αρχή – ενώ επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Χαμάς ως φωνής της Παλαιστινιακής αντίστασης.
Ο Αμπού Μαρζούκ παραδέχτηκε ότι η νέα σύγκρουση δεν θα έκανε λίγα για να εμποδίσει τα αραβικά κράτη να συνεχίσουν να καλλιεργούν δεσμούς με το Ισραήλ, την ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους ακόμη πιο απομονωμένους. Στην καλύτερη περίπτωση, παραδέχτηκε, απλώς θα καθυστερούσε τις πρόσφατες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας προς αυτή την κατεύθυνση. Ακούγοντας όλο και πιο ταραγμένος, μας έσπρωξε με δικές του ερωτήσεις. Τι θα κάναμε αν αναγκαζόμασταν να ζούμε σε ένα κλουβί; Εάν η διάπραξη αυτής της επίθεσης ήταν αυτοκτονική για τη Χαμάς, γιατί ο Νετανιάχου και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν πανηγύριζαν; Έπρεπε να του υπενθυμιστεί ότι μαχητές της Χαμάς και άλλοι μαχητές είχαν σφάξει περισσότερους από χίλιους Ισραηλινούς.
Πριν από περισσότερα από είκοσι πέντε χρόνια, η συγγραφέας Mary Anne Weaver από τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε τον Abu Marzouk στο Metropolitan Correctional Center. Της είπε, «Αν διαβάζεις ιστορία, ξέρεις ότι η βία γεννά μόνο βία. Εάν χρησιμοποιείτε μόνο τη δύναμη σας, ίσως είστε ένας προσωρινός νικητής, αλλά μακροπρόθεσμα είστε χαμένοι».