Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Πολλές ερευνητικές ομάδες αναζητούν να βρουν λύση γι’ αυτή τη μεγάλη μάστιγα. Μία από τις καινούργιες θεραπείες που εφαρμόζεται, χρησιμοποιεί πρωτόνια για να καταστρέψει τους καρκινικούς όγκους.
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο: «Οι στατιστικές, δυστυχώς, αναφέρουν αύξηση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, θα παρουσιάσει καρκίνο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πρόληψη, άρα, είναι απαραίτητη, όπως και οι νέες μέθοδοι ίασης. Το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στο Βέλγιο εστιάζει στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου».
Σ’ ένα κτίριο, στη Λουβέν Λα Νεβ, που βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες και ανήκει στην εταιρία ΙΒΑ, αναπτύσσεται και δοκιμάζεται ένας αριθμός κυκλότρων. Μέσα στα κύκλοτρα, φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται μέχρι να φτάσουν την ταχύτητα του φωτός. Τα ηλεκτρόνια απομακρύνονται από τα άτομα του υδρογόνου και μένουν μόνα τα πρωτόνια.
Μέσα σε μαγνήτες, εγκαθίσταται ένας ειδικός αγωγός, ώστε να οδηγήσει τα πρωτόνια προς τους διπλανούς θαλάμους δοκιμών, πριν στη συνέχεια εισέλθουν με ακτινοβολία στο σώμα των ασθενών, ώστε να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ο Βέλγος Ιβ Γιόνγκεν βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη θεραπεία με πρωτόνια. Ενώ οι ακτίνες Χ, που είναι η συμβατική ακτινοθεραπεία, μπορεί να καταστρέψουν και υγιείς ιστούς, οι ακτίνες πρωτονίων απελευθερώνουν τη μέγιστη ακτινοβολία με εξαιρετική ανατομική στόχευση, ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιοχές. Αποτέλεσμα; Να υπάρχει ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών. Ο βέλγος ερευνητής έφτιαξε το πρωτότυπο του επιταχυντή σωματιδίων για ιατρικές εφαρμογές το 1986. Από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα. Τα σύγχρονα κύκλοτρα είναι μικρότερα και πολύ φθηνότερα.
«Ο καρκίνος είναι συχνά μια ασθένεια των ηλικιωμένων ανθρώπων. Αλλά δυστυχώς, περίπου το 7% των καρκίνων αφορά μικρά παιδιά. Όταν πρέπει να θεραπεύσουμε έναν παιδικό καρκίνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην καταστρέψουμε με τις ακτινοβολίες τα γειτονικά όργανα που θα συντροφέψουν το παιδί στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτό προσφέρει η θεραπεία καρκινικών όγκων με ακτινοβολίες πρωτονίων. Όταν οδηγούμε τον ασθενή στο χώρο της θεραπείας, ακτινοβολούμε με δύο ακτίνες Χ, ορθογώνια, για να βρούμε τη θέση του καρκίνου στον ασθενή. Θα βρούμε την ακριβή θέση του όγκου με ακρίβεια χιλιοστόμετρου, ώστε η δέσμη των ακτίνων να χτυπήσει τον καρκίνο στο κέντρο του και όχι παραπλήσια» επισημαίνει ο βέλγος εφευρέτης.
Ο 65χρονος ερευνητής έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης θεραπείας. Είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της σε 25 κέντρα σε όλο τον κόσμο. Είναι σήμερα ανάμεσα στους υποψήφιους για το βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας. Η απονομή θα γίνει στις 28 Μαΐου στο Άμστερνταμ.
Ο δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο τον ρωτά: «Με την ανακάλυψή σας, έχετε σώσει και συνεχίζετε να σώζετε χιλιάδες ζωές. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό»;
«Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος. Πηγαίνω συχνά σε κέντρα θεραπείας με ακτινοβολίες πρωτονίων. Βλέπω τους ασθενείς που περιμένουν να θεραπευτούν. Λέω στον εαυτό μου. Μπράβο! Η εφεύρεση που ανέπτυξα επιτρέπει την ίαση του καρκίνου με πολύ λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με τις συμβατικές θεραπείες. Είμαι πολύ περήφανος», απαντάει ο εφευρέτης Ιβ Γιόνγκεν.
Αυτή τη στιγμή πάντως , μόνο το 1% των ασθενών με καρκίνο, παγκοσμίως, κάνουν χρήση αυτής της θεραπείας, γιατί κάθε τέτοιο κέντρο κοστίζει 20-50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνεδρία μπορεί να φτάσει και τα 1000 Ευρώ. Ο εφευρέτης της θεραπείας ελπίζει ότι θα μειώσει το κόστος, ώστε να γιατρευτούν πολλοί περισσότεροι ασθενείς σε όλο τον κόσμο.