Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Θετικές και αρνητικές πρώτες αντιδράσεις ευρωπαίων για την πρόταση παράτασης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παρά τη Γερμανία που κρατά σκληρή στάση φαίνεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων του Eurogroup είναι θετικές. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι η πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελλάδας αποτελεί πρόταση για να «προχωρήσουμε από κοινού σε μια επιτυχή ολοκλήρωση της παρούσας συμφωνίας» και συμπληρώνει ότι «δεν είναι κακό για αρχή».

Άλλοι αξιωματούχοι κράτησαν ίσες αποστάσεις δηλώνοντας ότι η ελληνική πρόταση θα πρέπει να είναι η ευκαιρία για να εργαστούν οι αρμόδιοι υπουργοί και να γεφυρώσουν τις διαφορές στους όρους παράτασης ου προγράμματος.

Πάντως αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ πολλοί εκ των μελών του eurogroup ήλπιζαν ότι μια τηλεδιάσκεψη θα ήταν αρκετή για να συζητηθεί το θέμα της πρότασης, εν τέλει συνεκλήθη κανονική συνεδρίαση. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ήδη σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές πλευρές για το πώς πρέπει να αξιολογηθεί η ελληνική πρόταση. Άλλος αξιωματούχος σύμφωνα με τη WSJ δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα αφήνει «ακόμη κάποια απόσταση» μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Αυτό που επίσης λέγεται είναι ότι η αντίδραση της Γερμανίας πιθανόν θα είναι να ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την ελληνική πρόταση πριν συμφωνήσουν. Ένα παράδειγμα είναι ότι δεν γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου.

HTML tutorial

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων