Ο αριθμός των πλειστηριασμών αυξάνεται πλέον με γεωμετρική πρόοδο. Μόνο για αύριο, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένοι 717 πλειστηριασμοί. Για την επόμενη εβδομάδα ακόμη 1.011 και ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 προγραμματίζονται συνολικά 24.941.
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι με την εκπνοή του νόμου Κατσέλη, όπως τουλάχιστον τον γνωρίζουμε, τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας θα πέσουν δραματικά.
Σήμερα, ο νόμος καλύπτει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Ήδη, οι τράπεζες ζητούν το όριο αυτό να μειωθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Ποια είναι, όμως, η κατάσταση που επικρατεί. Ποια νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις στεγαστικών δανείων;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ήταν μόλις 2,2 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Σήμερα, επί συνόλου περίπου 60 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων, το 44,3%, δηλαδή περίπου 27,5 δισ. ευρώ, είναι προβληματικά.
Συνολικά, το 68,1% των προβληματικών δανείων (Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα), με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια διαμορφώνεται σε 74,1%, κοινώς τα περισσότερα προβληματικά στεγαστικά δάνεια έχουν μπει βαθιά στα «κόκκινα».
Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει κατ’ αρχάς από τους Θεσμούς την παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας ως έχει, δηλαδή με τα σημερινά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όμως, με δεδομένο ότι τόσο ο SSM όσο και οι τράπεζες αντιδρούν, το επόμενο βήμα θα είναι η διαπραγμάτευση για τα όρια προστασίας.
Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί το μοντέλο της Κύπρου, σύμφωνα με το οποίο το κράτος θα καταβάλλει το 1/3 της εκάστοτε δανειακής δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει τα υπόλοιπα 2/3 της οφειλής.