Θετικά αποτελέσματα είχε τελικά η πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ, να παρουσιάσει σε διεθνές συνέδριο, έστω και ανεπεξέργαστα, δεδομένα από τις σεισμικές επισκοπήσεις που έκανε το πλοίο Nordic Explorer της νορβηγικής PGS. Η παρουσίαση έγινε στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο της Αμερικάνικής Εταιρείας Γεωλόγων Πετρελαίου (ΑΑPG) στη Βαρκελώνη, το οποίο είχε ως θέμα τις ευκαιρίες για έρευνα πετρελαίου στη Λεκάνη της Μεσογείου και την Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο συνέδριο δύο Έλληνες επιστήμονες και ο διευθυντής ερευνών της PGS, παρουσίασαν 12 γραμμές σεισμικών, από τις οποίες οι 10 αφορούσαν το Ιόνιο και συγκεκριμένα θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κέρκυρας, Πρέβεζας, Κεφαλονιάς, του Κατάκολου και της Πύλου και δύο γραμμές στα νότια της Κρήτης.
Μέχρι στιγμής και με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ, από το σύνολο των σεισμικών γραμμών, περίπου το 30% έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία ώστε να μπορεί να παρουσιαστεί και να εμπορευθεί. Τους επόμενους μήνες και μέχρι το φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία και των υπόλοιπων σεισμικών γραμμών, από την επεξεργασία των οποίων θα προκύψουν και οι περιοχές στις οποίες θα εστιαστεί η έρευνα.
Το ευχάριστο είναι ότι η ποιότητα των σεισμικών καταγραφών είναι πολύ καλή τεχνικά, γεγονός που εκτιμούν ιδιαίτερα οι εταιρείες που θα τις αγοράσουν προκειμένου να τις επεξεργαστούν και να τις αξιολογήσουν. Σε καμία περίπτωση όπως μας λένε οι ειδικοί, η καλή ποιότητα των σεισμικών καταγραφών, δεν θα πρέπει να συγχέεται με ενδείξεις για την ύπαρξη πετρελαίου, όπως κάποιοι βιάστηκαν να συμπεράνουν και το θέμα να γίνει πρωτοσέλιδο. Απλώς οι πετρελαϊκές εταιρείες, πιο εύκολα θα αγοράσουν καταγραφές καλής ποιότητας από την PGS, παρά αν η ποιότητά τους δεν ήταν ικανοποιητική. Ωστόσο, το αν θα ενδιαφερθούν πραγματικά ή όχι, θα το αποφασίσουν οι ίδιες μετά από την ερμηνεία των σεισμικών στην οποία θα καταλήξει η κάθε μία. Από τη μελέτη αυτή θα προκύψουν οι πιθανότητες εύρεσης υδρογονανθράκων, και ανάλογα με τους όρους που θα θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους ή όχι.
Ήδη οι αρμόδιοι του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι ο διεθνής διαγωνισμός με τη μορφή γύρου παραχωρήσεων, μπορεί να ξεκινήσει προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2014. Ωστόσο θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι για παρόμοιους διαγωνισμούς, απαιτείται η ύπαρξη οργανωμένης και «γερής» ομάδας υποστήριξης, η οποία θεωρητικά θα έβρισκε στέγη στον Εθνικό Φορέα για τις έρευνες. Η ίδρυση του τελευταίου νομοθετήθηκε, αλλά μέχρι στιγμής βρίσκεται στα χαρτιά. Απλώς να ευχηθούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα στελεχωθεί, γιατί αν πρόκειται να οργανωθεί γύρος παραχωρήσεων μέσω 17μελούς επιτροπής σχετικών και μη, καλύτερα ας το αφήσουν για αργότερα.