«Μικρό καλάθι» θα πρέπει να κρατάει η ΔΕΠΑ και η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις προσδοκίες για μειωμένες τιμές φυσικού αερίου από τη Gazprom. H αντιπροσωπεία της ρωσικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα για συνέχιση της διαπραγμάτευσης, η οποία ξεκίνησε μετά από ελληνικό αίτημα, από ότι μαθαίνουμε είναι χαμηλού επιπέδου. Επιπλέον, από τις αρχικές ακόμη συναντήσεις, έγινε φανερό ότι η Gazprom δεν έχει διάθεση να συζητήσει επί της ουσίας το ελληνικό αίτημα.
Το κλίμα επιβάρυνε δεόντως και η πρόσφατη παρέμβαση Πούτιν αναφορικά με τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που έδωσε το κατάλληλο σήμα πρώτα από όλα στις ελεγχόμενες από το Κρεμλίνο εταιρείες. Ωστόσο και το παραπάνω να μην ίσχυε, το ελληνικό αίτημα αφορά μια σύμβαση με ελάχιστο χρόνο ζωής, αφού λήγει το 2016. Έτσι, οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα λόγο να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά το ελληνικό αίτημα, έστω και αν διατυπώθηκε και από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, καθώς το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή της ΔΕΠΑ στη διεθνή διαιτησία.
Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα, ενώ η έκδοση της απόφασης θα συμπέσει με την εκπνοή της ισχύος της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας -Ρωσίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, εκτελεστές της οποίας είναι η Gazprom από ρωσικής πλευράς και η ΔΕΠΑ από Ελληνικής. Με το δεδομένο αυτό, το αίτημα της Ελληνικής πλευράς για παράταση της σύμβασης πέραν του 2016, θα το αξιοποιήσει η Ρωσία θέτοντας τους δικούς της όρους, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα γίνει.
Με πιο απλά λόγια, οι μέχρι τώρα ολιγωρίες της Ελληνικής πλευράς, η αγνόηση (δεν πιστεύουμε ότι ήταν αθέλητη) των όσων έπραξαν οι άλλοι πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη με κατάληξη τη μείωση των τιμών αναδρομικά, και η αποφυγή της ΔΕΠΑ να προσφύγει στη διαιτησία αμέσως, και όχι μετά από κύκλο διαπραγμάτευσης, οδήγησαν σε χάσιμο χρόνου, και πρόσφεραν στη ρωσική εταιρεία πολύ καλύτερη θέση έναντι της ΔΕΠΑ.
Θα μπορούσαμε να πούμε «καλά να πάθουν, ας πρόσεχαν». Μόνο που την «απροσεξία» της ΔΕΠΑ την πληρώνει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία με τις εξωφρενικές τιμές που χρεώνει το αέριο η ρωσική εταιρεία.