Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πριν από περίπου δύο μήνες εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, ως απόρροια των μεγάλων αλλαγών που εφαρμόστηκαν στην οικονομία της χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως γνωρίζετε όταν υπάρχει οικονομική κρίση σε μία χώρα ο λαός συνήθως επιλέγει μία κυβέρνηση που πιστεύει πως θα φέρει την αλλαγή σε ότι αφορά την οικονομική πραγματικότητα, την οποία ζει.
Στις 25 Ιανουαρίου, λοιπόν επιλέγεται με ευρεία πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατάφερε να σχηματίσει μία κυβέρνηση με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς μέσα σε δύο μέρες είχε κάνει κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Μετά από λίγες μέρες άρχισαν να δίνονται τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, η οποία είχε πλέον ενώπιον της μία διαπραγμάτευση για να μην μείνει η χώρα χωρίς πρόγραμμα και συνεπώς χωρίς χρηματοδότηση.
Έτσι μετά από φαινομενικά πολλά Eurogroup, αλλά και την επεισοδιακή επίσκεψη του Προέδρου του οργάνου στην Ελλάδα αποφασίστηκε μία συμφωνία στης 20 Φεβρουαρίου, στην οποία η λέξη μνημόνιο μετονομάστηκε σε «master financial assistance agreement» και η λέξη τρόικα σε «θεσμούς». Οι τελευταίοι πλέον δεν θα πηγαίνουν στα Υπουργεία και δεν θα συναντώνται με Υπουργούς, αλλά θα κάνουν συναντήσεις με διάφορα στελέχη των Υπουργείων σε ξενοδοχεία. (π.χ διευθυντές, προϊσταμένους κλπ)
Στην ουσία αυτό που παρατηρείται από την παραπάνω συμφωνία είναι μία πάρα πολύ καλή άσκηση επικοινωνιακής πολιτικής εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία οσφρίστηκε τις ανάγκες του ελληνικού λαού να μην ακούει τις λέξεις μνημόνιο και τρόικα, και για να συμβολίσει την αλλαγή της πολιτικής επιχείρησε να μετονομάσει την συμφωνία.
Ας πάμε όμως σε πιο πρόσφατες κινήσεις της Κυβέρνησης, όπως στην νέα διαπραγμάτευση που γίνεται αφού οι εταίροι έχουν περιορίσει την ρευστότητα της χώρας δραματικά σε ότι αφορά τις Τράπεζες αναγκάζοντας την (Κυβέρνηση) να λάβει την απόφαση να πάρει ρευστό από τα ταμεία της χώρας.
Μία από τις κινήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει ήταν μία απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει 80 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να βοηθήσει στο θέμα της ρευστότητας. Εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα αν όντως αυτά τα χρήματα θα λείψουν είτε από την Περιφέρεια είτε από τους Δήμους.
Στην διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή τη στιγμή έχουν σταλεί στο Eurogroup 18 μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να απελευθερωθεί κάποιο κονδύλι για να αυξηθεί η ρευστότητα της χώρας, η οποία όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Πρωθυπουργός πρόκειται να εξαντληθεί μέχρι τις 15 Απριλίου.
Κλείνοντας, μία άλλη κίνηση που αυτή την φορά έρχεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο είναι η πρόταση που απεύθυνε ο Υπουργός στις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ σε ποσοστό 70-30, τη δημιουργία ουσιαστικά ενός νέου αμυντικού δόγματος με τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, και την παραχώρηση εναερίου χώρου της Ελλάδας στο Ισραήλ. Σε αυτήν την πρόταση όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής η απάντηση των ΗΠΑ ήταν ότι δεν συνηθίζουν να προχωρούν σε συμφωνίες για τέτοια ζητήματα.[1]
Την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Αμύνης προτείνει την συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του Αιγαίου στην Αμερική επιχειρώντας την συνεργασία μαζί της, από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης σε επίσκεψη του στην Ρωσία δήλωσε τη δέσμευση της ρωσικής πλευράς για συμμετοχή ρωσικών εταιριών στο διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, ενώ τάχθηκε κατά του εμπάργκο της ΕΕ προς τη Ρωσία και ζήτησε την εξαίρεση της Ελλάδας από το ρωσικό εμπάργκο για τα αγροτικά προϊόντα, ζήτημα για το οποίο, όπως είπε, ευελπιστεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν μία κυβερνητική ασυνενοησία, καθώς δεν μπορεί από την μία ο Υπουργός Άμυνας να επιχερεί την επίτευξη συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τους υδρογονάνθρακες και από την άλλη πλευρά ο Υπουργός Περιβάλλοντος να επιδιώκει συνεργασία για περίπου το ίδιο θέμα με την Ρωσία.
Πέρα από αυτά οι κινήσεις αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν πολλές παρεξηγήσεις σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας, τόσο οικονομικά, όσο και στην θέση της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Εν κατακλείδι, η έως τώρα πορεία της σημερινής κυβέρνησης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αλλά και αρνητικές κριτικές. Παρόλα αυτά σε επικοινωνιακό επίπεδο έχει καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν προηγούμενες κυβερνήσεις, την σωστή επικοινωνιακή προώθηση των δράσεων της και εν προκειμένω των διαπραγματεύσεων που αυτή διενεργεί.
[1] Δημοσίευμα Καθημερινής