Η δέσμευση των χωρών για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στο U.N. Η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι, γνωστή ως COP28, έχει εμπνεύσει πρωτοσέλιδα και αμέτρητες ώρες συζήτησης.
“Η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παίρνει όλο τον χρόνο ομιλίας,” είπε ο Dave Jones, αναλυτής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ember, με έδρα το Λονδίνο.
Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση είναι “κρίσιμες λύσεις” που μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα με την εκκαθάριση της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Η δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι φιλόδοξη αλλά εφικτή, σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση από τον Ember. Για να τριπλασιαστεί έως το 2030, η παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χρειαζόταν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 17 τοις εκατό ετησίως, ρυθμός που έχει ήδη καταγράφει από το 2016.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες θα μπορούσαν να λάβουν μια σειρά από βήματα για να διπλασιάσουν τον ετήσιο ρυθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης από περίπου 2 τοις εκατό σήμερα σε περίπου 4 τοις εκατό έως το 2030.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Μετασκευή κτιρίων με πιο αποδοτικές συσκευές, όπως κλιματιστικά και ψυγεία που απαιτούν πολύ λιγότερη ενέργεια για να κάνουν την ίδια δουλειά.
- Εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση της απόδοσης καυσίμου των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο και την ενθάρρυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα.”Βλέπουμε την ενεργειακή απόδοση ως έναν από τους τρόπους με το χαμηλότερο κόστος για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς τους στόχους του Παρισιού,” είπε ο Steven Nadel, εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού American Council for an Energy Efficient Economy
Γύρος νίκης της Ευρώπης
Η συμφωνία έρχεται αφού τουλάχιστον 129 χώρες, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέγραψαν παρόμοια εθελοντική δέσμευση κατά την πρώτη εβδομάδα της COP28.
Αυτές οι χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 40 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων, το 37 τοις εκατό της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και το 56 τοις εκατό του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο μεγάλες χώρες που συμβάλουν στις εκπομπές άνθρακα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. χώρες.
Οι αναστολές περιλαμβάνουν την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες φέρεται να αντιτάχθηκαν σε μια γραμμή στη δέσμευση για τον τερματισμό των επενδύσεων σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα .
Ωστόσο, ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο διπλασιασμός των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση δεν θα είναι αρκετός για να επιτύχουν από μόνοι τους τον στόχο του Παρισιού, δήλωσε την Κυριακή η κορυφαία υπηρεσία ενέργειας στον κόσμο.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αξιολόγηση εξέτασε τις δεσμεύσεις στην COP28 για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών μεθανίου. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη κι αν οι δεσμεύσεις υλοποιούνταν πλήρως, «αυτή η μείωση των εκπομπών του 2030 αντιπροσωπεύει μόνο το 30% περίπου του χάσματος εκπομπών που πρέπει να γεφυρωθεί για να οδηγηθεί ο κόσμος σε μια πορεία συμβατή με» τη συμφωνία του Παρισιού.
Σχεδόν 200 έθνη κατέληξαν σε συμφωνία στην COP28, οι συνομιλίες για το κλίμα που ζητούν για πρώτη φορά την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα (μια σημαντική εξέλιξη για την κλιματική αλλαγή). Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι κατέληξαν σε έναν άνευ προηγουμένου συμβιβασμό, ορισμένα έθνη και ακτιβιστές έφυγαν απογοητευμένα από το Ντουμπάι.
ΠΗΓΗ: washingtonpost.com