Το Κρεμλίνο απειλεί από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τις πυρηνικές κεφαλές του. Οι πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες ωστόσο, θα μπορούσαν να το ωθήσουν να απομακρυνθεί από τα συμβατικά όπλα σύμφωνα με βρετανικό think tank.
Πιστεύοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είχαν την αποφασιστικότητα να απαντήσουν σε πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα αισθανόταν ενθαρρυμένη να τα χρησιμοποιήσει, προειδοποιεί βρετανικό think tank. Η τέταρτη είναι αν απειληθεί η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, μεταξύ άλλων και με τη χρήση συμβατικών όπλων. Οι στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της Μόσχας στις συμβατικές της δυνάμεις και το Κρεμλίνο θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό του οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι πυρηνικές κεφαλές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση στο πεδίο της μάχης. Έχουν χαμηλότερο βεληνεκές και μικρότερη απόδοση από τους στρατηγικούς πυρηνικούς πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να ισοπεδώσουν πόλεις. Οι δυνάμεις του Κιέβου εν τω μεταξύ, πιέζονται όλο και περισσότερο καθώς οι προμήθειες αμερικανικών όπλων στερεύουν εν μέσω μιας διαμάχης στο Κογκρέσο για πρόσθετη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Από την εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο πρόεδρος Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκτοξεύσει μια σειρά από πυρηνικές απειλές. Την πρώτη ημέρα της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” ο Πούτιν προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες θα αντιμετωπίσουν “συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας” αν επέμβουν.
Πέρυσι ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, το οποίο παρέχει συμβουλές στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα σε έναν από τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας για να αναγκάσει τις δυτικές χώρες να σταματήσουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο. “Αυτή είναι μια ηθικά τρομερή επιλογή – χρησιμοποιούμε τα όπλα του Θεού, καταδικάζοντας τους εαυτούς μας σε σοβαρές πνευματικές απώλειες”, έγραψε. “Αλλά αν αυτό δεν γίνει, όχι μόνο η Ρωσία μπορεί να χαθεί, αλλά, πιθανότατα, ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός θα τελειώσει”. Προέβλεψε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πρόθυμες να προβούν σε αντίποινα για τα ρωσικά πυρηνικά πλήγματα στην Ευρώπη και “να θυσιάσουν, ας πούμε, τη Βοστώνη για το Πόζναν”.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας περιλαμβάνει τέσσερα πιθανά σενάρια βάσει των οποίων η ρωσική κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον ενός αντιπάλου. Τα δύο πρώτα σενάρια περιλαμβάνουν την περίπτωση που η Ρωσία δεχθεί επίθεση με πυρηνικούς πυραύλους ή πιστεύει ότι έχουν εκτοξευθεί εναντίον της χώρας. Το τρίτο σενάριο είναι εάν ένας εχθρός πραγματοποιήσει επιθέσεις σε στρατιωτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις για να προσπαθήσει να παραλύσει τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Το τέταρτο εάν απειλείται η ύπαρξη του ρωσικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συμβατικών όπλων.
“Το τέταρτο σενάριο υπονοεί ότι σε μια σύγκρουση, εάν οι συμβατικές δυνάμεις της Ρωσίας δεν μπορούν από το έδαφός της να συγκρατήσουν μια επίθεση, μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο πεδίο της μάχης για να αμβλύνει τις δυνάμεις του αντιπάλου της και να επιδείξει αποφασιστικότητα”, αναφέρει η έκθεση του IISS και προσθέτει ότι δεδομένης της συντριπτικής υπεροχής των αμερικανικών συμβατικών δυνάμεων, οποιαδήποτε σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να θεωρηθεί στη Μόσχα ως κίνδυνος για την επιβίωση της Ρωσίας ως ανεξάρτητο κράτος,.
Στο πλαίσιο των πυρηνικών απειλών, το Κρεμλίνο δήλωσε πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη γειτονική Λευκορωσία, τον μεγαλύτερο σύμμαχό του. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, τον δικτάτορα της Λευκορωσίας, η χώρα του παρέλαβε έκτοτε τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander από τη Ρωσία, βεληνεκούς 300 μιλίων περίπου.
Ο συγγραφέας της έκθεσης του IISS και πρώην ανώτερος αξιωματούχος για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ, William Alberque, δήλωσε ότι μια απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα θα απαιτούσε από το Κρεμλίνο να υπολογίσει με ακρίβεια τη “δόση” της ατομικής ισχύος πυρός που θα έπειθε τη Δύση να υποχωρήσει, αντί να προκαλέσει μια ταχεία κλιμάκωση σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο. Το ζήτημα του πώς θα απαντηθεί σε οποιαδήποτε ρωσική χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ήταν κάτι που κρατούσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ξύπνιους τη νύχτα, δήλωσε ο Alberque. “Μόλις η άλλη πλευρά περάσει το πυρηνικό κατώφλι, πώς θα αποτρέψεις τη λογική της κλιμάκωσης, της κλιμάκωσης προς τον αφανισμό; Πώς το περιορίζεις, πώς το συγκρατείς;”
Η έκθεση του IISS δημοσιεύθηκε την ώρα που ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, δήλωσε στον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι ότι ο αγώνας της κατά της ρωσικής εισβολής είναι το παγκόσμιο “μέτωπο μεταξύ του καλού και του κακού”. Ο Τουσκ, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα μετά την ήττα του δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε επίσης ότι η Βαρσοβία θα αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Χαιρέτισε τα σχέδια για πολωνο-ουκρανική παραγωγή όπλων, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
Αν και η Πολωνία υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, οι σχέσεις ήταν δύσκολες τους τελευταίους μήνες λόγω των αποκλεισμών των κοινών συνόρων τους από Πολωνούς που αντιτίθενται στην ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Ουκρανούς φορτηγατζήδες. Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες ανέστειλαν τις διαμαρτυρίες τους την περασμένη εβδομάδα μετά την υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση.
Πηγή: The Times