Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Θετικά τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής του νέου εμβολίου για τον καρκίνο του μαστού

Ελπιδοφόρα ήταν τα αποτελέσματα μετά την δοκιμή του νέου εμβολίου κατά του καρκίνου του μαστού, που ανακαλύφθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές μελέτες είναι ασφαλές για τους ασθενείς που εμφανίζουν μεταστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής το νέο εμβόλιο τόνωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, ώστε αυτό να επιτίθεται αποτελεσματικότερα στα καρκινικά κύτταρα και έτσι επιβράδυνε την εξέλιξη του καρκίνου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον χειρουργό Ουίλιαμ Γκιλάντερς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικών ερευνών στον καρκίνο “Clinical Cancer Research”, δοκίμασαν το εμβόλιο σε 14 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο.

Όπως, υποστηρίζουν οι ασθενείς είχαν λίγες μόνο παρενέργειες μετά το εμβόλιο και καμία που να είναι απειλητική για τη ζωή τους. Κατά τους επιστήμονες ο βασικός στόχος αυτής της πρώτης φάσης της κλινικής δοκιμής ήταν να ελέγξει την ασφάλεια του εμβολίου, ήδη τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο “φρενάρει” την πρόοδο της ασθένειας, ακόμη και σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν το πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, λόγω του προχωρημένου σταδίου της νόσου και της έκθεσής τους στη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το εμβόλιο εστιάζει τη δράση του σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τη mammaglobin-A, που υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στον ιστό των μαστών και η οποία παράγεται από τους καρκινικούς όγκους σε αφύσικα μεγάλα επίπεδα. Το εμβόλιο ωθεί ένα είδος λευκοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να βρίσκουν και να καταστρέφουν τα κύτταρα με την εν λόγω πρωτεΐνη. Το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό όμως σε έναν αριθμό ασθενών, γύρω στο 20%, οι όγκοι των οποίων δεν παράγουν τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Παράλληλα, τονίζεται ότι από τους 14 καρκινοπαθείς που έκαναν το εμβόλιο, οι μισοί δεν είχαν εμφανίσει καμία επιδείνωση της νόσου ένα χρόνο μετά.
Τέλος, οι Αμερικανοί ερευνητές σχεδιάζουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε ασθενείς που μόλις έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού και οι οποίοι, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, σε σχέση με όσους έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία επί χρόνια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων