Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Θετική διεθνής αποδοχή στην αλλαγή μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης της MYTILINEOS

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ξεχώρισαν στη φετινή διαδικασία της γενικής συνέλευσης της MYTILINEOS, πριν από λίγες ημέρες, ήταν η αλλαγή του μοντέλου της εταιρικής διακυβέρνησης που πιστοποιήθηκε με την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Η σύνθεσή του όχι μόνον έχει αλλάξει σε ποσοστό 80%, αλλά από τα 11 μέλη του τα επτά είναι ανεξάρτητα, με μεγάλη εμπειρία σε διάφορους τομείς. Και αυτό είναι μια εξέλιξη την οποία επισημαίνουν θετικά στο σύνολό τους όλοι οι αναλυτές στα report τους.

Ειδικότερα, η εταιρική διοίκηση ασκείται πλέον από εκτελεστική επιτροπή της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Μυτιληναίος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε νέα διεύθυνση εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και διεύθυνση συμμόρφωσης, με τη MYTILINEOS να είναι η πρώτη μη τραπεζική εισηγμένη που υιοθετεί τέτοιες πρακτικές, κατά τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα.

Με τον τρόπο αυτό η νέα εταιρική δομή ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες και προηγμένες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης. Και αυτό συμβαίνει, όπως τόνισε και ο κ. Μυτιληναίος «και για τον πρόσθετο λόγο ότι «ως ελληνικές εταιρείες έχουμε μια αμφισβήτηση από τις παγκόσμιες αγορές και επομένως οφείλουμε όχι απλά να συμμορφωνόμαστε αλλά και να είμαστε καλύτεροι από τα διεθνή στάνταρ καθώς υπάρχει καχυποψία».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο

Ευάγγελος Μυτιληναίος , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

 

Σπυρίδων Κασδάς, Αντιπρόεδρος Α, μη εκτελεστικό μέλος

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου το 1946. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με δίπλωμα Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Είναι Πρόεδρος της μεταλλευτικής εταιρείας Δελφοί – Δίστομον, θυγατρικής της Μυτιληναίος ΑΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ.

Κατά τη διάρκεια της 48ετούς δραστηριότητάς του στη διεθνή βιομηχανία αλουμινίου, διετέλεσε διαδοχικά διευθυντής του εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου της Αλουμίνιον της Ελλάδος ΑΕ, διευθυντής έρευνας αλουμινίου του Γαλλικού ομίλου Pechiney, CEO της βιομηχανικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου Tomago στην Αυστραλία, VicePresidentTechnology και μέλος του Executive Committee του κλάδου αλουμινίου του ομίλου Pechiney και στη συνέχεια του Καναδέζικου ομίλου Alcan. Όταν, το 2005, ο όμιλος Μυτιληναίος απέκτησε την Αλουμίνιον της Ελλάδος, ο Σπύρος Κασδάς επέστρεψε στην Ελλάδα και διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της εταιρείας, μέχρι την απορρόφησή της από την Μυτιληναίος το 2017.

 

Ευάγγελος Χρυσάφης, Αντιπρόεδρος Β, εκτελεστικό μέλος

Ο Ευάγγελος Χρυσάφης είναι δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2009 είναι Γενικός Διευθυντής Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας GOLDEN SOLAR AE από το 2007 και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Έχει διατελέσει Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ όπως επίσης και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PROTERGIA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Το 1989 εγγράφεται ως δικηγόρος στα μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2008.

Ασκώντας ενεργό δικηγορία έχει αποκτήσει διεθνή εμπειρία σε όλα τα θέματα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου και με ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και των Κρατικών Ενισχύσεων, καθώς και στο Δίκαιο των Ρυθμισμένων Αγορών, ενώ διαθέτει πλούσια εμπειρία σε ενεργειακά θέματα εξαιτίας της πλούσιας συμβουλευτικής δραστηριότητας και δικηγορίας που ανέπτυξε την τελευταία 20ετία.

Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

Δημήτριος Παπαδόπουλος, εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Παπαδόπουλος είναι Γενικός Διευθυντής Επενδυτικών Σχέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου Μυτιληναίος. Στην ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι από το 2005, όταν ο Όμιλος εξαγόρασε την Αλουμίνιο της Ελλάδος διατελώντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλουμίνιο της Ελλάδος. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου Μ & Μ Gas, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επενδυτικής Επιτροπής της GRIVALIA PROPERTIES καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Praktiker Hellas.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 στον Τραπεζικό Κλάδο ως στέλεχος της Διεύθυνσης Κεφαλαιαγορών της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Διετέλεσε για πάνω από 7 χρόνια επικεφαλής του Investment Banking και στη συνέχεια και του PrivateBanking της SOCIETE GENERALE στην Ελλάδα, προτού μετακινηθεί στην SIGMA SECURITIES προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής της Ανάπτυξης Εργασιών και του CorporateFinance. Το 2000 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (IBG), και Πρόεδρος της IBG ΑΕΔΑΚ. Πριν προσχωρήσει στον Όμιλο το 2005 κατείχε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Επενδυτικής Εταιρείας Ακινήτων της ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΚΕΔ).

Έχει διατελέσει μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια και Επενδυτικές Επιτροπές πολλών Ελληνικών εταιρειών.

Ο κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι σήμερα 56 ετών. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες (B.A. George WashingtonUniversity) και Χρηματοοικονομικά (M.B.A., The American University) στην Washington D.C. των Η.Π.Α.

 

Παναγιώτα Αντωνάκου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Η κυρία Πέγκυ Αντωνάκου είναι η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας. Έχει βαθιά εμπειρία στους τομείς του Μάρκετινγκ και της Γενικής Διοίκησης, αφού έχει στελεχώσει βασικές θέσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Εντάχτηκε στην ομάδα της Microsoft τον Φεβρουάριο του 2012 ως Διευθύντρια Πωλήσεων και ανέλαβε την ηγεσία της εταιρείας ως Γενική Διευθύντρια τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Αργότερα ανέλαβε εκτεταμένη ευθύνη ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Microsoft Ελλάδας βραβεύτηκε ως η καλύτερη θυγατρική στον κόσμο μεταξύ χωρών σχετικού μεγέθους.

Πριν την Microsoft ήταν στην DELL S.A, όπου κατείχε τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Καταστημάτων Καταναλωτών και SMB για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη & Ιταλία. Εργάστηκε για πρώτη φορά στην DELL το 2002, στο τμήμα Μάρκετινγκ στην έδρα τη εταιρείας στο Όστιν, Τέξας των ΗΠΑ. Προηγουμένως κατείχε θέσεις στις General Motors USA και στην Opel Bank GMBH.

Είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά και πτυχίου MBA από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Γεννήθηκε στην Αθήνα.

 

Χρήστος Ζερεφός, Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος (Lead Independent Director), ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο. Είναι Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Νορβηγικής Ακαδημίας Επιστημών και Γραμμάτων, της AcademiaEuropaea, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και άλλων Ακαδημιών και διεθνών επιστημονικών Ιδρυμάτων. Είναι γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με το όζον, την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, τις σχέσεις όζοντος-κλίματος και τα ακραία φαινόμενα. Οι έρευνές του συνεισέφεραν σημαντικά σε διεθνείς συμφωνίες όπως το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος, Γραμματέας και Μέλος σε διάφορους διεθνούς οργανισμούς και επιτροπές.

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια έχει διατελέσει συν-συγγραφέας ή κριτής σε όλες σχεδόν τις επιστημονικές εκθέσεις για το όζον του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και κριτής των Εκθέσεων για την αεροπλοΐα και τα ακραία φαινόμενα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC (1998 και 2003). Τιμητική Διάκριση από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή-IPCC (Απρίλιος 2008) για τη συμβολή του στις επιστημονικές εκθέσεις της IPCC, η οποία τιμήθηκε, εξ ημισείας με τον τ. Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ AlGore, με το βραβείο Nobel Ειρήνης 2007.

Για το συνολικό του έργο έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, βραβεία και μετάλλια από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (π.χ. το Παγκόσμιο Βραβείο Όζοντος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ, το Blaise Pascal Medal από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών, το Kaufman Award της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, το Βραβείο της Ευρωπαϊκής και της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών, το European Union Prize for Cultural Heritage-Europa Nostra Award κ.α.). Έχει παρασημοφορηθεί από τη Γαλλική Κυβέρνηση (ταξιάρχης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα) και από άλλους διεθνείς και εθνικούς φορείς. Έχει διατελέσει Μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ) και Εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας της ΕΕ.

 

Εμμανουήλ Κακαράς, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Ο Καθηγητής Εμμανουήλ Κακαράς έχει διατελέσει από το Σεπτέμβριο του 2012 Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Έρευνας & Ανάπτυξης στη Mitsubishi HitachiPower Systems Europe GmbH. Οι τρέχουσες δραστηριότητές του επικεντρώνονται στην ευέλικτη λειτουργία θερμικών σταθμών, στις κυψέλες καυσίμου (fuelcells) και την ηλεκτρόλυση, την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα και την ανακύκλωση CO2. Από το 2018, είναι SeniorVice President για Ενεργειακές Λύσεις και Νέα Προϊόντα στην ίδια εταιρεία.

Ο κύριος Κακαράς, γεννήθηκε το 1962, έλαβε το Πτυχίο του Μηχανολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και εν συνεχεία το Διδακτορικό του από το ΕΜΠ και το Πολυτεχνείο του Braunschweig στη Γερμανία. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία το 1991 και υπηρέτησε ως Καθηγητής στο ΕΜΠ έως το 2012, οπότε και έλαβε εκπαιδευτική άδεια. Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής μερικής απασχόλησης στο ΕΜΠ. Έχει προσκληθεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Βαρσοβίας και του Τόκυο. Από το 1999 έως το 2018, ήταν Διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΔΕΠ/ ΕΚΕΤΑ).

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την εκπαίδευση και την έρευνα, ο Εμμανουήλ Κακαράς έχει υπάρξει σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το 2010 έως το 2012 ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ο καθηγητής Κακαράς έχει ευρύτατη ενασχόληση σε θέματα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Είναι Αντιπρόεδρος του Advisory Council της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας ETIP-SNET (European Technology & InnovationPlatforms on Smart Networks for Energy Transition), μέλος του CoalAdvisoryGroup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Advisory Council της Τεχνολογικής Πλατφόρμας για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως τον Ιανουάριο 2018, ήταν Πρόεδρος της European PowerPlantSuppliers Association (EPPSA) και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EU Turbines.

 

Κωνσταντίνα Μαυράκη, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Η Τίνα Μαυράκη είναι Ανώτερο Στέλεχος Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων και Οικονομικών Υπηρεσιών (Commodities and FinanceSeniorManager) με εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1998 και εδρεύει στο Λονδίνο.

Από το 2016 μέχρι πρόσφατα υπηρέτησε ως Επικεφαλής Χρηματοδότησης για την Εταιρία Gemcorp Commodities, όπου ανέπτυξε τις Διευθύνσεις των Γενικών Οικονομικών Υπηρεσιών και των Επενδυτικών Σχέσεων. Διετέλεσε Διευθύντρια Επενδυτικής Τραπεζικής για τον Όμιλο Noble (2011-2016), όπου και πραγματοποίησε επενδύσεις παγκοσμίως. Είχε μείζονα συμβολή στην ανάπτυξη του Τμήματος Μετάλλων του Ομίλου και οργάνωσε τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων αργού πετρελαίου, LNG και άνθρακα. Το 2008 ίδρυσε τη δική της συμβουλευτική εταιρία. Παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Κυβέρνηση της Ινδίας και την Πολιτεία της Maharashtra σχετικά με την πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη ρύθμιση των τιμολογίων ηλιακής ενέργειας.

Από το 1998 έως το 2007, η κα Μαυράκη εργάσθηκε στην Επενδυτική Τραπεζική ως Trader Σταθερού Εισοδήματος (FixedIncome) στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά διετέλεσε διαχειριστής κινδύνου στις αγορές Euro και US$ για την Citigroup. Στη συνέχεια, επέκτεινε τις αρμοδιότητές της στη MorganStanley συμβουλεύοντας θεσμικούς επενδυτές στην τοποθέτησή κεφαλαίων, καθώς και Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες στα ετήσια προγράμματα έκδοσης ομολογιών και στα στρατηγικά αντισταθμιστικά τους μέτρα.

Η κα Μαυράκη γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος του πτυχίου Philosophy, Politics & Economics από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου στα Χρηματοοικονομικά από το LondonBusinessSchool. Είναι κάτοχος του CFA Charter.

Το 2012 ίδρυσε και διηύθυνε το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Hellenic Hope, το οποίο παρέχει σίτιση και εκπαιδευτική και ιατρική υποστήριξη σε χιλιάδες άπορα παιδιά στην Ελλάδα.

 

Ιωάννης Πετρίδης, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Γιάννης Πετρίδης είναι από το 2013 Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Refresco N.V., με έδρα το Ρότερνταμ, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου παραγωγού ποτών ιδιωτικής ετικέτας στον κόσμο, με έσοδα περίπου 4 δισ. Ευρώ και 60 μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και το Μεξικό. Ο Γιάννης Πετρίδης ήταν επικεφαλής της εισαγωγής της Εταιρείας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το 2015. Μέχρι το 2016, κατείχε επίσης τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Largo (μητρικής της Wind Hellas), σημαντικού παρόχου σταθερών, ευρυζωνικών και κινητών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Σήμερα, ο Γιάννης Πετρίδης είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της PUIG, με παγκόσμια παρουσία στην αγορά της μόδας και των αρωμάτων, στην ιδιοκτησία της οποίας βρίσκονται εμπορικές επωνυμίες όπως η Nina Ricci, η Paco Rabanne, η Carolina Herrera και ο Jean Paul Gaultier. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης της PUIG. Την περίοδο 2005-2014 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Campofrio Food Group, της μεγαλύτερης εταιρείας αλλαντικών στην Ευρώπη, ο οποίος εισήχθη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης. Κατά το διάστημα αυτό, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Ομίλου καθώς και Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής.

Ο Γιάννης Πετρίδης εργάστηκε επί 23 χρόνια με την PepsiCo Inc. Μεταξύ 2000-2010 διετέλεσε Πρόεδρος Ευρώπης του ομίλου εμφιάλωσης Pepsi Bottling Group, επεκτείνοντας σημαντικά την παρουσία του Ομίλου σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ισπανία και η Τουρκία, μέσω οργανικής ανάπτυξης και στρατηγικών εξαγορών, δημιουργώντας μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών 4 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, 20 εγκαταστάσεις παραγωγής και πάνω από 10000 εργαζομένους. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της PBG, η οποία αποσπάστηκε την PepsiCo και εισήχθη στο NYSE το 1999. Προηγουμένως, κατείχε τη θέση του Προέδρου PepsiCo Ισπανίας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της PepsiCo Ελλάδας/Βαλκανίων, ενώ κατείχε και διάφορες θέσεις μάρκετινγκ και franchise στην εταιρεία, στη Μέση Ανατολή, ασχολούμενος με όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τόσο του Τομέα Ποτών όσο και του Τομέα Τροφίμων της PepsiCo.

Πριν από την PepsiCo, ο Γιάννης Πετρίδης συνεργάστηκε με την Procter and Gamble Company, στη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Γεννήθηκε το 1958 και έχει πτυχίο Bachelors και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Masters με Διάκριση) στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, καθώς και MBA από το Harvard Business School. Κατάγεται από την Κύπρο.

