Κομβική για την τύχη των τηλεοπτικών αδειών θα είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν είναι συνταγματικός ο «νόμος Παππά».
Παρότι εκκρεμεί και η προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα, η απόφαση του ΣτΕ θα απελευθερώσει ή θα τερματίσει τη διαδικασία, με τις πολιτικές εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες στη δεύτερη περίπτωση.
Ενδεικτική αυτής της αναμονής είναι η πρόταση των τεσσάρων «νικητών» στη δημοπρασία να μην καταβάλουν εντός 15νθημέρου το ένα τρίτο του ποσού (δηλαδή 84 εκατ. ευρώ συνολικά), όπως ορίζει ο νόμος, αλλά να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, δεδομένου ότι η συνεδρίασή του θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες με τους τέσσερις πλειοδότες («προσωρινούς υπερθεματιστές»), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες γι’ αυτή την πρόταση αλλά περιορίσθηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον νόμο».
Στους «διαδρόμους» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, πάντως, στη διάρκεια των συναντήσεων, ακούσθηκε και η ενδιάμεση σκέψη να κατατεθεί το ποσόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των «νικητών» να πληρώσουν το τίμημα και, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του ΣτΕ, να τους επιστραφεί.
Πλην απροόπτου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να καταβάλει 24,6 εκατ. ευρώ, ο Θοδωρής Κυριακού 25,3 εκατ. ευρώ, ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας 17,4 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Αλαφούζος 14,5 εκατ. ευρώ. Η μη καταβολή του ποσού σημαίνει απώλεια της αδείας.
Ποσά που επιβάλλουν την αναζήτηση συνεργειών (με τους ηττημένους στη δημοπρασία αλλά και ενδιαφερόμενους που δεν μετείχαν στον διαγωνισμό), προκειμένου να γίνει εφικτή η εκκίνηση και η λειτουργία των νέων καναλιών. Ήδη έγινε γνωστό ότι το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Καλογρίτσας θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Alpha και θα έχει συνάντηση με τον Δημήτρη Κοντομηνά.