Γράφει η Κατερίνα Ιωάννου
Γενιές και γενιές παιδιών μεγάλωσαν με το γνωστό σε όλους ρητό «όταν τρώμε, δε μιλάμε» που τόσες μαμάδες το έχουν χρησιμοποιήσει. Τα παιδιά την ώρα του οικογενειακού γεύματος είναι ενεργητικά και φλύαρα. Το να μην τα αφήνουμε να μιλήσουν όμως είναι όντως καλό για αυτά και την ιδιοσυγκρασία τους;
Μια νέα έρευνα του National Literacy Trust λέει πως όχι. Το να μιλάμε στα παιδιά την ώρα του φαγητού βελτιώνει τις επικοινωνιακές δεξιότητες τους και αυξάνει την αυτοπεποίθηση τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το να κάθονται σιωπηλά στο τραπέζι είναι χειρότερο για αυτά από το να μην καθίσουν καθόλου στο οικογενειακό γεύμα.
Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται πως μια στις τέσσερις οικογένειες χάνουν τη δυνατότητα των καθημερινών αυτών συνομιλιών. Σύμφωνα με ψυχολόγους το να εκφράζουν αυτό που θέλουν και να δέχονται απαντήσεις είναι για τα παιδιά το πρώτο βήμα στο να μάθουν να επικοινωνούν.
Τα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα δείχνουν ότι τα 3/4 των παιδιών εκείνων που μιλούν καθημερινά με τις οικογένειες τους την ώρα του φαγητού, αισθάνονται πιο άνετα μπροστά σε κοινό, συμμετέχουν περισσότερο σε συζητήσεις της τάξης, είναι πιο κοινωνικά και εξωστρεφή σε αντίθεση με το 1/3 που τρώνε σιωπηλά. Τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν ακόμα και για τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 11-14 και 14-16 ετών.
Η επικοινωνία στο σπίτι λοιπόν, ακόμα και την ώρα του φαγητού, είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά καθώς αποκτούν επικοινωνιακές ικανότητες και χαρακτηριστικά, που θα τα βοηθήσουν να έχουν μια επιτυχημένη πορεία και μια ευτυχισμένη ζωή.