Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

The Washington Post: Μετά από ένα καταστροφικό 2020, το 2021 μπορεί να είναι έτος ελπίδας

Κάποιος αισθάνεται απερίσκεπτες ελπίδες για το 2021. Εάν ο Τζον Μακέιν ήταν εδώ, ο πρώην Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αριζόνα αναμφίβολα θα αποχαιρετούσε το 2020 με μια από τις αγαπημένες του ατάκες:

«Είναι πάντα πιο σκοτεινό πριν γίνει βαθύ μαύρο.» Μετά το έτος που ο κόσμος μόλις που άντεξε να υπομείνει, δεν θα ήταν πιο συνετές οι χαμηλές προσδοκίες; Ένα έτος που ξεκίνησε με μια αποτυχημένη δίωξη και τελείωσε με ένα αποτυχημένο μαλακό πραξικόπημα. Ένα έτος κατά το οποίο η ανεργία έφτασε σε επίπεδο κατάθλιψης και παράλληλα συνυπάρχει άβολα με ένα ακμάζον χρηματιστήριο. Όταν ένας ιός έσπασε τις καθημερινές μας συνήθειες και την πολιτική και – με τον ένα ή τον άλλο τρόπο – ράγισε πολλές καρδιές.

Και όπως η τσίχλα κολλάει στο παπούτσι του έθνους, έτσι και το 2020 φαίνεται αποφασισμένο να παραμείνει γύρω μας. Η πανδημία, φαίνεται, θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Η οικονομία κάνει περίεργους θορύβους στο παρασκήνιο. Το χρηματιστήριο είναι τόσο αφρώδες όσο η φθηνή σαμπάνια, γεμάτη φυσαλίδες που απειλούν να σπάσουν. Για να μην αναφέρουμε τον πρόεδρο που πάτησε το πόδι του σε ένα άδειο γήπεδο, απαιτώντας μια δεύτερη ευκαιρία.

Ωστόσο το μεγάλο στόρι του 2021 θα μπορούσε να είναι πολύ ελπιδοφόρο. Αυτή θα είναι η χρονιά των εμβολίων κορωνοϊού, των εμβολίων που έχουμε ήδη στο χέρι και πιθανώς άλλων που ακόμα βρίσκονται στο ερευνητικό στάδιο. Παρόλο που η παράδοση αυτών των επιστημονικών θαυμάτων ξεκίνησε σε μια προβλέψιμα αργή αφετηρία, υπάρχει ένα «χτύπημα» 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του νέου πακέτου ανάκαμψης από τον covid, και ο εκλεγμένος Πρόεδρος Joe Biden έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα για την παροχή 100 εκατομμυρίων δόσεων στις πρώτες 100 ημέρες του χρόνου. Το τέλος της πανδημίας, με άλλα λόγια, είναι θέμα του πότε και όχι του αν.

Ο covid δεν θα εξαλειφθεί πλήρως το 2021, αλλά το παιχνίδι φαίνεται να γυρίζει. Αυτό το γνωρίζουμε από την εμπειρία, είναι πως αυτά τα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα εμβόλια που εξαφάνισαν την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά. Τον επόμενο χρόνο, το σύννεφο της θλίψης, της απογοήτευσης, της δυσαρέσκειας και της ανικανότητας που εκτρέφονται από την πανδημία θα ανυψωθεί. Αυτή είναι η υπόσχεση για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο με 90 έως 95 τοις εκατό επιτυχία. Το χέρι με το χέρι, η σύριγγα με τη σύριγγα, αποδυναμώνουν τον ιό και τον παγιδεύουν εκεί. Οι αριθμοί θα είναι εκπληκτικά μεγάλοι: δισεκατομμύρια δόσεις τελικά, σε όλο τον κόσμο. Αλλά η αριθμητική της εξάλειψης είναι απλή.

Πιθανότατα θα υπάρξουν προβλήματα παραγωγής και διανομής, συνεχιζόμενη αντίσταση σε βασικά μέτρα δημόσιας υγείας και περαιτέρω εξάπλωση θεωριών συνωμοσίας που κινούνται κυνικά από εχθρούς ξένους και εσωτερικούς. Χωρίς αμφιβολία, θα υπάρξει θλίψη για όσους θα πεθάνουν από covid-19 πριν η πανδημία φτάσει στο τέλος.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα αντιμετωπίζεται η πανδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο αυτόν τον χειμώνα, μέχρι τον επόμενο χειμώνα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αυτά είναι τα μαθηματικά εμβολιασμού. Θα μπορούσαμε ακόμη και να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία έχοντας μάθει μερικά μαθήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία και την υπεύθυνη ηγεσία που θα μας κάνουν καλύτερα προετοιμασμένους για το επόμενο αναδυόμενο ιό που θα είναι προβλέψιμος ως προς την ύπαρξή του αλλά απρόβλεπτος στη δομή.

Και μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα να ελπίζουμε. Ο Covid-19 δεν είναι ο μόνος «πυρετός» που καίει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τυφλός κομματισμός, η σπασμένη εμπιστοσύνη και η ευρεία πίστη στην παρακμή του έθνους απειλούν με εξάλειψη την ενέργεια της Αμερικής. Η επιτυχής χρήση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη αυτών των «πυρκαγιών».

Από όλα τα απογοητευτικά γεγονότα του 2020, ίσως το πιο ζοφερό ήταν η μετατροπή απλών μασκών σε κομματικά όπλα. Πονάει να σκεφτούμε τις θυσίες που βαρύνουν τις προηγούμενες γενιές: ζωές και άκρα που χάθηκαν στη μάχη, τις δυσκολίες του σιτηρεσίου. «Θα πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα, θα αντέξουμε κάθε βάρος», ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε κάποτε εξ ονόματος του αμερικανικού λαού. Αλλά για πολλούς από εμάς, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, ήταν υπερβολικό να φορέσουμε μια ελαφριά μάσκα δημόσια. Θα μπορούσε η εκστρατεία εμβολιασμού να καταρρεύσει κάτω από τον ίδιο παρακμιακό μονόπυρο;

Ας ελπίσουμε πως όχι. Σε ασυνήθιστο βαθμό, κάθε φατρία στην αμερικανική πολιτική ενδιαφέρεται για την επιτυχία.

Οι υποστηρικτές του Tραμπ επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των εμβολίων. Τα εμβόλια είναι η απάντηση του Προέδρου Τραμπ στην κατηγορία ότι δεν ξεπέρασε την κρίση Covid-19. Αντίθετα, ο πρόεδρος ξεκίνησε το πρόγραμμα Operation Warp Speed, ένα σπριντ ταχύτητας στον εμβολιασμό. Οι Τραμπιστές χρειάζονται εμβολιασμό για να είναι μια τεράστια επιτυχία, ώστε η ιστορία να επιβεβαιώσει την πεποίθησή τους ότι ήταν η σωστή αντιμετώπιση της νόσου.

Από την άλλη πλευρά ο Τζο Μπάιντεν και η εισερχόμενη διοίκησή του επενδύει εξίσου στην επιτυχία. Η πρώτη του δουλειά είναι το τέλος της πανδημίας. Και όσο πιο γρήγορα τελειώνει, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες του νέου προέδρου να αντιμετωπίσει τη δεύτερή του δουλειά, όποια κι αν είναι. Οι εκλογές έδωσαν στον Μπάιντεν εντολή για μια στάση – κοινής ευγένειας και συναισθηματικής ωριμότητας – αλλά όχι για μια ημερήσια διάταξη. Γι ‘αυτό πρέπει να οικοδομήσει κάποιο πολιτικό κεφάλαιο τοποθετώντας την πανδημία στην πίσω όψη.

Το Κογκρέσο είναι επίσης αυστηρά υπέρ του εμβολίου, οι Δημοκρατικοί του Σώματος και οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας. Αυτοί, όπως και ο Τραμπ, αξίζουν την πίστωση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Οι νομοθέτες άφησαν στην άκρη τις μνησικακίες και τις στρατηγικές τους για αρκετό καιρό για να προσθέσουν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη εμβολίων και την παράδοση στους νοσηλευτές την περασμένη άνοιξη. Και τώρα έχουν προσθέσει δισεκατομμύρια ακόμη.

Οι φιλάνθρωποι και οι δημόσιες εταιρείες έχουν επίσης μπει για τα καλά στο παιχνίδι. Εν ολίγοις, τα εμβόλια κοροναϊού είναι το μεγαλύτερο διμερές, ακόμη και μη κομματικό, έργο που ανέλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους εδώ και πολλά χρόνια. Η τελική νίκη επί του covid-19 θα είναι μια νίκη του ρεαλισμού έναντι της ιδεολογίας.

Ας μην είμαστε όμως αφελείς. Ισχυρές αξίες, προκαταλήψεις, αισθήματα και ενδιαφέροντα θα συνεχίσουν να διαιρούν τους Αμερικανούς. Αλλά υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της κομματικής διαίρεσης, η οποία έχει ενσωματωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση ως ένας από τους πολλούς ελέγχους για την εξουσία και τον μηδενισμό. Η ήττα του covid-19 με έναν γυμνό άνω βραχίονα κάθε φορά μπορεί να προσφέρει μια ενισχυτική βολή κοινού σκοπού και κοινή επιτυχία να συγκρατήσουμε τους πολιτικούς μηχανισμούς όταν η κομματική ενέργεια απειλεί να την διαλύσει.

Μια άλλη ασθένεια που χρειάζεται θεραπεία είναι η αναιμία της επίσημης αξιοπιστίας. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό. Πριν από μισό αιώνα, στις απογοητευμένες αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Γερμανός φιλόσοφος Jürgen Habermas διαγνώστηκε μια ασθένεια που ονόμασε «κρίση νομιμοποίησης», στην οποία οι κυβερνήσεις έχασαν τόση εμπιστοσύνη που δεν μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν κοινούς στόχους. Έκτοτε, η διάγνωση εφαρμόζεται σε όλες τις ποικιλίες δημόσιων, εταιρικών και θρησκευτικών ιδρυμάτων.

Τώρα η κρίση νομιμοποίησης της Αμερικής έφτασε στο Στάδιο 4, στο οποίο ακόμη και οι ίδιες οι θεσμικές αρχές έχουν χάσει την πίστη τους. Αυτό που κάποτε ήταν κυβέρνηση είναι τώρα «το τέλμα». Αυτό που ήταν η κοινότητα πληροφοριών είναι τώρα το «βαθύ κράτος». Ιδρύματα που στο παρελθόν χρησίμευαν ως διαιτητές της αρένας των πολιτών – τα μέσα ενημέρωσης και η τριτοβάθμια εκπαίδευση – έχουν χάσει την αξιοπιστία τους. Ακόμα και το Ανώτατο Δικαστήριο είναι «πολύ ανίκανο και αδύναμο», κατά τη γνώμη του ίδιου προέδρου που έχει σφραγίσει αυτό το δικαστήριο για τον επόμενο τέταρτο αιώνα με τους διορισμούς του.

Τα ιδρύματα ανακτούν την αξιοπιστία παρουσιάζοντας αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ζητηθεί από ελεύθερους ανθρώπους. πρέπει να κερδηθεί. Η εκστρατεία εμβολιασμού είναι μια ευκαιρία να ανακτήσει ένα βαθμό εμπιστοσύνης το κοινό απέναντι σε νομοθετικά σώματα, κυβερνητικές υπηρεσίες, ερευνητικά πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες μεγάλες και μικρές.

Τέλος, κάποιος ελπίζει ότι τα εμβόλια θα ανακουφίσουν την ασθένεια της Αμερικής από την εσφαλμένη απαισιοδοξία.

Οι ιστορικοί μας λένε ότι πρόκειται για μια χρόνια ασθένεια, που εκτοξεύεται απρόβλεπτα σε ένα έθνος που σε διαφορετική περίπτωση είναι αρκετά σίγουρο. Μεταξύ των παρενεργειών της είναι η αμνησία, το είδος που κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται τη δεκαετία του 1950 ως καθαρά εποχή ευτυχισμένων οικογενειών και ανθηρών εργοστασίων – όταν ήταν επίσης μια εποχή υπαρξιακού φόβου για τα πυρηνικά όπλα, αμοιβαία υποψία για τις πιστότητες του Ψυχρού Πολέμου, έναν μη δημοφιλή πόλεμο στην Κορέα και την εκτεταμένη εργατική αναταραχή.

Το παρελθόν φαίνεται ευχάριστο, γιατί ξέρουμε ότι πήγε καλά στο τέλος, ακόμα κι αν εκείνοι που ήταν μέσα του ήταν σίγουροι ότι δεν θα ήταν. Έτσι μπορεί να είναι για το 2021. Παρά τις αντιπαλότητες και τα ακατέργαστα συναισθήματά μας, τα λάθη και τα πάθη μας, δεν είμαστε νικημένοι, γιατί (όπως το έθεσε ο ποιητής) συνεχίσαμε να προσπαθούμε. Ένας νέος κορωνοϊός πήρε το καλύτερο από εμάς, μας χτύπησε και μας άφησε σε σύγχυση. Μας πέταξε έξω από τις δουλειές και τα σχολεία μας και χρειάστηκε να διαταράξουμε τον τρόπο ζωής μας. Αποκάλυψε τις αδυναμίες – και τα δυνατά σημεία – των ηγετών μας τόνισε το θάρρος ορισμένων και την απροσεξία των άλλων. Σκοτώθηκαν πολύ, πάρα πολλοί.

Πιεστήκαμε. Τώρα θα αρχίσουμε να βελτιώνουμε τον ιό, χάρη στα καινοτόμα εμβόλια που αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Τα βασικά πλεονεκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών – το ανθρώπινο κεφάλαιο από όλο τον κόσμο, η υποδομή της έρευνας, οι παγκόσμιες φιλίες – θα αλλάξουν το ρεύμα τους επόμενους μήνες. Χρειαζόμαστε μόνο μια αίσθηση των επειγόντων και πίστη στα μαθηματικά. Αυτός είναι ο λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι για το 2021 και ο λόγος για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, αήττητοι.

The Washington Post: After a catastrophic 2020, the big story of 2021 could be a hopeful one

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων