Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Θολό το τραπεζικό τοπίο της ευρωζώνης

Ενώ το χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να κρατηθεί με τα δόντια πάνω από τις 1000 μονάδες, -καθώς η πίεση στις τράπεζες παραμένει έντονη λόγω της αβεβαιότητας, όχι μόνο της επιτυχίας της ιδιωτικής συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίων, αλλά και για το τι και πώς θα πράξει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την «επόμενη μέρα»-, η κρίση στην ευρωζώνη αναδεικνύει την ασυνεννοησία των κυβερνήσεων σε ότι αφορά την ενιαία εποπτεία του κλάδου των τραπεζών και την εκκαθάριση των τραπεζών που θα πτωχεύουν στο εξής. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά και μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Γερμανίας.

Οι Financial Times μας πληροφόρησαν χθες ότι οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν πρόταση που δίνει στην ίδια την Κομισιόν την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, μέσα από ένα ενιαίο μηχανισμό εκκαθαρίσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα και χωρίς δικαίωμα των κρατών για βέτο. Η πρόταση αυτή που ξεπερνά τις νομικές και πολιτικές επιφυλάξεις της Γερμανίας, ουσιαστικά θα παρέχει το δικαίωμα επιβολής διακοπής της λειτουργίας των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κεφάλαια από έναν κοινό λογαριασμό. Η πρόταση προβλέπει τη σύσταση ενός Σώματος Εκκαθαρίσεων που θα προετοιμάζει, θα προτείνει και θα επιβάλλει τις αποφάσεις μέσω ενός εκτελεστικού συμβουλίου που θα αποτελείται από ανθρώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ και όχι των κρατών-μελών.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, γινόμενη καλύτερη από ένα απλό δίκτυο εθνικών ταμείων εκκαθαρίσεων, καθώς θα συγκεντρώνει πόρους από όλες και για όλες τις τράπεζες. Η πρότασή της όμως έρχεται δεύτερη, καθώς προ ημερών Μέρκελ και Ολάντ ανακοίνωσαν δικό τους σύστημα διασώσεων που είναι λιγότερο αποτελεσματικό από αυτό της Κομισιόν. Το θέμα είναι ότι η Γερμανία δεν θέλει ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με περισσότερες εξουσίες στο κλείσιμο τραπεζών και την κατάσχεση ενεργητικών. Και αυτό δεν είναι μια πολιτική θέση, μάλλον φοβάται ότι μπορεί κάποια στιγμή να αφορά και δικές της τράπεζες που ως γνωστόν είναι εκτεθειμένες στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων