Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

«Θεαματική» πτώση του Μπέπε Γκρίλο στις τοπικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές που έλαβαν χώρα χθες Κυριακή 11 Ιουνίου,  το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) οπισθοχώρησε από τον πρώτο κιόλας γύρο και δε θα έχει υποψηφίους σε επτά κεντρικές πόλεις που έκαναν εκλογές, όπως το Παλέρμο, η L’Aquila, η Γένοβα και το Κατανζάρο στην Καλαβρία.

Η κατάρρευση του Γκρίλο είναι πραγματικά «θεαματική» στη γενέτειρά του πόλη, τη Γένοβα, όπου ο υποψήφιος του κόμματος, Luca Pirondini, πήρε λιγότερο από 19%, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Mario Bucci πήρε 38% ενώ 33,5 % πήρε ο κεντροαριστερός Giovanni Crivello.

Επιπροσθέτως, στο Παλέρο, ο Leoluca Orlando, ο οποίος στηρίχτηκε από όλα τα κόμματα της αριστεράς βγήκε πρώτος και εξελέγη από τον πρώτο γύρο, με 45%. Στην πρωτεύουσα της Σικελίας το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατέρρευσε και ο υποψήφιός του Ugo Forelli πήρε μόνο 17 % των ψήφων.

Ένα ακόμα άσχημο νέο για τον κ. Γκρίλο είναι η μεγάλη επικράτηση του δημάρχου της Πάρμας, Federico Pizzarotti, ο οποίος επανεκλέγεται στην πόλη του. Η νίκη του το 2012 ήταν η πρώτη σοβαρή νίκη του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αλλά οι σχέσεις του με την ηγεσία του κινήματος χειροτέρευσαν και ο δήμαρχος της Πάρμας διέκοψε κάθε σχέση με τον Μπέπε Γκρίλο και κατέβηκε ανεξάρτητος.

Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, σχολίασε την πτώση του Κινήματος Πέντε Αστέρων λέγοντας ότι «το Κίνημα Πέντε Αστέρων χάνει γιατί δεν ξέρει να κυβερνάει».

Σε γενικές γραμμές, το κόμμα της κεντροαριστεράς ανέβασε τα ποσοστά του στις δημοτικές εκλογές και θα είναι παρών στο δεύτερο γύρο πολλών πόλεων. Θετικά αποτελέσματα είχε και η συσπείρωση της Δεξιάς στην Ιταλία, αφού Οι τοπικές συμμαχίες μεταξύ της Λίγκας του Βορρά και της Forza Italia έφεραν καλά αποτελέσματα ειδικά στα βόρεια της χώρας (Γένοβα, Βερόνα και Πάδουα) αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι παρά τις παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, του Ματέο Σαλβίνο και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι είναι ανίκανοι να συνεννοηθούν σε εθνικό επίπεδο. Πλέον, η Δεξιά μοιάζει σαν να μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2018.

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα γίνει στις 25 Ιουνίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων