Δύο θησαυροί που περιέχουν συνολικά σχεδόν 300 ασημένια νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων αραβικών και γερμανικών, ανακαλύφθηκαν κοντά στα ερείπια ενός φρουρίου των Βίκινγκς στη βορειοδυτική Δανία, ανακοίνωσε το μουσείο που θα τα φιλοξενήσει την Πέμπτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι θησαυροί ανακαλύφθηκαν από μια νεαρή γυναίκα σε απόσταση λίγων μέτρων σε ένα χωράφι με καλαμπόκι ενώ περπατούσε με έναν ανιχνευτή μετάλλων ως μέρος μιας ομαδικής εκστρατείας εκσκαφής.
«Ένας τέτοιος θησαυρός είναι πολύ σπάνιος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λαρς Κρίστιαν Νόρμπαχ, διευθυντής του Μουσείου της Βόρειας Γιουτλάνδης.
Τα ασημένια νομίσματα βρέθηκαν περίπου οκτώ χιλιόμετρα από το κυκλικό φρούριο Fyrkat, κοντά στην πόλη Hobro. Σύμφωνα με τις επιγραφές, χρονολογούνται από τη δεκαετία του 980.
Εκτός από τα δανέζικα, τα αραβικά και γερμανικά νομίσματα, καθώς και κομμάτια ενός πολύτιμου λίθου 500 γραμμαρίων από τη Σκωτία ή την Ιρλανδία αποτελούν μέρος της ανακάλυψης .
«Η έκπληξη είναι ότι ο θησαυρός χρονολογείται από την ίδια περίοδο με αυτό το φρούριο των Βίκινγκς, που χτίστηκε από τον βασιλιά Χάραλντ «Μπλε δόντι», ο οποίος είναι ο ιδρυτής της Δανίας», είπε ενθουσιασμένος ο Λαρς Κρίστιαν Νόρμπαχ, . «και θα μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία των Βίκινγκς.
Ο Λ. Κρίστιαν, πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των θησαυρών – που έθαψαν οι Βίκινγκς κατά τη διάρκεια των πολέμων – και του φρουρίου, το οποίο κάηκε περίπου την ίδια περίοδο.
Τα δανικά νομίσματα κόπηκαν σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τον βασιλιά Χάραλντ, εξήγησε ο διευθυντής του Μουσείου της Βόρειας Γιουτλάνδης
Οι ιδιωτικές αρχαιολογικές πρωτοβουλίες είναι νόμιμες στη Δανία, εφόσον συμφωνήσει και ο ιδιοκτήτης της γης και τα ευρήματα επιστραφούν στα μουσεία.
Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές το ερχόμενο φθινόπωρο, μετά το τέλος της περιόδου συγκομιδής.
Η ελπίδα τους είναι να βρουν τους τάφους και πιθανότατα τα σπίτια των πρώην ιδιοκτητών αυτών των κλοπιμαίων.
Το κοινό θα μπορεί να δει τα ευρήματα αυτό το καλοκαίρι στο Μουσείο Ιστορίας του Άαλμποργκ, όπου θα εκτίθενται από την 1η Ιουλίου.
Η γυναίκα που έκανε την ανακάλυψη θα λάβει οικονομική αποζημίωση, το ύψος της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό.
Πηγή: Ηotnews.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Πηγή: ertnews.gr