 

Αλέξιος Πιλάβιος, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Ο κ. Αλέξιος Πιλάβιος είναι σήμερα μη εκτελεστικός Πρόεδρος της Alpha AssetManagement Α.Ε.Δ.Α.Κ. και Αντιπρόεδρος της ABC Factoring. Είναι επίσης Πρόεδρος της Εταιρίας Εκκαθάρισης Συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στους τομείς των Τραπεζών, της Διαχείρισης Επενδύσεων και των Κεφαλαιαγορών.

Στη διάρκεια της τριανταπεντάχρονης καριέρας του κατείχε ανώτατες θέσεις στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (2004-2009) και Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank (Επικεφαλής της μονάδοςWealthManagement) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης (2009-2017).

Έχει διατελέσει επίσης για αρκετά χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Επενδύσεων και της Alpha AssetManagement (1992-2004). Την περίοδο 1996-2000 ήταν επίσης Πρόεδρος της Ενώσεως Θεσμικών Επενδυτών.

Πριν από τη θητεία του στον Όμιλο της Alpha Bank κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στην Τράπεζα Εργασίας, την Εμπορική Τράπεζα και την ΕΤΕΒΑ.

Γεννημένος το 1953, έχει αποφοιτήσει από το Κολλέγιο Αθηνών και είναι κάτοχος BSc (Econ) από το LondonSchool of Economics, MSc στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Essex και PhD στα Οικονομικά της Παιδείας από το LondonUniversityInstitute of Education.

 

Γεώργιος Χρυσικός, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

Ο Γεώργιος Χρυσικός είναι Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής της Grivalia Properties. Ξεκίνησε την συνεργασία του με την Eταιρία στις αρχές του 2006 ως Διευθυντής Επενδύσεων και Μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής και εκλέχθηκε Μέλος του Δ.Σ. το 2007. To 2008 ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας. Κατέχει ηγετικό ρόλο στην χάραξη της στρατηγικής της Εταιρείας και έχει συμβάλλει καταλυτικά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της, με πρόσφατη αυτή του Ιανουαρίου του 2014. Η ομάδα του και ο ίδιος πραγματοποίησαν συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία άνω των €700 εκατομμυρίων από αγορές και πωλήσεις στην Ελλάδα και την Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, κτίζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο της Grivalia Properties.

Ο Γ. Χρυσικός ίδρυσε την πλατφόρμα της Grivalia Hospitality με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων προς τον υψηλού επιπέδου τουριστικό τομέα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Γ. Χρυσικός είναι μη εκτελεστικό Μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Eurobank, της Μυτιληναίος και της PraktikerHellas.

Στο παρελθόν, ο Γ. Χρυσικός διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της CorporateValuePartners, Διευθύνων Σύμβουλος της DTZ Ελλάδος, Σύμβουλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Ομίλου ΙΑΣΩ και Ανώτερο Στέλεχος με ειδίκευση στο Private Equity για την McKinsey & Co στα γραφεία του Λονδίνου. Επίσης, διαθέτει εμπειρία στην κατασκευαστική βιομηχανία στην Ελλάδα, έχοντας υπάρξει Υπεύθυνος Έργου (Project Manager) για περισσότερα από 2 έτη σε εξειδικευμένη κατασκευαστική εταιρεία.

Ο Γ. Χρυσικός γεννήθηκε το 1972 και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MBA) σε CorporateFinance & Strategy από το ColumbiaBusinessSchool (NY), Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) σε Engineering & Construction Management από το UC Berkeley (CA), και πτυχίου (MEng) Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών. Επίσης, είναι μέλος του Royal Institute of Chartered Surveyors (MRICS). Σε νεότερη ηλικία ο Γ. Χρυσικός υπήρξε πρωταθλητής ιστιοπλοΐας και μέλος της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας για πολλά συναπτά έτη.

 

Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τετραετής και παρατείνεται μέχρι την πρώτη τακτική γενική συνέλευση μετά τη λήξη της θητείας του, η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει την πενταετία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων