Τμήματα του Σαν Φρανσίσκο εξακολουθούν να είναι κοχύλια της αρχικής τους δόξας τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά την απώλεια της κυκλοφορίας, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έκλεισαν, ορισμένοι έμποροι λιανικής έφυγαν και πολλές εταιρείες μείωσαν ή παραιτήθηκαν από τις μισθώσεις γραφείων τους λόγω υβριδικών πολιτικών ή πολιτικών απομακρυσμένης εργασίας.
Αλλά τις σποραδικές νύχτες της εβδομάδας, εκατοντάδες λάτρεις της τεχνητής νοημοσύνης συνωστίζονται σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης, παρασυρμένοι από τίποτα περισσότερο από πίτσα, μπύρα και το βασικό: μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη.
«Δεν μπορείτε να πληρώσετε για αυτό το είδος εισερχόμενης κίνησης», είπε ο Dev Rishi, ο οικοδεσπότης των συναντήσεων και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της start-up τεχνητής νοημοσύνης Predibase. «Υπάρχει απτός ενθουσιασμό και ενέργεια σε αυτόν τον χώρο».
Η πρόσφατη έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης – που οδήγησε στην προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη – όχι μόνο αναζωογονεί την τεχνολογική κοινότητα αυτής της πόλης, αλλά πυροδοτεί επίσης μια μετακίνηση ανθρώπων προς την πόλη και τις ενοικιάσεις χώρων γραφείων από εταιρείες. Ενώ οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως το Facebook, το Salesforce και το LinkedIn μείωσαν την παρουσία τους στην πόλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολυσύχναστες νεοφυείς επιχειρήσεις επεκτείνονται.
Με φόντο τα συχνά δημοσιοποιημένα προβλήματα της πόλης, όπως το έγκλημα, η έλλειψη στέγης και η χρήση ναρκωτικών, η τεχνητή νοημοσύνη αναδεικνύεται ως ένα φωτεινό σημείο που κάποιοι ελπίζουν ότι θα είναι καταλύτης για το επόμενο κεφάλαιο της πόλης. Επιχειρηματίες, εταιρείες ακινήτων, στελέχη οικονομικής ανάπτυξης και επενδυτές ελπίζουν να επωφεληθούν από τον ενθουσιασμό.
Θέλω να αντιμετωπίσω τη βάναυση πραγματικότητα των σκοτεινών πλευρών του Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε η Angela Hoover, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της start-up AI Andi, η οποία μετακόμισε από το hot spot τεχνολογίας πανδημίας του Μαϊάμι στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιούλιο. Αλλά ο Χούβερ αναγνώρισε επίσης ότι «εκεί συμβαίνει όλο το κτίριο της τεχνητής νοημοσύνης και έπρεπε να είμαστε μέρος του».
Η ροή κεφαλαίων επιχειρηματικού κεφαλαίου σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης στο Σαν Φρανσίσκο έφτασε σε νέα υψηλά φέτος, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις να άντλησαν 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο – περίπου το 82% των επενδύσεων των ΗΠΑ στον τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του PitchBook. Αυτό είναι 6 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα συγκέντρωσαν όλες οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στο Σαν Φρανσίσκο το 2022. Αν και το τριμηνιαίο ποσό που επενδύθηκε έχει μετριαστεί, το ενδιαφέρον των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να είναι ισχυρό το 2024 καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την αξία της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε το PitchBook. Τα τριμηνιαία σύνολα μπορούν εύκολα να αυξηθούν με μερικές μόνο μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες.
Οι επενδύσεις δεν ωφελούν μόνο τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης. Εκείνοι που βρίσκονται στον κλάδο εδώ και χρόνια αισθάνονται την ώθηση, επίσης.
Η Viz.ai, μια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που ιδρύθηκε το 2016, συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Από την πανδημία, το προσωπικό της αυξήθηκε σε 400 υπαλλήλους από 150.
Στο Σαν Φρανσίσκο, φαίνεται ότι όλοι μιλούν για τεχνητή νοημοσύνη, λένε οι ηγέτες των start-up. Κάποιοι το συγκρίνουν με την πρώιμη εποχή του Διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Άλλοι την αποκαλούν μια επαναστατική στιγμή παρόμοια με την εφεύρεση του smartphone.
«Είμαι στο Σαν Φρανσίσκο για 23 χρόνια και… δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», είπε ο Vijay Karunamurthy, ο επικεφαλής τεχνολογίας στην Scale AI, η οποία απασχολεί περίπου 750 άτομα. «Μπορείτε απλώς να συναντήσετε πελάτες στο δρόμο που περπατούν από το BART [τρένα] στο γραφείο ή ενώ πίνουν καφέ ή να συναντήσετε κάποιον που επενδύει».
ΠΗΓΗ: washingtonpost.com