Το ακυρωτικό δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια έδειξε καθαρά πως οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί εκλογικής απάτης ήταν ψέματα
Απόδοση από άρθρο του Χένρι Όλσεν για το The Washington Post
Η εντυπωσιακή νίκη του κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ δεν ήταν έκπληξη για οποιονδήποτε έχει μια βασική εικόνα των εκλογικών συνήθειων της πολιτείας. Τα πρώτα αποτελέσματα επίσης είναι μια γερή «κατσάδα» στους ανυπόστατους ισχυρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για εκλογική νοθεία.
Ως συνήθως, ο Τραμπ, δεν έδωσε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για κάτι που μπορεί να πήγε στραβά στην ψηφοφορία. Αν θα μπορούσε να υπάρχει κάποια λογική πίσω από τη φαιδρή δήλωσή του, αυτή θα ήταν η -συχνά ειπωμένη- πεποίθησή του ότι η ψηφοφορία μέσω αλληλογραφίας μπορεί να κάνει τη διαδικασία ευάλωτη σε απάτες. Η Καλιφόρνια έστειλε τη σχετική αλληλογραφία σε 22 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους για το ακυρωτικό δημοψήφισμα. Αν η θεωρία του Τραμπ ήταν σωστή, θα έπρεπε να υπάρχουν σημαντικές και ανεξήγητες αλλαγές στα μοτίβα των αποτελεσμάτων, καθώς όσοι θα έκαναν απάτες θα χρησιμοποιούσαν αυτό το σύστημα προς όφελός τους.
Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Με ήδη 9,1 εκατομμύρια ψήφους στο σύστημα, τα μοτίβα των αποτελεσμάτων ολόκληρης της χώρας ακολουθούν τα αποτελέσματα της Καλιφόρνια. Οι φιλελεύθερες πολιτείες στο Μπέι Έρια και κοντά στην ακτή ψήφισαν κατά του δημοψηφίσματος, αλλά ο βορράς και η ανατολή το υπερψήφισαν. Το φιλελεύθερο Λος Άντζελες ήταν ενάντια στο να σταματήσει την πορεία του Νιούσομ, αλλά οι λιγότερο φιλελεύθερες πολιτείες ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό ενάντια στο δημοψήφισμα. Το μοτίβο αυτό εμφανίζεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, καθώς η μειονότητα των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώνεται στις αγροτικές περιοχές, ενώ οι προοδευτικοί της Καλιφόρνια και οι μειονότητες μένουν στις αστικές περιοχές.
Οι λεπτομερείς αναφορές δείχνουν ακόμα πιο μεγάλη ομοιότητα με τις προηγούμενες εκλογές. Η καλύτερη επίδοση του Νιούσομ, στη νίκη του το 2018, συνέβη στο Μπέι Έρια, τις παράκτιες πολιτείες και το Λος Άντζελες. Τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι ίδιες εφτά πολιτείες και το Λος Άντζελες ήταν αυτές με τα πιο καλά του αποτελέσματα. Οι πέντε χειρότερες πολιτείες το 2018, όλες στον αγροτικό βορρά, ήταν και οι χειρότερες στο δημοψήφισμα. Είτε οι εκλογικοί απατεώνες λειτουργούν μια τόσο εξελιγμένη και σταθερή επιχείρηση, είτε τα αποτελέσματα του ακυρωτικού δημοψηφίσματος αντιπροσωπεύουν στα αλήθεια τη θέληση των ψηφοφόρων.
Δεδομένης της διαφάνειας σε εξωτερικούς παρατηρητές, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υπάρξει εκλογική νοθεία, καθώς είχαν ήδη τα εκλογικά δεδομένα πριν καν μετρηθούν οι ψήφοι. Οι αρχειογράφοι στην πολιτεία έκαναν τα δεδομένα αυτά διαθέσιμα κάθε μέρα, ώστε όλοι μπορούσαν να δουν ποιοι είχαν επιστρέψει τις ψήφους τους. Το Political Data tracker ανανέωνε τις ενημερώσεις καθημερινά, μαζί με την ηλικία και τη φυλή όλων των ψηφοφόρων που είχαν επιστρέψει τις ψήφους τους. Όσοι πίστευαν τη θεωρία περί εκλογικής νοθείας θα μπορούσαν άνετα να αποκαλύψουν το πρόβλημα πριν οι ψήφοι αυτοί αξιοποιηθούν. Το ότι κανείς δεν προσπάθησε καν να κάνει κάτι τέτοιο, δείχνει πόσο ανόητοι είναι αυτοί οι ισχυρισμοί.
Αυτό δεν σημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για την ασφάλεια των εκλογών μέσω αλληλογραφίας και όποιον άλλο τρόπο ψηφοφορίας από απόσταση. Οι σοβαροί ειδικοί στις εκλογές ξέρουν πως είναι πιο εύκολο να διεξαχθεί μια απάτη από απόσταση, παρά από κοντά. Για αυτό χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία απαιτούν κάποιο αποδεικτικό ταυτότητας ή έναν μάρτυρα για να πιστοποιήσουν μια ψήφο από απόσταση. Τέτοιου είδους διαδικασίες μειώνουν τις πιθανότητες για απάτη, κάτι που διασφαλίζει το δικαίωμα μιας έντιμης ψήφους για όλους.
Επίσης, ψεύτικοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί, όπως αυτοί του Τραμπ, υπονομεύουν αυτό το δικαίωμα. Όσοι άνθρωποι πιστεύουν πως τους έχουν εξαπατήσει, χάνουν την πίστη τους στη δημοκρατία και θα μπορούσαν να σταματήσουν να ψηφίζουν, κάνοντας την εκλογική ήττα μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι θα σκέφτονταν πως θα μπορούσαν να πάρουν την εξουσία με άλλα μέσα. Η απόπειρα για πραξικόπημα στις 6 Ιανουαρίου έγινε από άτομα που έδρασαν στη στιγμή και όχι βάσει σχεδίου. Το αιματοβαμμένο Κάνσας και η επιδρομή του Τζον Μπράουν στο Harpers Ferry έδειξαν τι γίνεται όταν απελπισμένοι άνθρωποι πιστεύουν στις σφαίρες, αντί για ψήφους.
Για αυτό η παραδοχή του Ρεπουμπλικάνου Λάρι Έλντερ τη νύχτα των εκλογών ήταν σημαντική. Εκτός και αν ένας ηττημένος έχει αποδείξεις ότι εξαπατήθηκε, παραμένει ηττημένος, όσο άσχημα και αν νιώθει για αυτό. Η παραδοχή της ήττας είναι πάντα επίπονη, αλλά είναι απαραίτητο μέρος του δημοκρατικού συστήματος. Η αλλόκοτη συνήθεια της Βρετανίας να τοποθετεί όλους τους υποψήφιους στο ίδιο επίπεδο όσο διαβάζονταν οι αναφορές, ενδυναμώνει διακριτικά το μήνυμα ότι νικητές και ηττημένοι, όλοι είναι πιστοί στη δημοκρατία.
Οι πολίτες της Καλιφόρνια είναι, αλίμονο, εθισμένοι σε προοδευτικές πολιτικές. Εξού και ο Νίουσομ νίκησε την Τρίτη. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν και θα νικήσουν αλλού. Θα πρέπει να αναλάβουν να κάνουν τη δουλειά τους και να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν τα ολέθρια ψέματα του Τραμπ.