Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Τηλεοπτικές άδειες: ποιος θα δώσει τα πιο πολλά σε ένα άγνωστο τηλεοπτικό τοπίο

Στις 9 σήμερα το πρωί ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών -τηλεοπτικές άδειες-, με τους περισσότερους εκ των διαγωνιζομένων να την έχουν ήδη καταγγείλει ως διαβλητή, αλλά και διακεκριμένους νομικούς να προεξοφλούν ότι θα κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ και κατόπιν και από τη διεθνή Δικαιοσύνη.

Παρά τους καθησυχαστικούς ισχυρισμούς του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά, στην τελική πρόβα προσομοίωσης του διαγωνισμού το ηλεκτρονικό σύστημα κόλλησε δύο φορές, παρουσία όσων θα μετάσχουν στον πλειστηριασμό. Παράλληλα, δύο εκ των διαγωνιζομένων, και συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των ομίλων Καλογρίτσα και Βρυώνη δε θα έπρεπε να συμμετέχουν στον σημερινό διαγωνισμό.

Η μεν πλευρά Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή, η δε πλευρά Βρυώνη κατέθεσε ναι μεν εμπρόθεσμα την εγγυητική, αλλά αυτή είχε διάρκεια 36 ημερών, και όχι 365 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος. Η επιτροπή, όμως, απέρριψε τη συμμετοχή μόνον του ομίλου Βρυώνη και όχι του κ. Καλογρίτσα.

Την ίδια ώρα στη Βουλή βαρύτατες καταγγελίες για τη σχέση της κυβέρνησης με τον κ. Καλογρίτσα έκανε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Σπίρτζη ότι η οδική σύνδεση Πύργος – Πάτρα εσκεμμένα κατατμήθηκε σε 8 δημοπρατήσεις «για να πάρει τις 3 ο νέος σας εθνικός εργολάβος».

Ζήτημα προκύπτει και από την πληροφορία ότι (σύμφωνα με τον Alpha) o Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Δημοσίου στην υπόθεση των αδειών, ο οποίος μάλιστα χθες εισηγήθηκε υπέρ του κ. Καλογρίτσα στην εμπλοκή που προέκυψε, πριν από ένα μήνα είχε εμφανιστεί ως συνήγορος του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Άρειο Πάγο.

Πέραν αυτών, ο κ. Παππάς προανήγγειλε ότι θα δώσει και θεματικές άδειες, χωρίς να εξηγήσει πόσες θα είναι αυτές, αλλά και τι περιεχόμενο θα έχουν. Επιπλέον, η σημερινή διαδικασία έχει ως μόνο κριτήριο χορήγησης των αδειών το τίμημα που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι. Είναι προφανές πως αν ο σημερινός πλειστηριασμός «ανεβεί» σε δυσθεώρητα ποσά, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι και οικονομικώς βιώσιμα τα κανάλια που θα αποκτήσουν τις άδειες, πολύ περισσότερο περισσότερο τα νέα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν επιπλέον να επενδύσουν και στις τεχνολογικές υποδομές που απαιτούνται.

Η διεθνώς πρωτοφανής διαδικασία θα υποχρεώσει τους διαγωνιζόμενους να παραμείνουν για τουλάχιστον 48 ώρες έγκλειστοι σε δωμάτια της Γενικής Γραμματείας. Σημειωτέον δε ότι όσοι πλειοδοτούν και κερδίζουν τις άδειες θα παραμείνουν και εκείνοι μέχρι τέλους στο κτίριο, χωρίς κανείς να γνωρίζει τα ονόματά τους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων