Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Θέμα κακής τύχης ο καρκίνος;

Κάπνισμα, κακή διατροφή, λίγη άσκηση, γονίδια; Όχι, ο καρκίνος δεν αποδίδεται σε όλα τα παραπάνω, αλλά στην… κακή τύχη.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Κίμελ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των καρκίνων που εμφανίζονται σε ενήλικους αποτελούν τυχαίες μεταλλάξεις στα κύτταρα των ιστών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Science, μόνο το ένα τρίτο των καρκίνων μπορεί να συνδέεται με τους κληρονομικούς παράγοντες ή τον τρόπο ζωής.

Επομένως, το 60% των καρκίνων αποδίδεται καθαρά στην κακή τύχη του ασθενούς! Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως η κακή διατροφή και οι λοιποί παράγοντες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, μόλις το 20% των περιπτώσεων οφείλεται αποκλειστικά στο κάπνισμα, στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή την παχυσαρκία.

Ο γενετιστής Μπερτ Βογκελστάιν και ο μαθηματικός Κρίστινα Τομαζέτι που ανέλυσαν 31 διαφορετικούς τύπους καρκίνου ακολουθώντας μαθηματικά πρότυπα, κατέληξαν ότι μόνο οι εννιά τύποι συνδέονται με τον τρόπο ζωής ή τις γενετικές ανωμαλίες, ενώ 22 συνδέονται «αποκλειστικά με την κακή τύχη».

«Όλοι οι καρκίνοι είναι δημιουργήματα της κακής τύχης, του περιβάλλοντος και της κληρονομικότητας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο το οποίο μας επιτρέπει να βρούμε σε ποιο ποσοστό ευθύνεται κάθε παράγοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου», δήλωσε στο περιοδικό ο Βογκελαστάιν, ο οποίος είναι καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως «συχνά η μακροζωία κάποιων ανθρώπων χωρίς να προσβληθούν από καρκίνο, παρά την έκθεσή τους σε καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός, αποδίδεται στα “καλά τους γονίδια”, αλλά στην αλήθεια πρόκειται για ένα παιχνίδι της τύχης».

Παράλληλα, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά η έρευνα πρέπει να εστιάσει στην έγκαιρη διάγνωση ώστε να σταματήσει η νόσος στα αρχικά της στάδια, ενώ η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποβεί σημαντική.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων