Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής,
MSc in Crisis and Security Management
Δύο έφηβες που άφησαν την Αυστρία προκειμένου να ταξιδέψουν στη Συρία και να γίνουν «νύφες Τζιχάντ» φέρεται να έχουν απογοητευτεί από τον Isis και ενημέρωσαν τις οικογένειές τους ότι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Όταν έφτασαν για πρώτη φορά στη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας, η 15χρονη Sabina Selimovic και η 17χρονη Samra Kesinovic χρησιμοποιήθηκαν ως διαφήμιση για την τζιχαντική ομάδα, και οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοδοξούσαν να δείξουν τη μεγάλη τους αφοσίωση στο στόχο που είχαν θέσει.
Παράλληλα, η Interpol άρχισε να δραστηριοποιείται, όταν οι νεαρές εγκατέλειψαν την Αυστρία, τον Απρίλιο, κι ενώ είχαν γράψει ένα σημείωμα στους γονείς τους στο οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, σχεδίαζαν να θυσιαστούν στο όνομα του Αλλάχ.
Μολοταύτα, τώρα η αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι νεαρές κοπέλες θέλουν να γυρίσουν πίσω, και έχουν έρθει σε επαφή με τις οικογένειές τους, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Oesterreich.
Μιλώντας στην εφημερίδα, ένας ειδικός σε θέματα εσωτερικών δήλωσε ότι η διαφυγή στη Συρία για λογαριασμό του Isis «μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο».
Επιπρόσθετα, αναφορές των αυστριακών μέσων ενημέρωσης δείχνουν ότι τα κορίτσια έχουν παντρευτεί με Τσετσένους μαχητές και ότι ακόμα και αν θα μπορούσαν να διαφύγουν, οι νόμοι της Αυστρίας απαγορεύουν την επιστροφή τους από τη στιγμή που έχουμε εμπλακεί σε ένα ξένο πόλεμο και μάλιστα με το μέρος μιας τρομοκρατικής ομάδας.
Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι οι λογαριασμοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με τις νεαρές αυστριακές ελέγχονται πλέον από τον Isis, καθώς εκεί δημοσιεύονται εικόνες και μηνύματα παραποιημένα προκειμένου να ενθαρρυνθούν και άλλες κοπέλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
H Sabina και η Samra μεγάλωσαν στη Βιέννη από οικογένειες μεταναστών με καταγωγή από η Βοσνία, σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι απόψεις τους θεωρείται ότι γίνονταν όλο και πιο ριζοσπαστικές, τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, περίπου 130 Αυστριακοί υπήκοοι πιστεύεται ότι έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Isis.
Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο θέμα εγείρει πολλά ερωτήματα για τη γενικότερη μεταχείριση, εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών, σχετικά με τους ανθρώπους εκείνους που – είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες -μεταβαίνουν σε Συριακά κυρίως εδάφη, προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις του Isis. Και η μεταχείριση αυτή αφορά τόσο σε μια συστηματική στρατηγική που τα ευρωπαϊκά αυτά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ακολουθούν σχετικά με την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης, της προπαγάνδας και της στρατολόγησης μαχητών για λογαριασμό του Isis, όσο και το ρόλο των social media σε αυτή τη διαδικασία, αλλά και την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών όταν γυρνούν στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονηθεί το γεγονός ότι στην προκείμενη περίπτωση οι πρωταγωνίστριες είναι δύο ανήλικες και συνεπώς η διαχείριση της κατάστασης θα πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Βέβαια η πρακτική που ακολουθείται στις περισσότερες ανάλογες περιπτώσεις είναι οι επαναπατρισθέντες στρατολογημένοι από την Ευρώπη να θεωρούνται και να μεταχειρίζονται από τις αρχές ως τρομοκράτες και να καταδικάζονται σε φυλάκιση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου γεγονότος είναι η προφυλάκιση 50 ατόμων που γύρισαν στη Βρετανία από τη Συρία. Παράλληλα, άλλα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούν και σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η Ολλανδία, που εξετάζει τη δυνατότητα απώλειας της ολλανδικής υπηκοότητας για άτομα που έχουν ενταχθεί σε τρομοκρατικές οργανώσεις.
Πηγές
New York Times
Foreign Policy
The diplomat
The Independent