Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Θερινό σχολείο… νανοτεχνολογίας!

Είναι ένα σχολείο πολύ διαφορετικό από όλα τα άλλα. Σε αυτό σχολείο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό, οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν και παρόλο που δεν θα κληθούν να γράψουν εξετάσεις, ωστόσο αν χρειαζόταν να το πράξουν σίγουρα θα προέκυπταν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Πρόκειται για τα θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, στο οποίο για πρώτη φορά φέτος συμμετέχουν τρεις μαθητές Λυκείου, ενώ παράλληλα άλλοι 40 φοιτητές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα και να έρθουν σε επαφή με την τελευταία εξέλιξη της έρευνας στον τομέα που τους ενδιαφέρει. Το θερινό σχολείο αυτό, διοργανώνεται στο πλαίσιο του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 και το πρώτο κουδούνι χτύπησε το πρωί του Σαββάτου.

Έτσι, μέχρι τις 13 Ιουλίου η Θεσσαλονίκη τίθεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων επιστημονικών εξελίξεων, αφού κατά τις εργασίες του πολυγεγονότος Nanotexnology 2013 πρόκειται να αναδειχθούν τα τελευταία νέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ενώ θα παρουσιαστούν 40 ευρωπαϊκά προγράμματα με χρηματοδότηση για έρευνα της τάξης των 8-10 εκατ. ευρώ έκαστο.

Στη διάρκεια του Nanotexnology 2013 θα γίνουν 780 παρουσιάσεις από 55 χώρες του κόσμου, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν 250 ερευνητές και επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του χώρου από 140 ερευνητικά κέντρα, 50 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και 125 διακεκριμένοι επιστήμονες από κάθε γωνιά της γης, με τους 20 μάλιστα εξ αυτών να είναι Έλληνες.

Φέτος, στο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών και Νανοτεχνολογιών που συμπληρώνει μία δεκαετία διοργάνωσηςθα μιλήσουν ονόματα διεθνούς φήμης στον τομέα της Νανοτεχνολογίας όπως ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge Andrea Ferrari που έχει διακριθεί για την έρευνά του στο γραφένιο, o καθηγητής Γιώργος Χατζηϊωάννου από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux που ηγείται της έρευνας των οργανικών ηλεκτρονικών αλλά και ο καθηγητής Buddy Ratner καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Washington που θεωρείται από τους πρωτεργάτες στο χώρο της νανοϊατρικής και των βιοϋλικών.

Όπως τονίστηκε πρόσφατα, οι εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας που αναμένεται να αλλάξουν την καθημερινή μας ζωή τα επόμενα χρόνια ήδη δημιουργούν το τελευταίο διάστημα έναν τζίρο 600-700 δισεκ. δολαρίωνπου το 2015 αναμένεται να φθάσει στο 1 δισεκ. δολάρια και το 2020 στα 4 τρισεκ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα σε όλο τον κόσμο την τελευταία οκταετία έχουν δημιουργηθεί 120.000 εταιρείες νανοτεχνολογικών εφαρμογών, ενώ μόνο το 2013 συστήθηκαν 40.000 σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζονται σε κάτω από 100 οι σχετικές εταιρείες και το πεδίο ανάπτυξης παραμένει τεράστιο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων