Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

The Times: Οι Ρώσοι επιχείρησαν να δολοφονήσουν τρεις φορές τον Ζελένσκι

Από τουλάχιστον τρεις απόπειρες δολοφονίας έχει γλιτώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Τα σχέδια δολοφονίας ματαιώθηκαν, όταν Ρώσοι που τάχθηκαν ενάντια στον πόλεμο τροφοδότησαν με πληροφορίες την Ουκρανία, σχετικά με δύο ξεχωριστές ομάδες μισθοφόρων που σχεδίαζαν να εξαπολύσουν τις επιθέσεις.

«Μπορώ να πω ότι λάβαμε πληροφορίες από [την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας], οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αιματηρό πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, σύμφωνα με τους Times.

Η ομάδα Wagner που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο βρισκόταν πίσω από δύο από τις απόπειρες, όπως ανέφεραν οι Times. Όπως σημειώνεται η Μόσχα θα μπορούσε να αρνηθεί την άμεση ανάμειξη στο σχέδιο δολοφονίας.

HTML tutorial

«Θα πήγαιναν εκεί με μια αποστολή πολύ υψηλού προφίλ, κάτι που οι Ρώσοι θα ήθελαν να αρνηθούν – ο αποκεφαλισμός ενός αρχηγού κράτους είναι μια τεράστια αποστολή», δήλωσε διπλωματική πηγή στην εφημερίδα.

«Όσον αφορά τον αντίκτυπο στη ρωσική κυριαρχία, αυτή θα ήταν ίσως η μεγαλύτερη αποστολή τους μέχρι στιγμής. Θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στον πόλεμο».
Υπάρχουν ακόμη περισσότερα από 400 μέλη του Ομίλου Wagner στο Κίεβο, αφού τα μέλη του διείσδυσαν στην Ουκρανία με μια «λίστα δολοφονιών» 24 αξιωματούχων των οποίων οι θάνατοι θα προκαλούσαν χάος στην ουκρανική κυβέρνηση, ανέφεραν πηγές στους Times.

Ο Ζελένσκι, σημειώνει το δημοσίευμα, απέφυγε επίσης μια απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο στα περίχωρα του Κιέβου, όταν μια ομάδα Τσετσένων δολοφόνων απομακρύνθηκαν πριν προλάβουν να φτάσουν κοντά του.

Στην αρχή της σύγκρουσης την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να εκδιώξουν τον Ζελένσκι από το Κίεβο καθώς εξελισσόταν η πολιορκία, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

«Ο αγώνας είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα», είπε, σύμφωνα με το Associated Press.

Πηγή: The Times

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων