Η στρατηγική ανοησία δημιουργεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Της Jennifer Rubin
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπάιντεν συγκράτησε ένα μόνο φορτίο όπλων προς το Ισραήλ, όταν, παρά τις συνεχείς και από καιρό αντιρρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ σχεδίαζε μια εκτεταμένη επίθεση στην πόλη Ράφα. Η ισραηλινή κυβέρνηση και οι υπερασπιστές της στις Ηνωμένες Πολιτείες (συμπεριλαμβανομένων μελών του Κογκρέσου και εβραϊκών οργανώσεων) φώναζαν. ” Εγκατάλειψη του Ισραήλ! Βοήθεια στη Χαμάς!” Ανοησίες. Πράγματι, οι εξελίξεις δείχνουν ότι η αντίδραση του Μπάιντεν ήταν καλά υπολογισμένη, δεδομένου ότι το Ισραήλ προφανώς δεν διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για τη νίκη.
Εάν το Ισραήλ δεν έχει σχέδιο για να κρατήσει και να κυβερνήσει εδάφη και η Χαμάς απλώς αναπληρώνει τις περιοχές που εκκενώνονται, οι τακτικές κινήσεις του Ισραήλ και οι απώλειες που προκύπτουν από αυτές καθίστανται εξαιρετικά δυσάρεστες. Αυτό θα σήμαινε ότι το Ισραήλ σκοτώνει αμάχους, θέτει σε κίνδυνο τους δικούς του στρατιώτες και διαιωνίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς μόνιμο κέρδος στην ασφάλεια.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, σύμφωνα με άρθρο του CNN: “Ο ισραηλινός στρατός αναζωπύρωσε τις μάχες του στη βόρεια Γάζα, όπου προηγουμένως ισχυρίστηκε ότι διέλυσε τη δομή διοίκησης της Χαμάς”. Όπως σημειώνει το εν λόγω δημοσίευμα, η επανείσοδος της Χαμάς σε “θύλακες που υποτίθεται ότι είχε καθαρίσει [το Ισραήλ] … ανανεώνει τα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατιωτική στρατηγική του”.
Ο βετεράνος διαπραγματευτής της Μέσης Ανατολής Dennis Ross έγραψε στο Twitter: “Ένα πράγμα είναι σαφές: το γεγονός ότι οι IDF έπρεπε να επιστρέψουν στην Jabalya, στο Zeitoun και σύντομα στο Khan Younis είναι μια υπενθύμιση ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για το τι θα αντικαθιστούσε τη Χαμάς”. Και πρόσθεσε: “Ναι, η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί, αλλά χωρίς εναλλακτική λύση σε αυτήν, θα γεμίσει το κενό. Και το Ισραήλ χρειάζεται μια απάντηση”.
Ο Λευκός Οίκος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για αυτό ακριβώς το πρόβλημα. “Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θεωρεί πιθανό ή δυνατό ότι το Ισραήλ θα πετύχει την “ολοκληρωτική νίκη” στην αντιμετώπιση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας, όπως δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. “Ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να βοηθήσει στην εκπόνηση ενός σαφούς σχεδίου για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, τα σχόλια του Κάμπελ είναι τα πιο σαφή μέχρι σήμερα από κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο που ουσιαστικά παραδέχεται ότι η τρέχουσα στρατιωτική στρατηγική του Ισραήλ δεν θα φέρει το αποτέλεσμα που επιδιώκει”.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει γίνει πιο ξεκάθαρα επικριτικός απέναντι στο Ισραήλ, δημοσίως. “Πρώτον, πρέπει να έχετε ένα σαφές, αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία των αμάχων, το οποίο δεν έχουμε δει”, δήλωσε στη Μάργκαρετ Μπρέναν στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS. “Δεύτερον, πρέπει επίσης να δούμε ένα σχέδιο για το τι θα συμβεί μετά το τέλος αυτής της σύγκρουσης στη Γάζα…”. Με τη Χαμάς να επιστρέφει σε μέρη που το Ισραήλ είχε προηγουμένως εκκαθαρίσει, το Ισραήλ μπορεί “να έχει κάποια αρχική επιτυχία, αλλά ενδεχομένως με απίστευτα υψηλό κόστος για τους αμάχους”, δήλωσε ο Μπλίνκεν, και αυτή η επιτυχία είναι “μια επιτυχία που δεν είναι ανθεκτική, μια επιτυχία που δεν είναι βιώσιμη”.
Επιπλέον, το Ισραήλ “θα μείνει με το σάκο στο χέρι σε μια διαρκή εξέγερση, επειδή θα μείνει ένα μεγάλο μέρος της ένοπλης Χαμάς, ό,τι κι αν κάνει στη Ράφα”, είπε ο υπουργός, αφήνοντας πίσω του “ένα κενό που είναι πιθανό να γεμίσει από χάος, από αναρχία και τελικά πάλι από τη Χαμάς”. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, η κυβέρνηση δεν έχει δει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του διλήμματος.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δεν είναι οι μόνοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Οι Times του Ισραήλ αναφέρουν: “Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική της: “[Ο αρχηγός του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων] Χέρζι Χαλέβι ξέσπασε κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων ασφαλείας το Σαββατοκύριακο, επειδή δεν κατάφερε να αναπτύξει και να ανακοινώσει μια λεγόμενη στρατηγική για την “επόμενη ημέρα”, για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Απηχώντας την αμερικανική κριτική, ο Χαλέβι δήλωσε σε ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι: “Επιχειρούμε τώρα και πάλι στην Jabaliya. Όσο δεν υπάρχει διπλωματική διαδικασία για την ανάπτυξη ενός κυβερνητικού οργάνου στη Λωρίδα [της Γάζας] που δεν θα είναι η Χαμάς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε εκστρατείες ξανά και ξανά σε άλλα μέρη για να διαλύσουμε την υποδομή της Χαμάς”.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέδωσε μια ασαφή έκθεση την περασμένη εβδομάδα, η οποία διαπίστωσε ότι “ήταν “λογικό να εκτιμηθεί” ότι το Ισραήλ παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα στη στρατιωτική εκστρατεία του στη Γάζα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να εξαχθεί ένα σταθερό συμπέρασμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια θα μπορούσε να συνεχίσει να ρέει στη χώρα”, ανέφερε η Post.
Αφού κατέστησε σαφές το σκεπτικό του, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε αργότερα τη μεταφορά πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια, διαψεύδοντας τους επικριτές που ισχυρίστηκαν ότι ο πρόεδρος είχε “εγκαταλείψει” το Ισραήλ.
Έτσι, το Ισραήλ εισέρχεται στη Ράφα χωρίς σχέδιο επιτυχίας, με την τακτική του να ελέγχεται σοβαρά και την τύχη των ομήρων να είναι άγνωστη, οι οποίοι, αν είναι ακόμα ζωντανοί, επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεν είναι περίεργο που δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγαίνουν στους δρόμους κάθε εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν. Ο πόλεμος για χάρη του πολέμου μπορεί να ικανοποιεί τον προσωπικό στόχο του Νετανιάχου να παραμείνει επ’ αόριστον στην εξουσία, αλλά δεν ικανοποιεί τους δικούς μας (ή του Ισραήλ) στόχους. Μπορεί επίσης να μην είναι σύμφωνος με το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο απαιτεί οι όποιες απώλειες μεταξύ των αμάχων να μην είναι δυσανάλογες με τους στρατιωτικούς στόχους που επιτυγχάνονται.
Πού καταλήγει αυτό για τη διοίκηση; Ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν πρέπει να διατυπώσουν με σαφήνεια ότι, επειδή υποστηρίζουν τον στόχο του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς, πρέπει να επιμείνουν στο να παρουσιάσει το Ισραήλ μια στρατηγική σχεδιασμένη για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Ο Μπάιντεν θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να εξαναγκάσει το Ισραήλ να ευθυγραμμίσει τη συμπεριφορά του με τους κοινούς στόχους της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και τους νόμους του πολέμου.
Δεδομένων των περιστάσεων, οι πραγματικοί φίλοι του Ισραήλ θα πρέπει να επανεξετάσουν τις σπασμωδικές αντιρρήσεις στις προσπάθειες του Μπάιντεν να κατευθύνει το Ισραήλ προς μια στρατηγική με εφικτά, μόνιμα αποτελέσματα. Η τυφλή επιδοκιμασία και υποστήριξη της κακοσχεδιασμένης προσέγγισης του Νετανιάχου – η οποία είναι όλο και πιο δυσάρεστη στον ίδιο τον στρατό του Ισραήλ – δεν εξυπηρετεί ούτε το Ισραήλ ούτε τις Ηνωμένες Πολιτείες.