Σύμφωνα με το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας.
Απόδοση από άρθρο της Μπέτσι Μακέι για το The Wall Street Journal
Ο Μπιλ Γκέιτς, πριν από έξι χρόνια, είχε προειδοποιήσει πως η πιθανότερη αιτία θανάτου που θα αντιμετώπιζε ο κόσμος, θα ήταν μια πανδημία.
Τώρα, λέει, δεν κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη.
«Με ανησυχεί κάπως το ότι το ενδιαφέρον για το ζήτημα της ετοιμότητας για μια πανδημία είναι χαμηλότερο απ’ ότι θα περίμενα», είπε σε μια συνέντευξή του ο φιλάνθρωπος, δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft Corp. Είπε πως το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας περιλαμβάνει τη δυνατότητα παρασκευής ενός εμβολίου μέσα σε 100 ημέρες και την παραγωγή αρκετής ποσότητας, για όλο τον πλανήτη, στις 100 επόμενες ημέρες μετά από αυτό.
Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς επικαλέστηκε μια πρόσφατη έκθεση, που μιλά για το πως τα κράτη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στα συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας παρασκευής εμβολίων. Στην έκθεση αναφέρεται πως τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για να λήξει η πανδημία είναι τα ίδια με τα οποία καταπολεμείται οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια: ευρεία χρήση διαγνωστικών τεστ, θεραπεία και ανοσοποίηση.
Περίπου 49 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 χορηγήθηκαν το πρώτο μισό του έτους στην Αφρική, συγκριτικά με την Καλιφόρνια όπου ο αριθμός ήταν 43 εκατομμύρια δόσεις– γεγονός που κάνει εμφανή την ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια μεταξύ των πλούσιων χωρών και των χωρών με χαμηλό εισόδημα.
«Η μόνη ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα είναι να υπάρχουν εργοστάσια που να μπορούν να παράξουν ποσότητες ικανές για την κάλυψη όλου του πλανήτη, μέσα σε 100 ημέρες», είπε ο κος Γκέιτς. «Και αυτό είναι εφικτό».
Ένα νέο σχέδιο -65 δις δολαρίων- της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενδυνάμωση της ετοιμότητας απέναντι σε μια πανδημία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για αυτό», είπε ο κος Γκέιτς, ο οποίος προεδρεύει στο ίδρυμα μαζί με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς.
Ο κος Γκέιτς και η κα Φρεντς Γκέιτς, που πήραν διαζύγιο τον Αύγουστο, παραμένουν πρόεδροι του ιδρύματός τους. Έχουν συμφωνήσει πως η κα Φρεντς Γκέιτς θα μπορεί να αποχωρήσει σε δύο έτη, εφόσον αποφασίσουν πως δεν μπορούν πλέον να εργάζονται μαζί.
Ο κος Γκέιτς είπε ότι είναι πιο απασχολημένος με την εργασία του στο ίδρυμα από ποτέ, λόγω της πανδημίας και άλλων πιεστικών προκλήσεων. «Είναι ένα πολύ θετικό κομμάτι στη ζωή μας και έγινε πάλι το επίκεντρο της δουλειάς μου», είπε ο κ Γκέιτς, ο οποίος εργάζεται και πάνω στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Το Ίδρυμα Γκέιτς, ένα οικογενειακό φιλανθρωπικό ταμείο, έχει κάνει γνωστό πως σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερους διαχειριστές για να ενισχύσει τη διοίκηση και την ανεξαρτησία του ιδρύματος. Ο κος Γκέιτς και η κα Φρεντς Γκέιτς είναι οι μοναδικοί διαχειριστές μετά την παραίτηση του Ουόρεν Μπάφετ.
Ο κος Γκέιτς είπε πως ο ίδιος, η κα Φρεντς Γκέιτς και ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Μαρκ Σούζμαν, σχεδιάζουν να επιλέξουν νέους διαχειριστές μέχρι το τέλος του έτους. Δεν ήθελε να αποκαλύψει τον αριθμό αυτών των διαχειριστών. «Δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο [διοικητικό] συμβούλιο, όπως συμβαίνει αλλού», είπε.
Ακόμα είπε πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν την υγεία και τη γεωργία σε όλο τον κόσμο, αλλά και την εκπαίδευση στις ΗΠΑ.
«Θα είναι ωραία να έχουμε επιπλέον διαχειριστές, αλλά δεν νομίζω πως θα αλλάξει στην πραγματικότητα αυτό που κάνουμε», είπε.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γκέιτς, Goalkeepers, καταγράφει την πρόοδο των στόχων που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, ως προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η έκθεση αυτή κατέγραψε και τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 31,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι -σε σχέση με το τέλος του 2020- βρέθηκαν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας και πως η οικονομική ανάκαμψη που ακολούθησε έχει αφήσει πίσω τις γυναίκες.
Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται πως οι γυναίκες θα έχουν 13 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας, σχετικά με όσες είχαν το 2019 προτού ξεκινήσει η πανδημία, ενώ η απασχόληση στους άνδρες προβλέπεται ότι θα φτάσει σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η πανδημία δεν έκανε τη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία ή σε κάποιους δείκτες ανάπτυξης που ανέμενε το ίδρυμα. «Δεν συνέβησαν τα χειρότερα, αλλά και πάλι είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα», είπε ο κ Γκέιτς.
Το ποσοστό των παιδιών παγκοσμίως που είναι εμβολιασμένα κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έχει πέσει στα επίπεδα του 2005, σύμφωνα με την έκθεση. Το Ίδρυμα Γκέιτς χρησιμοποιεί το ποσοστό αυτό σαν ένα δείκτη εμβολιασμού, συνολικά κατά των παιδικών ασθενειών.
Οι πιο πολλοί από τα 33,9 εκατομμύρια ανθρώπων που βρέθηκαν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας το 2020 -η Παγκόσμια Τράπεζα ορίζει την κατάσταση απόλυτης φτώχειας ως τα άτομα που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια ανά μέρα- ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Υπάρχουν ακόμα 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νοτιοδυτική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, όπου περνάνε τα όρια της απόλυτης φτώχειας και συνολικά αθροίζουν το νούμερο των 31,3 εκατομμυρίων.
Ενώ τα δεδομένα της έκθεσης δείχνουν πως το ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως που ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας θα πέσει φέτος, σε σχέση με το 2020, ο κος Γκέιτς εξέφρασε την ανησυχία του πως η οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι ομοιόμορφη σε όλο τον κόσμο. «Το τρομακτικό είναι πως όποτε οι πλούσιες χώρες έχουν προβλήματα, τείνουν να γίνονται εσωστρεφείς», είπε. «Ανησυχώ για το μέλλον, για τα ύψη στα οποία θα φτάσουν τα χρέη των χωρών με χαμηλό εισόδημα και την παγκόσμια προοπτική».
Βάσει της έρευνας, το κατά κεφαλήν εισόδημα αναμένεται να φτάσει, μέχρι το 2022, στο 90% των προ πανδημίας επιπέδων για τα ανεπτυγμένα κράτη και μόλις στα ένα τρίτο για χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα. Σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι φαίνεται πως θα παραμείνουν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας το 2030, είπε.