Οι ειδικοί λένε ότι η παγκόσμια αστάθεια είναι συνέπεια της διστακτικότητας της Δύσης να δράσει σε κρίσιμες περιοχές
Οι τροχοί δεν είχαν βγει ακριβώς, αλλά ως ένδειξη της φθίνουσας επιρροής της Αμερικής στη Μέση Ανατολή, το γεγονός ότι το αεροπλάνο του Antony Blinken κόλλησε στο Νταβός την Τετάρτη, πήρε αρκετή έκταση. Οι προσπάθειές του να διασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή απέτυχαν μοναδικά να απογειωθούν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, ο οποίος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, πέρασε μεγάλο μέρος του τελευταίου μήνα ταξιδεύοντας σε όλη τη Μέση Ανατολή, ενώ προσπαθούσε να σταματήσει την κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα προς μια περιφερειακή σύγκρουση στην οποία το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του μάχονται τα δυτικά συμφέροντα. Κοιτάζοντας όμως τα γεγονότα σήμερα στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Πακιστάν και το Ιράν και στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ, φαίνεται ότι η αποστολή του απέτυχε. Στο παρασκήνιο, εν τω μεταξύ, η Ρωσία και ιδιαίτερα η Κίνα, κάνουν διπλωματικές παρεμβάσεις.
Υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, η Ουάσινγκτον είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια επίλυσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ υποτιμούσε την εμβέλεια και τις φιλοδοξίες του Ιράν. Αυτά τα λάθη επέστρεψαν για να τους στοιχειώσουν, λένε οι αναλυτές. “Τα πρόσφατα παγκόσμια γεγονότα στα Στενά της Ταϊβάν, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία είναι όλα αποτελέσματα του αμερικανικού δισταγμού να ηγηθούν πραγματικά”, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, σε συνέντευξή του στο Politico.
Στις αρχές Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν η Χαμάς εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ που πυροδότησαν τη διευρυνόμενη περιφερειακή κρίση, ο Μπλίνκεν ετοιμαζόταν να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία για να κλειδώσει μια μεγάλη συμφωνία που θα σφράγιζε την αναγνώριση του Ισραήλ από το βασίλειο, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ προς το Ριάντ και παραχωρήσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους. Η περιοχή, είχε εκτιμήσει ο συνάδελφός του στην κυβέρνηση Τζέικ Σάλιβαν, βρισκόταν στην πιο ήρεμη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών.
Αυτή η υπόθεση κατέρρευσε μέσα σε μια μέρα. Τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται. Η απάντηση του Ισραήλ στη συγκλονιστική επίθεση που σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς -η χειρότερη φρικαλεότητα κατά των Εβραίων σε μία ημέρα μετά το Ολοκαύτωμα- κατέστρεψε τη Γάζα και σκότωσε περισσότερους από 23.000 Παλαιστίνιους.
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι διαπραγματεύονταν μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, έχουν παραλύσει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και πυροδοτώντας μια στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι “δορυφόροι” του Ιράν διεξάγουν σχεδόν καθημερινά επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ το Ιράν και το Πακιστάν εμπλέκονται σε διασυνοριακές επιθέσεις.
Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη ήρθε μετά το χτύπημα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον μαχητών και ενός κέντρου της ισραηλινής Μοσάντ στο γειτονικό Ιράκ, μετά από βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν που ανέλαβε η ομάδα Ισλαμικό Κράτος. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια ενός μνημόσυνου για τον δολοφονημένο ηγέτη των μαχητών Qasem Soleimani. Το Ιράν ακολούθησε με πλήγματα κατά φερόμενων ως μαχητών στο Πακιστάν, τα οποία προκάλεσαν πακιστανικά αντίποινα. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να δείξουν στο κοινό τους και στην περιοχή ότι δεν είναι αδύναμες.
Το Πακιστάν προειδοποιεί για “σοβαρές συνέπειες” για την ιρανική πυραυλική επίθεση
Ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι επικοινώνησε με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και δήλωσε ότι δεν επιδιώκουν κλιμάκωση. Στην τελευταία περιοδεία του Μπλίνκεν, κάθε αραβική χώρα που επισκέφθηκε του είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, προσφέροντας παράλληλα στους Παλαιστίνιους μια οδό προς τη δημιουργία κράτους. Το Ισραήλ έχει αποκρούσει αυτές τις πιέσεις, λέγοντας ότι πρέπει να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους δεκάδες ομήρους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
“Ως επί το πλείστον αγνόησαν το παλαιστινιακό ζήτημα και είναι προφανές ότι δεν μπορούσε να αγνοηθεί”, δήλωσε ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας σχολιαστής και αναλυτής. Ο Shihabi είπε ότι υπήρξαν και άλλα σφάλματα των ΗΠΑ στην περιοχή, μεταξύ των οποίων, παρά τη συμβουλή της Σαουδικής Αραβίας, η λανθασμένη ερμηνεία των Χούθι ως τοπική απειλή στην Υεμένη και όχι ως περιφερειακή ή ακόμη και παγκόσμια απειλή. Μετά τη διεξαγωγή, μαζί με τη Βρετανία, αεροπορικών επιδρομών την περασμένη εβδομάδα εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη, οι ΗΠΑ τους επαναπροσδιόρισαν ως τρομοκρατική οργάνωση, τρία χρόνια αφότου ο Μπάιντεν τους αφαίρεσε από τον κατάλογο.
Οι ΗΠΑ πλήττουν 14 πυραύλους των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Άννα Τζέικομπς, ανώτερη αναλύτρια του Κόλπου της International Crisis Group, δήλωσε ότι η Γάζα θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε προσπάθειας περιορισμού των συγκρούσεων. “Το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και αυτό απαιτεί πιο σοβαρή πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Αλλά απαιτεί επίσης περισσότερη πίεση από τα κράτη του Κόλπου που έχουν μοχλό πίεσης με το Ισραήλ, ιδίως τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ”, δήλωσε η ίδια.
Αυτό θα μπορούσε να στερήσει ένα πρόσχημα από τους Χούθι και άλλους Ιρανούς συμμάχους που ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις τους υποκινούνται από τον πόλεμο στη Γάζα. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι δεν θα βρουν άλλο παράπονο στην πορεία, όταν χρειαστεί. Και παρόλο που οι ΗΠΑ προβάλλουν μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία -το κόσμημα του στέμματος των αραβικών κρατών- ως κίνητρο για το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο, η πρόταση αυτή θα φαινόταν τώρα λιγότερο ελκυστική για το Ισραήλ απ’ ό,τι πριν από την 7η Οκτωβρίου, η οποία τραυμάτισε τη χώρα και σκλήρανε τις απόψεις απέναντι στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Πηγή : The Times