Κάπου, ο Raphael Lemkin κλαίει.
Ο Λέμκιν ήταν Πολωνοεβραίος που διέφυγε από το Ολοκαύτωμα, επινόησε τον όρο “γενοκτονία” και διεκδίκησε από τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξουν τη γενοκτονία έγκλημα που τιμωρείται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Στην 50ή επέτειο της σύμβασης για τη γενοκτονία το 2001, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποκάλεσε τον Λέμκιν “ένα εμπνευσμένο παράδειγμα ηθικής δέσμευσης”. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τον Oργανισμό.
Σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ για πράξεις “γενοκτονικού χαρακτήρα” κατά την διεξαγωγή πολέμου στη Γάζα – και, με τραγελαφικό τρόπο, ανέφερε τον Lemkin για να υποστηρίξει τις κατηγορίες της. “Το Ισραήλ, οι αξιωματούχοι ή/και οι πράκτορές του, ενήργησαν με σκοπό να καταστρέψουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα”, ισχυρίστηκε η Νότια Αφρική.
Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε προδικαστική απόφαση κατά του Ισραήλ.
Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα: Η απόφαση δεν έδωσε εντολή στο Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, όπως ζητούσε η Νότια Αφρική. Αλλά το δικαστήριο διαπίστωσε, με την ανόητη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου, ότι “τουλάχιστον ορισμένες από τις πράξεις και τις παραλείψεις που φέρεται … να έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα φαίνεται ότι μπορούν να εμπίπτουν στις διατάξεις της Σύμβασης”.
Πρόκειται για μια κατάφωρη παρερμηνεία της γενοκτονίας. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διαστρέβλωση του όρου. Θα ήταν αποτρόπαιο αν εφαρμοζόταν εναντίον οποιουδήποτε κράτους, αλλά είναι ιδιαίτερα προσβλητικό αν εφαρμοζόταν εναντίον του Ισραήλ – μιας χώρας που σφυρηλατήθηκε στις στάχτες της χειρότερης γενοκτονίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, που ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν τη σύμβαση για τη γενοκτονία και που τώρα απαντά στη μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα.
Αν υπάρχει ένα μέρος ένοχο για γενοκτονικές προθέσεις και πράξεις σε αυτόν τον πόλεμο, αυτό είναι η Χαμάς – αν και, επειδή δεν είναι κράτος, η τρομοκρατική ομάδα δεν μπορεί να προσαχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Χαμάς μιλάει στον ιδρυτικό της χάρτη για “σφετερισμό” της γης από τους Εβραίους και για “τον αγώνα μας εναντίον των Εβραίων”. Διακηρύσσει ότι “η ημέρα της Κρίσης δεν θα έρθει μέχρι οι μουσουλμάνοι να πολεμήσουν τους Εβραίους και να τους σκοτώσουν”.
Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην καταστροφή του Ισραήλ και θα επαναλάμβανε τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου αν της επιτρεπόταν. “Το Ισραήλ είναι μια χώρα που δεν έχει καμία θέση στη γη μας”, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμίντ σε λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό μετά την επίθεση. “Πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στο Ισραήλ και θα το κάνουμε ξανά και ξανά. Η πλημμύρα της Αλ Άκσα είναι μόνο η πρώτη φορά και θα υπάρξει και δεύτερη, τρίτη, τέταρτη”. Ποιος έχει πρόθεση γενοκτονίας εδώ;
Τίποτα από αυτά δεν αποσκοπεί στην υπεράσπιση του συνόλου των ενεργειών του Ισραήλ πριν ή μετά την 7η Οκτωβρίου. Είμαι περήφανος Εβραίος και Σιωνιστής, αλλά δεν είμαι επίσης υποστηρικτής της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους υπερορθόδοξους και εποίκους συμμάχους του. Η αδυσώπητη επέκταση των οικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και η κακομεταχείριση των Παλαιστινίων είναι αδικαιολόγητη και αντιπαραγωγική.
Όσον αφορά τον σημερινό πόλεμο, η Χαμάς είναι διπλά υπεύθυνη, αλλά αυτό δεν αφήνει το Ισραήλ άμεμπτο. Πρώτον, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για τη βάρβαρη επίθεση- το Ισραήλ ήταν απόλυτα δικαιολογημένο να απαντήσει για να αποτρέψει μελλοντικές σφαγές. Δεύτερον, η Χαμάς είναι υπεύθυνη για το τρομερό εύρος των απωλειών μεταξύ των αμάχων, έχοντας σκόπιμα ενσωματωθεί στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Μην ξεχνάτε: Τίποτα από όλα αυτά – τίποτα – δεν θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε η Χαμάς.
Πηγή: The Washington Post