Γράφει η Χρυσάνθη Πασσά
Αδιαμφισβήτητα η μάστιγα της σύγχρονης εποχής είναι η ανεργία. Η ανεργία, είτε αυτή οφείλεται στην απώλεια εργασίας είτε στη μη εύρεση εργασίας, μπορεί να επιφέρει ποικίλες ψυχολογικές επιπτώσεις. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι άνεργοι εκδηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικής ευεξίας, από αυτά των υπολοίπων που εργάζονται.
Η ανεργία έχει κυρίως συνδεθεί με μια σειρά από ψυχολογικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, ακόμα και η κατάχρηση ουσιών. Το σοκ που προκαλεί αυτή η αλλαγή γεμίζει το άτομο με συναισθήματα απογοήτευσης, πικρίας, ανικανότητας, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αβεβαιότητας για το μέλλον. Σημασία όμως δεν έχει να αναπτύξουμε άλλη μια φορά όλα αυτά τα αρνητικά στοιχεία, αλλά να μιλήσουμε για τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ένα θετικό τρόπο σκέψης.
Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η απώλεια εργασίας μοιάζει σα διαδικασία με αυτή του πένθους. Περνώντας λοιπόν διάφορα στάδια, αναγκαζόμαστε να δεχτούμε την απώλεια, να ωριμάσουμε μέσα από αυτή και να ανασυγκροτηθούμε. Ο καθένας μας μπορεί να επανεκτιμήσει τις προσωπικές του ικανότητες και να αναπτύξει στοιχεία του χαρακτήρα του που ίσως είχε παραμελήσει στο παρελθόν. Για παράδειγμα, να παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα επιμόρφωσης ή ακόμα και να βρει νέα ενδιαφέροντα, όπως η σωματική άσκηση (στη φύση και όχι σε κάποιο γυμναστήριο) που αποδεδειγμένα χαρίζει αυξημένα επίπεδα ευεξίας.
Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τον άνεργο στην κατανόηση των προβλημάτων του, αλλά και στο να μην υποβιβάζει τον εαυτό του και τις δυνατότητες του. Άλλωστε, είναι μια περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου που του δίνεται η ευκαιρία να συσφίξει τους οικογενειακούς δεσμούς. Τα χρήματα δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, Ιδέες πολλές, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Ένα δείπνο που θα το ετοιμάσει όλη η οικογένεια ή και μια εξωτερική δραστηριότητα που θα επιλέξουν να κάνουν μαζί.
Το κυριότερο όλων όμως είναι το πόσο θετικά συναισθήματα μπορεί να αποκτήσετε βοηθώντας κάποιον άλλον που το έχει πραγματικά ανάγκη. Τρέχοντας καθημερινά όλοι στον εργασιακό στίβο ξεχνάμε το συνάνθρωπο. Όντας άνεργος έχεις την ευκαιρία να εργαστείς εθελοντικά και να προσφέρεις. Έρευνες στο Stony Brook University υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένα 50% των ανθρώπων που κάνουν εθελοντική εργασία αισθάνονται συναισθηματικά καλύτερα.
Δείτε λοιπόν την περίοδο της ανεργίας σαν μια προσπάθεια ανακάλυψης και επεξεργασίας θετικών συναισθημάτων, με τα οποία μάλιστα θα είστε οπλισμένοι όταν έρθει η νέα ευκαιρία για εργασία.
* Η Χρυσάνθη Πασσά είναι Ψυχολόγος, MSc Αναπτυξιακές Διαταραχές