Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

The New Yorker: Το επιχειρησιακό σχέδιο του Μπάιντεν αφορά και την κλιματική αλλαγή – Θα κάνει άραγε τη διαφορά;

Η διοίκηση έχει ένα φιλόδοξο όραμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά είναι μόνο μια αρχή.

Η πρώτη γνωστή αναφορά στα άνθη κερασιάς της Ιαπωνίας προέρχεται από το παλαιότερο κείμενο που σώζεται στη χώρα, το Kojiki, το οποίο ολοκληρώθηκε το 712. Η Ιαπωνία προσπαθούσε να ξεφύγει από την επιρροή του πιο ισχυρού γείτονά της, της Κίνας, και τα άνθη της κερασιάς έγιναν σύμβολο της ιαπωνικής ταυτότητας, σε αντίθεση με τα δαμάσκηνα των Κινέζων. Στις αρχές του ένατου αιώνα, η πρακτική της προβολής των ανθών κερασιάς είχε καθιερωθεί τόσο, που η ημερομηνία της κορυφής της άνθισης εμφανίστηκε σε ιαπωνικά ποιήματα και άλλα λογοτεχνικά έργα.

Με βάση αυτές τις πηγές, οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από μια χιλιετία βοτανικής ιστορίας. Τα δέντρα, όπως δείχνουν τα δεδομένα, τις τελευταίες δεκαετίες ανθίζουν ολοένα και νωρίτερα. Τον περασμένο μήνα, έσπασε κάθε ρεκόρ. Στην πόλη του Κιότο, η αιχμή της άνθισης ήταν έσπασε ρεκόρ 120 ετών και δέκα ημέρες νωρίτερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 30ετίας. Στην πόλη της Χιροσίμα, τα άνθη εμφανίστηκαν οκτώ ημέρες νωρίτερα από το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο κρατούσε από το 2004. Εκτός από την ένδειξη της άνοιξης, τα άνθη έχουν πλέον γίνει, όπως το έθεσε η Washington Post, «ένα σημάδι της κλιματικής αλλαγή.”

Την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα άνθη στο Κιότο άνθιζαν πρόωρα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε στην Πενσυλβάνια για να παρουσιάσει το τελευταίο του σχέδιο δαπανών, με στόχο, εν μέρει, την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η πρόταση, την οποία η κυβέρνηση ονόμασε το αμερικανικό σχέδιο εργασίας, περιλαμβάνει ογδόντα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για συστήματα μαζικής διαμετακόμισης, άλλα ογδόντα δισεκατομμύρια δολάρια για την Amtrak για την επέκταση των υπηρεσιών και τις απαραίτητες επισκευές, και εκατό δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Θα διαθέσει εκατόν εβδομήντα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα, τριάντα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για έρευνα σε τεχνολογίες μείωσης των εκπομπών και ανθεκτικότητας του κλίματος, και δέκα δισεκατομμύρια για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα ασχολείται με το κλίμα.

Το σχέδιο θα οδηγήσει σε «μετασχηματιστική πρόοδο στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Μπάιντεν, μιλώντας σε μια σχολή ξυλουργών έξω από το Πίτσμπουργκ.

Η πράσινη δαπάνη που προτείνει ο Μπάιντεν περιέχεται σε ένα πακέτο των δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο εκτεταμένο που θα επηρέαζε σχεδόν κάθε πτυχή της αμερικανικής ζωής. Αυτή η επέκταση είναι, πιθανώς, σκόπιμη. Η Διοίκηση προωθεί την πρόταση ως έναν τρόπο καταπολέμησης της ανισότητας, προωθεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εργασία, μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ανοικοδομεί τους γηράσκοντες δρόμους, γέφυρες και υδάτινα συστήματα της χώρας και αντισταθμίζει τους Κινέζους. Σιωπηρή στο σχέδιο είναι η υπόθεση ότι αυτοί οι στόχοι είναι συμβατοί. Το εάν αυτό ισχύει ή όχι, είναι, ωστόσο, μια ανοιχτή ερώτηση.

Πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε Πρόεδρος, αντιμετώπισε μια κατάσταση όχι αντίθετη με αυτήν που αντιμετωπίζει ο Μπάιντεν σήμερα. Η κυβέρνηση Μπους είχε αφήσει πίσω της ένα οικονομικό χάος. η ανεργία ήταν υψηλή, και παρέμεινε έτσι, καθώς η χώρα, τεχνικά, άρχισε να ανακάμπτει. Ο Ομπάμα προώθησε ένα πακέτο τόνωσης – το American Recovery and Reinvestment Act, ή το A.R.R.A. – που περιελάμβανε περίπου εκατό δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών. Η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν παρόμοια πακέτα, τα οποία, τουλάχιστον σε χαρτί, πρόσθεσαν άλλα «πράσινα ερεθίσματα» αξίας τριακόσιων πενήντα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια πρόσφατη έκθεση για όλες αυτές τις δαπάνες από αναλυτές στο World Resources Institute, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι είχε μικτά αποτελέσματα. Ενώ το χρήμα πράσινης τόνωσης παρήγαγε θέσεις εργασίας και «βοήθησε στη δημιουργία νέων βιομηχανιών», η επίδραση στις εκπομπές άνθρακα ήταν συντριπτική. Στη δεκαετία μετά το A.R.R.A., οι εκπομπές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέκαμψαν. Στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, συνέχισαν να ανεβαίνουν. Κατά την ίδια περίοδο, η «ένταση άνθρακα» – το ποσό του CO2 που παράγεται ανά δολάριο οικονομικής δραστηριότητας – μειώθηκε ελαφρώς στις ΗΠΑ, αλλά όχι πιο γρήγορα από ό, τι είχε πέσει πριν από την κρίση. A.R.R.A. «Ήταν μια επιτυχία στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά δεν πέτυχε τους στόχους μείωσης των εκπομπών», δήλωσε ο David Popp, καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και συν-συγγραφέας μιας άλλης έκθεσης σχετικά με τα αποτελέσματα της πράξης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μια πιθανότητα είναι ότι δεν δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα. Στο πλαίσιο της οικονομίας των ΗΠΑ, εκατό δισεκατομμύρια δολάρια είναι σχεδόν ένα σφάλμα στρογγυλοποίησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι η αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων υποδομών ορυκτών καυσίμων θα απαιτούσε τουλάχιστον είκοσι τρισεκατομμύρια δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες του σχεδίου του Μπάιντεν, η εκπρόσωπος Alexandria Ocasio-Cortez, δημοκράτης της Νέας Υόρκης, έγραψε στο Twitter ότι το σχέδιο του Προέδρου έπρεπε «να είναι πολύ μεγαλύτερο».

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η δαπάνη χρημάτων δεν είναι αρκετή. Όσον αφορά την κοπή άνθρακα, το ραβδί μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το καρότο – ίσως περισσότερο. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών από μόνη της δεν επιτυγχάνει πολλά για το κλίμα: οι εκπομπές πέφτουν μόνο όταν κλείνουν τα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων. Η διοίκηση του Μπάιντεν φαίνεται να γνωρίζει αυτό το γεγονός, ακόμη και αν επιλέξει να μην το στηρίξει. Για να χρηματοδοτήσει το σχέδιό της, η Διοίκηση προτείνει την εξάλειψη των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Ανάλογα με το ποιος κάνει τη λογιστική, αυτά σημαίνουν από δέκα έως περισσότερα από πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το σχέδιο του Προέδρου περιλαμβάνει επίσης ένα «Πρότυπο ενεργειακής απόδοσης και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας», το οποίο θα απαιτούσε από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να παράγουν μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από πηγές χωρίς άνθρακα.

Από πολιτική σκοπιά, είναι λογικό να συνδέονται οι θέσεις εργασίας με τη δικαιοσύνη και τον αποκαρβουνισμό. Οι μισθοί της Ένωσης και τα ηλεκτρικά σχολικά λεωφορεία είναι πολύ πιο εύκολο να πουληθούν από την αύξηση του φόρου βενζίνης. Και ένα πακέτο υποδομής που δεν περνά δεν θα κάνει κανένα καλό. Δυστυχώς, όμως, οι νόμοι της γεωφυσικής είναι αδιάφοροι στην πολιτική.

Ερευνητές στην Κίνα και την Αυστραλία δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στις εποχές. Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη του Βόρειου Ημισφαιρίου, διαπίστωσαν ότι η διάρκεια του καλοκαιριού έχει αυξηθεί περισσότερο από δύο εβδομάδες από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Σε 80 χρόνια από τώρα, σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, το καλοκαίρι θα διαρκεί για σχεδόν έξι μήνες. Ακόμα κι αν οι παγκόσμιες εκπομπές κορυφωθούν τις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι το τέλος του αιώνα το καλοκαίρι θα διαρκέσει ένα μήνα περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν. Εν τω μεταξύ, ο χειμώνας θα έρχεται όλο και πιο σύντομα, όπως επίσης και η άνοιξη – η εποχή των ανθισμένων κερασιών.

Πηγή: https://www.newyorker.com/magazine/2021/04/12/bidens-jobs-plan-is-also-a-climate-plan-will-it-make-a-difference

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων