Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τηλεοπτικές άδειες: μάχη μέχρις εσχάτων για την τυχερή τετράδα

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές ώρες, σε ένα σκηνικό που θυμίζει ροντέο και είναι πραγματικά πρωτοφανές, όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά και για τα παγκόσμια χρονικά.

Αναφορικά με την όλη διαδικασία υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά: θα υπάρχει πληροφόρηση πως η μία άδεια και μετά η επόμενη και η επόμενη και η επόμενη κατακυρώθηκαν; Τουλάχιστον, για να ξέρουμε πότε περίπου τελειώνει ο κάθε γύρος και πόσο διαρκεί. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο το να γνωρίζουμε ποιοι θα πάρουν την κάθε άδεια, αν και έχω μάθει εδώ και αρκετό καιρό σε αυτή τη δουλειά πως, αν μια διαρροή είναι να γίνει, θα γίνει. Απλώς, εδώ δεν βλέπω, αν υπάρχει συμφέρον για οιαδήποτε πλευρά να κάνει διαρροές και να καλλιεργήσει κλίμα, την ώρα που το παιχνίδι κρίνεται μέσα στους τέσσερις τοίχους της ΓΓΕΕ.

Ως προς τους παίχτες, έχουμε ένα σκληρό μπρα ντε φερ οχτώ εταιρικών σχημάτων για τέσσερις άδειες. Με άλλα λόγια, ένας στους δύο κερδίζει. Από το πρωί, η μιντιακή και πολιτική πιάτσα παίζει… τετράδες και προσπαθεί να προβλέψει ποιοι θα είναι οι τέσσερις τυχεροί, οι οποίοι αναμένεται να πληρώσουν πολύ υψηλά τιμήματα για τις τέσσερις άδειες. Πάντως, με τα τρέχοντα δεδομένα, οιαδήποτε πρόβλεψη δεν έχει καμία βάση σε μια διαδικασία πλειστηριασμού, όπου μπορεί να υπάρχουν πολλές εκπλήξεις. Με αυτό το δεδομένο, σημασία έχει περισσότερο μια καταγραφή των κινήσεων των παιχτών στη σκακιέρα.

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη κατεβαίνει με δύο κανάλια, με γνωρίζοντες να αναφέρουν πως το ένα θα μπορούσε να πάρει άδεια και το άλλο να μείνει εκτός, οδεύοντας ενδεχομένως για την κατηγορία των ψυχαγωγικών, μη ενημερωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Το σενάριο που συζητείται είναι πως η κυπριακή εταιρεία θα μπορούσε να έχει περισσότερες πιθανότητες και το Star να πάει στην επόμενη διαδικασία πλειστηριασμού. Παράλληλα, το εξώδικο του ομίλου εναντίον των νέων παικτών Καλογρίτσα και Σαββίδη έχει, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο κ. Καλογρίτσας τώρα, συμμετέχει στο διαγωνισμό παρά το ότι η εγγυητική του επιστολή κατατέθηκε εκπρόθεσμα (από την τράπεζα Αττικής, πράγμα που επίσης έχει εγείρει συζητήσεις), ενώ ο Ιβάν Σαββίδης εμφανίζεται αποφασισμένος μεν να βάλει χρήματα για μια άδεια, προβληματισμένος δε για το σύνολο των εξελίξεων, αλλά και για τις επιθέσεις που δέχεται. Άλλωστε, όπως έλεγε συνομιλητής του κ. Σαββίδη, ο ίδιος είχε επιφυλάξεις για την όλη διαδικασία, έχει αποφασίσει όμως να μπει γερά από τη στιγμή που… μπήκε στον χορό.

Οι δύο πιο ψύχραιμοι παίκτες, αναμφίβολα, είναι ο όμιλος Κυριακού και ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Έχουν επικεντρώσει στις δικές τους στρατηγικές και δεν έχουν μπει τόσο έντονα στο blame game εναντίον των άλλων υποψηφίων. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο όμιλος Κοντομηνά βρίσκεται κοντά σε σπουδαία ντιλ με τον όμιλο Λάτση για την είσοδο του δεύτερου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, εξέλιξη που αν μη τι άλλο έχει μεγάλη σημασία ενόψει των εξελίξεων.

Τέλος, το ντουέτο Μαρινάκη-Αλαφούζου είναι σε κάθε περίπτωση εκρηκτικό. Πολλοί δυσκολεύονται να φανταστούν τη συνύπαρξη των δύο στο ίδιο μιντιακό φάσμα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί και η σκληρή κόντρα του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ με την κυβέρνηση, η οποία πλέον θυμίζει… μάχη χαρακωμάτων, καθώς ο επιχειρηματίας βλέπει πίσω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς μεθοδεύσεις αποκλεισμού του. Ο κ. Μαρινάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να βάλει πολλά χρήματα για μια άδεια και από το στρατηγείο του εκφράζεται αισιοδοξία, ενώ από το Φάληρο επιμένουν πως θα βάλουν και αυτοί όσα χρειαστεί, μιας και δεν έχουν άλλο τρόπο να πάρουν άδεια, με δεδομένη την ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και η έκβασή του ανοιχτή. Μπορείτε και εσείς να στοιχηματίσετε για την τετράδα σας, άλλωστε χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να μάθουμε τι έχει συμβεί, υπάρχει άπλετος.

Υ.Γ. 1: Τέτοια διαδικασία δεν έχει ξαναϋπάρξει στα χρονικά. Και δεν τιμά τη χώρα το να μπαίνουν καναλάρχες με σλιπινγκ μπαγκς και στρώματα στην ΓΓΕΕ. Κρίμα.

Υ.Γ. 2: Τι ετοιμάζονται να κάνουν καναλάρχες που εκπέμπουν ήδη, σε περίπτωση που μείνουν εκτός; Νέα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία, όπως μου εξηγούσαν νομικοί κύκλοι, θα έχουν καλύτερη τύχη από αυτά που εκδικάστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Υ.Γ. 3: Ετοιμάζονται και οι προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του πλαφόν των 4 αδειών. Βέβαια, μέχρι να βγει τέτοια απόφαση, ζήσε Μάη μου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων