Η απώλεια του Κώστα Καζάκου βυθίζει στη θλίψη το ελληνικό θέατρο. Έφυγε σήμερα, σε ηλικία 87 ετών και αφήνει πίσω του μια σπουδαία καριέρα που του χάρισε την αγάπη του κόσμου, ο οποίος τον γνώρισε μέσα από τον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και την πολιτική.
Ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στον Ευαγγελισμό με αναπνευστικά προβλήματα.
Υπήρξε εμβληματικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, σκηνοθέτης και θιασάρχης. Μεγάλος πρωταγωνιστής, από την πρώτη του εμφάνιση μετά την αποφοίτησή του από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε κλασικά έργα.
Διένυσε μια μεγάλη πορεία με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα σπουδαίων συγγραφέων, ερμηνεύοντας θεατρικά κείμενα κλασσικής και σύγχρονης δραματουργίας, ενώ ξεχώρισε στην χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Στις εκλογές του 2007 και του 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ.
Πρώτη του σύζυγος υπήρξε η Τζένη Καρέζη με την οποία διένυσαν κοινή πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο και απέκτησαν μαζί έναν γιο τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Από τον δεύτερο γάμο με την Τζένη Κόλλια απέκτησε 4 παιδιά.
Την θλίψη του για την απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού εξέφρασε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για μια πληθωρική και δυναμική προσωπικότητα διαρκώς παρούσα στην Τέχνη όπως και στη δημόσια ζωή, ενώ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή τον αποχαιρετά κάνοντας λόγο για γενναιόψυχη προσωπικότητα με διεισδυτικό στοχασμό και βαθιά συνείδηση της κοινωνικής αποστολής της τέχνης.
Συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην βουλή στην μνήμη του.
Η πορεία και το έργο του
Άνθρωπος στωικός, σοβαρός και με «ατσάλινο νευρικό σύστημα». «Δίνουμε εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο, δύο φορές τον χρόνο ψάχνουμε δουλειά», έλεγε.
Γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο Ηλείας, έχοντας καταγωγή από τη Μάνη. Το 1953 άρχισε να σπουδάζει στη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου, με δασκάλους τον Γρηγόρη Γρηγορίου και τον Κάρολο Κουν ο οποίος εκτίμησε το ταλέντο του και τον πήρε μαζί του στο θέατρο Τέχνης.
«Θα είναι πάντα στις καρδιές μας, πάντα θα θυμόμαστε τον Κώστα Καζάκο για την απλότητά του, την αθωότητά του και την αγωνιστικότητά του. Ο Καζάκος ήταν σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα και μιας εποχής που ο λαός μας αγωνίστηκε για τη δημοκρατία. Ένας πραγματικός αγωνιστής, ένας πραγματικός άνθρωπος που μας άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη όχι μόνο καλλιτεχνική αλλά και δημοκρατική» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Στέλιος Μάινας.
Ταινία σταθμός στη ζωή του ήταν το πολεμικό δράμα του Ντίνου Δημόπουλου «Κοντσέρτο για πολυβόλα» που έγινε μεγάλη επιτυχία το 1967. Στα γυρίσματα της ταινίας ερωτεύτηκε και τελικά παντρεύτηκε τη συμπρωταγωνίστρια του Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησαν έναν γιο, τον γνωστό ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους στην ιστορία του θεάτρου η παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» επί χούντας, το 1973.