Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph πραγματοποίησε αφιέρωμα στο εγχείρημα «The Parthenon project», που έχει σκοπό την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η εφημερίδα μίλησε για το ζήτημα με τον Θεσσαλονικιό επιχειρηματία Γιάννη Λέφα, ιδρυτή του οργανισμού «Parthenon project» για την προσπάθειά του να βρει στήριξη από Βρετανούς βουλευτές, ώστε να προωθηθεί η διαδικασία του επαναπατρισμούν των λεγόμενων «Ελγίνειων μαρμάρων».
Ο 71χρονος βιομήχανος πλαστικών εξήγησε στην Telegraph ότι βασικός στόχος του εγχειρήματός του αυτή την στιγμή είναι η συσπείρωση βουλευτών της Μεγάλης Βρετανίας, ώστε να αλλάξει ο νόμος του 1963 που απαγορεύει την απομάκρυνση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. «Αν υπάρχει αρκετή στήριξη κάποιας κλίμακας, αν έχουμε αρκετούς ανθρώπους να το πιστέψουν, πρέπει να πάμε μέσω του κοινοβουλίου», δήλωσε ο κ. Λέφας, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαθέτει έως και 10 εκατομμύρια λίρες για τον σκοπό αυτό.
Στα σχέδια του Έλληνα επιχειρηματία συγκαταλέγεται ο προγραμματισμός επισκέψεων Βρετανών βουλευτών στην Αθήνα, ώστε να ενημερωθούν και να συζητήσουν για την ιστορία των Μαρμάρων και του πώς αυτά κατέληξαν στο Λονδίνο. Επίσης, προβλέπεται η πρόσληψη της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Pagefield του Λονδίνου, ώστε να προωθηθεί το αίτημα της επανένωσης των γλυπτών.
Ανάμεσα στους πολιτικούς που έχουν ήδη επισκεφθεί την Αθήνα και ενημερωθεί για το εγχείρημα βρίσκεται ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού λόρδος Βέιζι, ο οποίος δήλωσε στην Telegraph: «Αντικρίζοντας το Μουσείο της Ακρόπολης και κατανοώντας περισσότερα για τα άλλα μοναδικά τεχνουργήματα που θα μπορούσαν να έρθουν στο Λονδίνο στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής, πραγματικά έχει ενισχυθεί η άποψή μου ότι μία συμφωνία είναι εφικτή». Ο λόρδος Βέιζι αναφέρεται στην ελληνική πρόταση περί έκθεσης άλλων σημαντικών αρχαιοελληνικών έργων τέχνης στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να καλυφθεί το κενό των Γλυπτών των Παρθενώνα που θα επιστραφούν στην Αθήνα. Μια τέτοια συμφωνία περιγράφεται ως «αμοιβαίας ωφέλειας», αφού και οι δύο πλευρές θα είχαν κάτι να κερδίσουν από αυτήν.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, τέλος, πως το εγχείρημα του κ.Λέφα έχει τις «ευλογίες» – αν και όχι την άμεση υποστήριξη – της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας καταλήγει λέγοντας πως επέλεξε να ασχοληθεί με το εν λόγω εγχείρημα, καθώς θεωρεί τον Παρθενώνα «σύμβολο του ψυχισμού της Ελλάδας», από τον οποίο όμως λείπουν τα «Ελγίνεια».