Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Θετικές προσδοκίες για το κυπριακό φυσικό αέριο

Καταλύτης για τις εξελίξεις στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο κυπριακό μπλοκ 12, θα είναι η νέα, επιβεβαιωτική γεώτρηση που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο. Το γεωτρύπανο που έφερε η αμερικανική Noble, έχει προγραμματιστεί να φτάσει σε πολύ βαθύτερους σχηματισμούς από αυτούς της πρώτης γεώτρησης, με στόχο να διαπιστώσει τυχόν ύπαρξη πετρελαίου (οι μέχρι τώρα πιθανότητες είναι γύρω στο 20%) και να επιβεβαιώσει τη δυναμικότητα σε φυσικό αέριο. Από την πρώτη γεώτρηση οι ποσότητες αερίου που βρέθηκαν ήταν της τάξης των 7 τρις. κυβικών ποδιών (περίπου 200 δις. κυβικά μέτρα). Ωστόσο αυτές θεωρούνται οριακές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στις συνθήκες θαλάσσιου βάθους και απόστασης από την στεριά και τις αγορές.

Έτσι θεωρείται ότι η αύξηση του αποθέματος έστω και κατά 1 τρις κυβικά πόδια, θα κάνει πιο εύκολη την επενδυτική απόφαση για την κατασκευή των υποδομών υγροποίησης ώστε να αποκτήσει εμπορική αξία. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι Κύπριοι αξιωματούχοι, η αδυναμία συμφωνίας με το Ισραήλ για την από κοινού εκμετάλλευση του κοιτάσματος, οδηγεί υποχρεωτικά την Κύπρο στην αυτόνομη αξιοποίηση του κοιτάσματος αερίου. Ένα μέρος της παραγωγής, το μικρότερο, θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του νησιού και το υπόλοιπο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο αέριο στις εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν στο Βασιλικό για να διατεθεί στις αγορές.

Τα πράγματα θα γίνουν πιο ευνοϊκά για την Κύπρο στην περίπτωση που εκτός από αυξημένη ποσότητα σε αέριο, επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη πετρελαίου, η εξαγωγή και πώληση του οποίου είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αδελφοί Κύπριοι θα πρέπει να περιμένουν από 7-10 χρόνια μέχρι να αρχίσει να εισρέει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία από τα δικαιώματα στους υδρογονάνθρακες της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι τότε, δυστυχώς θα είναι υποχρεωμένοι να ζουν με τη μίζερη μικροπολιτική και πολιτική καθημερινότητα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων